Ο Παναθηναϊκός διατήρησε τα σκήπτρα του νικώντας τον Ολυμπιακό με 78-81 στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας, για να είναι αυτός Κυπελλούχος 2012-13, κατακτώντας την πρώτη εγχώρια κούπα της σεζόν. Πολύπαθος για μία ακόμα φορά ο τελικός των «αιωνίων», έρμαιο χουλιγκανισμού και επεισοδίων, ολοκληρώθηκε μετά από εκκένωση στις εξέδρες. Ο τελικός κρίθηκε στην εκπνοή με άστοχο τρίποντο του Ολυμπιακού, με τον Ούκιτς (MVP του τελικού) και τον Διαμαντίδη να είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές για τον Παναθηναϊκό, και τον Λασμ να ακολουθεί!
Ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος στο μεγαλύτερο μέρος του ματς, φάνηκε πιο έτοιμος για τον αγώνα, έλεγξε τα ριμπάουντ (κυριαρχώντας στον τομέα αυτόν μέχρι το 30ο λεπτό) και είχε το προβάδισμα σε όλο το ματς πλην μίας επίθεσης. Κατά τα άλλα, ο Ολυμπιακός έκανε ένσταση (για… τις συνθήκες διεξαγωγής) και δεν πήγε στην απονομή (προφανώς συμβάλλοντας στο φίλαθλο πνεύμα του αγώνα) μιλώντας για αλητεία, ο Παναθηναϊκός ζήτησε τιμωρία του Ολυμπιακού για τα επεισόδια (με ιστορικές αναδρομές, βεβαίως μονομερώς γραμμένες) μιλώντας για αλητεία. Στην ουσία, δηλαδή, κοροϊδευόμαστε κάθε φορά με τον ένα να ρίχνει την ευθύνη στον άλλο, πράγμα που προφανώς δεν θα βγάλει ποτέ πουθενά.
Με τον τελικό να μεταδίδεται και εκτός Ελλάδας είχαμε, βεβαίως, ξανά πλήρη διασυρμό (και) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ξένους παίκτες να αναφέρονται στα επεισόδια που κατέστρεψαν τον τελικό αφού «μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ».
Ο Παναθηναϊκός έδειξε πιο έτοιμος για τον αγώνα και καλύτερα διαβασμένος αυτή τη φορά (πολύ καλύτερα από το ματς της Δευτέρας). Αυτό φάνηκε από το ξεκίνημα, το ματς άρχισε με 0-5 από το τρίποντο του Διαμαντίδη, ενώ ο Λασμ έγραψε το 3-10 στο πεντάλεπτο, με τον Ολυμπιακό να κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο (3 συνεχόμενα) και να δείχνει ότι «πνίγεται» στην επίθεση. Μετά από 6 πόντους του Λασμ για το 5-14, ο Σχορτσανίτης σκόραρε για το 5-16 του Παναθηναϊκού.
Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να απαντήσει με τον Σλούκα (9-17) αλλά ο Ούκιτς απάντησε με τρίποντο για το 9-22. Το καλάθι και φάουλ του Χάινς έφερε το ματς στο 12-22, με το δεκάλεπτο να κλείνει στο 15-23. Ο Ολυμπιακός σκόραρε στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου για το 17-23, αλλά δεν είχε συνέχεια. Μέχρι τη διακοπή λόγω επεισοδίων ο Παναθηναϊκός πήγε στο 17-26, με το ματς να σταματά για μία ώρα.
Στην επιστροφή οι «πράσινοι» συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό, είχαν ως τότε 6-17 τα ριμπάουντ με 0-8 επιθετικά, ενώ με Καπόνο, Γκιστ (τρίποντο) και Διαμαντίδη, ολοκλήρωσε ένα 0-10 για να φτάσει στο 17-33. Ο Ολυμπιακός σκόραρε μετά από 4:40 για το 20-33, αλλά ο Διαμαντίδης με 4/4 βολές έφερε τον Παναθηναϊκό στο +17, 20-37. Ο Άντιτς έδωσε ανάσα στον Ολυμπιακό με τρίποντο, με τον Σπανούλη να βάζει 4 πόντους για το 27-37 με τον Παναθηναϊκό να γυρνά από το τάιμ άουτ του Πεδουλάκη με τον Ούκιτς να κάνει το 27-41.
Ο Ολυμπιακός ευτύχησε να πάρει καλάθι και φάουλ με τον Σερμαντίνι 4 δέκατα πριν το τέλος του ημιχρόνου για να μειώσει σε 30-41. Η διαφορά στα ριμπάουντ ήταν χαώδης, 10-22 υπέρ του Παναθηναϊκού, με τα επιθετικά στο 1-8. Αυτή ήταν ουσιαστικά και η διαφορά των δύο ομάδων, με τον Παναθηναϊκό να έχει 7 επιθέσεις παραπάνω με 11 πόντους προβάδισμα.
Ο Ολυμπιακός μπήκε στην επανάληψη προσπαθώντας να βγάλει πολλή ενέργεια στην άμυνα, ο Χάινς έκλεψε μπάλες στις δύο πρώτες άμυνες, ενώ στην τρίτη πήρε επιθετικό φάουλ από τον Σχορτσανίτη. Εν των μεταξύ, ο Ολυμπιακός είχε μειώσει σε 34-41, αλλά με άστοχο τρίποντο και τάπα (Λασμ στον Χάινς), δεν μπόρεσε να πλησιάσει περισσότερο πριν ο Διαμαντίδης κάνει το 34-43.
Ο Σπανούλης με δικό του τρίποντο έκανε το 37-45 και με δεύτερο λίγο μετά έφερε το ματς στο 41-45. Ο Ολυμπιακός ακόμα δεν είχε πάρει ριμπάουντ στην επανάληψη (10-26), αλλά από το κλέψιμο του Περπέρογλου ο Πρίντεζης στον αιφνιδιασμό έγραψε το 43-45. Ο Λασμ ήταν εκεί για την ομάδα του, καλάθι και φάουλ για το 43-48, ενώ από το κλέψιμο του Γκιστ ο Παναθηναϊκός πήγε στο 43-50.
Οι διαμαρτυρίες του Περπέρογλου μετά από φάουλ οδήγησαν σε τεχνική ποινή, ο Διαμαντίδης είχε 4/4 βολές και ο Ούκιτς λέι απ από την επαναφορά για το 43-56 του Παναθηναϊκού, που μόλις είδε τον Ολυμπιακό να πλησιάζει στο καλάθι απάντησε με σερί 0-11.
Ο Ολυμπιακός πήρε το 2ο επιθετικό ριμπάουντ του στο ματς για το 51-59 από τον Χάινς, με τον Παπανικολάου να γράφει το 53-59. Ο Ούκιτς σκόραρε για τρίποντο, με τον Σλούκα να προσπαθεί στο τέλος της 3ης περιόδου να τον μιμηθεί, αλλά δεν τα κατάφερε και το δεκάλεπτο έκλεισε στο 53-62.
Λο και Άντιτς κουβάλησαν τον Ολυμπιακό στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου, ο Άντιτς είχε 5 πόντους και ο Λο 4 για να μειώσουν σε 60-62 και μετά το καλάθι του Καπόνο σε 62-64. Το ματς έδειξε να γυρνάει και μια ματιά στα ριμπάουντ εκείνη τη στιγμή έδειχνε γιατί: από 14-29 ο Ολυμπιακός πήρε τα επόμενα 7 και έριξε τη διαφορά σε 21-29.
Ο Ούκιτς με τρελό εκτός ισορροπίας τρίποντο στην εκπνοή της επόμενης επίθεσης της ομάδας του έγραψε το 62-67, με τον Καπόνο να φέρνει την ομάδα του στο 62-69. Ο Λο (καταπληκτικός στην 4η περίοδο με 15 πόντους) απάντησε με τρίποντο, ο Χάινς μείωσε σε 67-69, με τον Σχορτσανίτη να κάνει λάθος στην επόμενη επίθεση, με τον Ολυμπιακό 4:10 πριν το τέλος να έχει ευκαιρία για προσπέρασμα, αλλά να αστοχεί με τον Σπανούλη σε τρίποντο.
Με άλεϊ ουπ κάρφωμα από τον Λασμ ο Παναθηναϊκός πήγε στο +4, αλλά ο Λο και ο Σλούκας έδωσαν στον Ολυμπιακό το πρώτο του προβάδισμα στο ματς, τρίποντο του δεύτερου για το 72-71 με 3:00 για το τέλος. Ο Ούκιτς έβαλε κι άλλο μεγάλο καλάθι, πήρε και το φάουλ για το 72-74, βάζοντας ξανά την ομάδα του μπροστά.
Δύο άστοχα τρίποντα από Σπανούλη και Άντιτς έδωσαν την ευκαιρία σε Διαμαντίδη και Λασμ να γράψουν το 72-78 με 1:20 για το τέλος του αγώνα. Ο Λο έπαιζε πια μόνος του τους αντιπάλους του, σκόραρε για το 74-78, ενώ στη συνέχεια ο Παναθηναϊκό σκόραρε με τον Γκιστ, αλλά το καλάθι σωστά δεν μέτρησε, αφού ο παίκτης των «πρασίνων» πριν καρφώσει έπιασε με το άλλο χέρι το στεφάνι (το απαγορεύουν οι κανονισμοί).
Ο Λο στα 26 δευτερόλεπτα μείωσε σε 76-78, με τον Ολυμπιακό να κάνει φάουλ στον Λασμ για το 76-80 με 2/2 βολές. Ο Λο χρειάστηκε μόλις 5 δευτερόλεπτα για να γράψει το 78-80, με τον Ολυμπιακό να κάνει ξανά φάουλ στον Λασμ. Εκείνος έγραψε 1/2 βολές για το 78-81 με τον Ολυμπιακό να έχει 18 δευτερόλεπτα για τη νίκη.
Μετά από ένα φάουλ (δεν είχε συμπληρώσει ο Παναθηναϊκός ομαδικά) και ένα διώξιμο μπάλας, ο Ολυμπιακός είχε επαναφορά από το πλάι με 9 δευτερόλεπτα για το τέλος. Φοβούμενος το φάουλ από τον Παναθηναϊκό (η ομάδα του χρειαζόταν τρεις πόντους και όχι δύο που θα έπαιρνε από ενδεχόμενες 2/2 βολές) ο Σπανούλης σούταρε από τα 8,5 μέτρα, αλλά άστοχα με τον Παναθηναϊκό να στέφεται Κυπελλούχος Ελλάδας 2013!
Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κρατήσει τον Σπανούλη άποντο στο 4ο δεκάλεπτο (βέβαια ο οίστρος του Λο που έγραψε και τους 15 πόντους του σε αυτή την περίοδο, έκανε το ματς ντέρμπι στο τέλος), ενώ ουσιαστικά δεν τον πλήγωσε κανείς από την «ερυθρόλευκη» ρακέτα. Ο Άντιτς ήταν πολύ καλός (17 πόντοι) αλλά σκόραρε κατά κύριο λόγο από το τρίποντο, μόνο ο Χάινς κούραζε τους ψηλούς του Παναθηναϊκού στην άμυνα. Κακοί ο Περπέρογλου και ο Παπανικολάου, πάλεψε αρκετά ο Σλούκας, αλλά τραυματίστηκε στο τέλος, ενώ μέτριος ήταν ο Πρίντεζης και ωσεί παρών ο Πάουελ.
Απ’ την άλλη, ο Διαμαντίδης είχε 19 πόντους, 8 ριμπάουντ και 7 ασίστ σε ένα εκπληκτικό ματς, ο Ούκιτς ήταν επίσης πάρα πολύ καλός με 18 πόντους και πάρα πολλά σημαντικά σουτ, αλλά και πολύ καλή άμυνα πάνω στον Σπανούλη. Πάρα πολύ καλός και ο Λασμ, με καθοριστικά καλάθια, 3/4 βολές χρυσάφι στο τέλος, καλές άμυνες. Με 8 πόντους βοήθησε ο Καπόνο, με 11 ο Γκιστ έβαλε 2-3 μεγάλα καλάθια, ενώ Μπανκς, Μπράμος και Μασιούλις δεν βοήθησαν επιθετικά.
Για να κλείσουμε, όμως, όπως αρμόζει στον τελικό της Κυριακής, το ματς δεν θα έπρεπε να γίνει από τη στιγμή που τραυματίστηκε ο Χάινς πριν το τζάμπολ. Η ευθύνη είναι των δύο ομάδων (προφανώς, αν δεν ήθελαν δεν θα συντηρούσαν τέτοιες καταστάσεις), οπότε όλα όσα ακούμε μετά το ματς θα πρέπει να μας κάνουν να γελάμε (και από τις δύο πλευρές), καθώς αν κάποιος ήθελε να προστατεύσει το μπάσκετ, θα το το έκανε πριν το ματς, όχι μετά επειδή έχασε ή κέρδισε. Όποιος έχανε θα μιλούσε για ζούγκλα, όποιος κέρδιζε θα μιλούσε για… επιβίωση σε ζούγκλα. Το θέμα ήταν να δείξουν και οι δύο ενδιαφέρον για το μπάσκετ πριν τη… γιορτή και να μη γίνει ο τελικός από τη στιγμή που χτύπησε παίκτης πριν το τζάμπολ (δεν θα φτάσω καν στον τραυματισμό του Μπράμου, μόνο και μόνο επειδή χρονιά ακολούθησε αυτόν του Χάινς, τουλάχιστον σε αυτό οι δύο «αιώνιοι» έδειξαν την ίδια απογοητευτική αντιμετώπιση όταν χτύπησε παίκτης της άλλης – ή της δικής τους – πλευράς). Τα ξεκατινιάσματα των διοικήσεων των δύο ομάδων μετά το ματς, τα έχουμε ξανακούσει, θα τα ξανακούσουμε, δεν κάνουν αίσθηση σε κανέναν πια, δεν πείθουν κανέναν οι φωνές τέτοιου είδους με τέτοιο τρόπο και πάντα κατόπιν εορτής, που ξεχνιούνται λίγες ημέρες μετά.
Ο τελικός τελείωσε, ο Παναθηναϊκός παρέμεινε Κυπελλούχος Ελλάδας, επόμενο «αιώνιο» ραντεβού στα πλέι οφς της Α1 με φόντο τον τίτλο (εκτός αν διαφωνεί κάποιος από τους άλλους 12), εκτός αν έχουμε… απρόοπτη κόντρα στην Ευρωλίγκα. Τουλάχιστον εκεί όλοι το παίζουν πολιτισμένοι μιας και ο φόβος φυλάει τα έρμα.
Τα δεκάλεπτα: 15-23, 30-41, 53-62, 78-81.
Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 8, Λο 15(1), Άντιτς 17(4), Σπανούλης 12(2), Περπέρογλου 2, Σερμαντίνι 4, Σλούκας 10(2), Παπανικολάου 2, Πάουελ 2, Πρίντεζης 6(1), Γκετσεβίτσιους.
Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Σχορτσανίτης 6, Μπράμος, Σκορδίλης, Ματσιούλις 3(1), Καπόνο 8, Ούκιτς 18(3), Λάσμε 16, Τσαρτσαρής, Διαμαντιδης 19(1), Γκιστ 11, Μπανκς.
Νίκος Κουσούλης