Home / ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ / Η μαγκιά του Γιόνας

Η μαγκιά του Γιόνας

Δημοσιεύτηκε στις 17 Αυγούστου 2008

Ξεκαθάρισε το ποιες ομάδες θα συνθέσουν την οκτάδα των Ολυμπιακών Αγώνων. Από τον α όμιλο θα είναι οι Λιθουανία, Αργεντινή, Κροατία, Αυστραλία και από τον β όμιλο οι Η.Π.Α., Ισπανία, Ελλάδα και Κίνα. Μοναδική εκκρεμότητα σε κάθε όμιλο είναι η κατάταξη στις θέσεις 3 και 4. Ας δούμε πώς φτάσαμε ως εδώ:

ΡΩΣΙΑ-ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ = 80-95

Οι Ρώσοι μας δικαίωσαν απόλυτα… για πέρσι. Όλοι θα θυμάστε τις συζητήσεις που είχαμε στο περσινό Ευρωμπάσκετ για τις αδυναμίες της Ρωσίας που δεν θα την οδηγούσαν πουθενά. Τότε, διαψευστήκαμε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο, αλλά φέτος τα όσα λέγαμε φάνηκαν στο γήπεδο. Οι Αυστραλοί άφησαν τον Χόλντεν να παλεύει μόνος του, αδιαφόρησαν πλήρως για τον Χριάπα (21 πόντους με 7/8 σουτ) και ενδιαφέρθηκαν να σταματήσουν τον Αντρέι Κιριλένκο. Τα κατάφεραν με τον AK-47 να μένει στους 6 πόντους με 1/5 δίποντα και 0/5 τρίποντα. Το αποτέλεσμα μετά ήταν φυσιολογικό, αφού κόλας φάνηκε να παίρνει μπροστά και ο Άντριου Μπόγκατ, ενώ ο Σι Τζέι Μπρούτον βρήκε το χέρι του. Οι Ρώσοι πάνε στο σπίτι τους από πολύ νωρίς και θα πρέπει να βρουν τι φταίει και απέτυχαν παταγωδώς. Γιατί μπορεί για το ρόστερ τους να είναι λογικός ο αποκλεισμός, αλλά ήταν οι πρωταθλητές Ευρώπης, οπότε η αποτυχία είναι τεράστια.

ΚΡΟΑΤΙΑ-ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ = 73-86

Οι Κροάτες μετά το στραπάτσο εναντίον των Αργεντινών θέλησαν να αποδείξουν ότι ήταν απλώς μια κακή μέρα. Μέχρι το 30ο λεπτό τα κατάφερναν αφού ήταν μπροστά στο σκορ και έδειχναν ότι μπορεί να κάνουν άνω κάτω τον όμιλο, αφού αν κέρδιζαν έβγαζαν την Αργεντινή πρώτη και έριχναν τη Λιθουανία δεύτερη. Όμως, μετά χρειάστηκαν 3 σουτ του Λίνας Κλέιζα και η Κροατία δεν μπόρεσε ποτέ ξανά να επιστρέψει στο ματς. Η Λιθουανία πήρε προβάδισμα, το ανέβασε πάνω από τους 10 πόντους και βεβαίως είναι ομάδα που αν αποκτήσει ψυχολογία μπορεί να διαλύσει τον οποιονδήποτε. Πόσο μάλλον όταν έχει 11/20 τρίποντα. Οι εύστοχοι Λιθουανοί δεν φοβούνται κανέναν και ήδη σκέφτονται την τετράδα.

ΙΡΑΝ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ = 82-97

Η Αργεντινή δεν υπήρχε περίπτωση να αντιμετωπίσει πρόβλημα με το Ιράν. Παίζοντας στο ρελαντί, χαλαροί μέχρι παρεξηγήσεως, οι Αργεντινοί κατάφεραν να κερδίσουν με 15 πόντους, το φιλότιμο Ιράν που δείχνει ότι πλησιάζει στις προηγμένες μπασκετικά χώρες. Ο άνθρωπος που διαφημίστηκε πιο πολύ από τους Ιρακινούς, αυτός που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον Ευρωπαίων και Αμερικανών, ο 23χρονος ύψους 2.18 Χαμέντ Εχανταντί έκανε πολλές ομάδες… να τον ονειρεύονται. Απέναντι στον Σκόλα και τον Ομπέρτο είχε 21 πόντους και 16 ριμπάουντ με 7/15 δίποντα και 7/10 βολές. Θεαματικό αν μη τι άλλο. Αυτό είναι το μόνο ενδιαφέρον από το ματς, μαζί με την άνοδο του Μανού Τζινόμπιλι, που ενδιαφέρει εμάς. Ο Μανού είχε 32 πόντους με τρομερά ποσοστά, 6/8 δίποντα, 4/6 τρίποντα και 8/9 βολές.

ΚΙΝΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ = 59-55

Αναμφίβολα το ματς της ημέρας. Οι Κινέζοι και οι Γερμανοί μπορούν να χαρακτηριστούν οι άτυχοι της διοργάνωσης, αφού έπεσαν σε έναν όμιλο με 3 από τις 4 καλύτερες ομάδες. Βεβαίως, πλέον, μπορούν μόνο οι Γερμανοί να γκρινιάζουν, αφού οι Κινέζοι πήραν την πρόκριση. Από την αρχή του τουρνουά είχαν δείξει ότι είναι ιδιαίτερα αξιόμαχοι, αλλά μέχρι και το ματς εναντίον της νασιοναλμανσάφτ κανείς δεν περίμενε ότι θα περάσουν. Όμως, ο Γιόνας Καζλάουσκας έδειξε ότι έκανε τρομερή δουλειά με την εθνική. Πήρε 8 άγνωστους, κάτω του μετρίου παίκτες, τους έβαλε δίπλα στους μέτριους Σουν και Γι, στον καλό Ζιζί και τον τρομερό Γιάο και έφτιαξε μία από τις 8 καλύτερες ομάδες στον κόσμο. Η Γερμανία αποχαιρετά το Ολυμπιακό τουρνουά απογοητευμένη, αφού περίμενε τουλάχιστον πρόκριση στην οκτάδα. Αυτή πια δεν μπορεί ούτε μαθηματικά να έρθει. Ο Νοβίτσκι ήταν και πάλι μια ομάδα μόνος του, ενώ οι 10 πόντοι και τα 12 ριμπάουντ του Κάμαν δεν βοήθησαν ιδιαίτερα. Πάντως, για ακόμη μια φορά η Γερμανία προδόθηκε από τους 10 υπόλοιπους παίκτες της. Ο Ρόλερ είχε 13 πόντους και μετά όλοι οι υπόλοιποι 9 παίκτες είχαν 8 πόντους με 2/22 σουτ και 4/4 βολές (6 πόντους ο Χάμαν). Η λέξη τραγικό δεν νομίζω ότι μπορεί να περιγράψει αυτό που δείχνει η στατιστική.

ΙΣΠΑΝΙΑ-Η.Π.Α. = 82-119

Όποιος είδε την αρχή του αγώνα Ισπανίας-Η.Π.Α. κατάλαβε γιατί οι Ισπανοί έχασαν. Στην αρχή της δεύτερης περιόδου το σκορ ήταν 24-31 για τις Η.Π.Α. και όμως φαινόταν ότι το ματς θα ξεφύγει. Δύο τεράστια λάθη έκαναν οι Ισπανοί από το πρώτο δευτερόλεπτο του αγώνα, τα οποία δεν θα τους άφηναν (όπως και δεν τους άφησαν) κανένα περιθώριο να διεκδικήσουν το ματς. Πρώτον, μπήκαν μέσα για να κερδίσουν τους Αμερικανούς στο τρέξιμο, στους αιφνιδιασμούς και στις επιθέσεις των 10 δευτερολέπτων με 2 πάσες. Αποτέλεσμα; 32-0 υπέρ των Η.Π.Α. οι πόντοι από αιφνιδιασμό. Δεύτερον, δεν έδειξαν από την αρχή διάθεση να παίξουν άμυνα. Το αποτέλεσμα του αγώνα για μένα είναι απαράδεκτο, αλλά δείχνει και την προσπάθεια που έκανε η χωρίς ψυχολογία Ελλάδα στο δεύτερο ημίχρονο του δικού της ματς. Οι 37 πόντοι της ήττας είναι πάρα πολλοί για την παγκόσμια πρωταθλήτρια και δεν δικαιολογούνται σε καμία περίπτωση. Οι Ισπανοί έχαναν 15 πόντους στο ημίχρονο, αλλά δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τη διαφορά σε κανένα σημείο του ματς. Έχασαν και τα 4 δεκάλεπτα με περισσότερους από 6 πόντους (συγκεκριμένα 9, 7, 7 και 14, η Ελλάδα είχε χάσει 4, 15, 1, 3). Γενικά απογοήτευσαν, περισσότερο με την προσέγγιση που είχαν στο ματς. Βέβαια, κι εδώ ισχύει ότι αυτό που μετράει είναι τα νοκ άουτ. Θα ξεχωρίσω τον Ρίκι Ρούμπιο που αν και 17 χρονών στάθηκε πάρα πολύ καλά, ενώ θα απορήσω με την εμμονή του Ρενέσες να μην βγάζει τον Γκασόλ (ο σκέτος Γκασόλ είναι ένας, ο άλλος είναι Μαρκ Γκασόλ), που χωρίς λόγο ταλαιπωρήθηκε για 32 λεπτά, πιο πολύ από κάθε άλλο παίκτη στο ματς!

About nikolask11

Check Also

Λίστα με καλύτερους Ευρωπαίους χωρίς Γκάλη (και όχι μόνο…)

Το Hoopshype ανέβασε λίστα με τους καλύτερους Ευρωπαίους όλων των εποχών. Έγραψε «Οι 25 καλύτεροι …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *