Όλο και περισσότεροι αθλητές, επαγγελματίες και μη, χρησιμοποιούν πλέον taping, την έγχρωμη αυτοκόλλητη φυσικοθεραπευτική ταινία. Ωστόσο, τα ερωτηματικά σχετικά με τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητά του είναι πολλά. Το Age of Basketball εξηγεί…
Στα τέλη του 1970, ο Γιαπωνέζος χειροπρακτικός και κινησιολόγος Dr. Kenzo Kase αποφάσισε να βελτιώσει τη θεραπεία του στην αποκατάσταση τραυματισμών οξέων και χρόνιων ασθενειών. Τη βάση για την ιδέα του Dr. Kase σχετικά με το taping, αποτέλεσαν το δέρμα και οι μύες. Δε στάθηκε στη σκέψη ότι το δέρμα είναι μόνο το εξωτερικό μας περίβλημα, αλλά αναγνώρισε συγκεκριμένα τη λειτουργία του δέρματος ως του μεγαλύτερου αντανακλαστικού οργάνου του σώματος. Ο Kase παρατήρησε στους μυς όχι μόνο την ικανότητα να αντιδρούν στις αλλαγές του περιβάλλοντος αλλά και την πιθανότητα να υποστηρίζουν τη διαδικασία επούλωσης και αναγέννησης του σώματος. Έτσι, οι μύες όχι μόνο καθιστούν δυνατή την κίνηση, αλλά και τη μικροκυκλοφορία, τη θερμότητα, τη μετάδοση κατάλληλων νευρομυϊκών ερεθισμάτων κ.τ.λ.
To taping πλέον εφαρμόζεται ευρύτατα στον αθλητισμό, τόσο για την αποκατάσταση όσο και για την πρόληψη κακώσεων. Προστατεύει και υποστηρίζει την άρθρωση, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει την ευνοϊκή λειτουργική κίνηση. Η εξωτερική υποστήριξη φαίνεται να αυξάνει την αρθρική σταθερότητα ενισχύοντας τον ρόλο των συνδέσμων και βοηθώντας την κίνηση των μυών. Επίσης το taping αποτελεί μέσο ανακούφισης από τον πόνο.
Οι ποικίλες τεχνικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σαν προφύλαξη-πρόληψη, όσο και σαν υποστήριξη για την προστασία ενός αδύναμου μυϊκού-αρθρικού συστήματος, ή για χαλάρωση σε περίπτωση μυϊκής τάσης. Το taping μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά σε μετεγχειρητική ή μετατραυματική θεραπευτική αγωγή. Επειδή ένα χειρουργείο ή ένα τραύμα μπορεί να τροποποιήσει τα νευρικά ερεθίσματα, το taping μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει ή να χαλαρώσει το μυϊκό τόνο, ανάλογα με την περίπτωση. Η φυσιοθεραπεία και η ιατρική αποκατάσταση έχει μεγαλύτερη επίδραση, η δύναμη και ο νευρο–μυϊκός συντονισμός είναι σημαντικά βελτιωμένα κι έτσι όλο το σώμα θα είναι ξανά σε ισορροπία.
Χρησιμοποιείται σε όλα τα αθλήματα όλων των επιπέδων, ακόμα και στους Ολυμπιακούς αγώνες. Πολλοί αθλητές χρησιμοποιούν το taping και χωρίς να έχουν κάποιο σημαντικό πρόβλημα αφού αισθάνονται πολύ πιο σίγουροι στις κινήσεις τους. Φανταζόμαστε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι σε πιο απλές καθημερινές δραστηριότητες. Ο ψυχολογικός παράγοντας παίζει σπουδαίο ρόλο και ίσως και μοναδικό σε πολλές περιπτώσεις τραυματισμών.
Επιγραμματικά οι επιδράσεις του taping είναι οι εξής:
• Υποστηρίζει τους μυς.
o βελτιώνει την συστολή ενός αποδυναμωμένου μυ
o μειώνει την κούραση
o μειώνει τις κράμπες και τον τραυματισμό των μυών
o αυξάνει την τροχιά της κίνησης
o ανακουφίζει τον πόνο
• Διευκολύνει την ροή των υγρών του σώματος.
o βελτιώνει την αιματική και λεμφική κυκλοφορία.
o μειώνει την υπερβολική θερμότητα και τις χημικές ουσίες στον ιστό o μειώνει τον ερεθισμό του μυός
• Επιδρά στην ιδιοδεκτικότητα
• Ψυχολογικοί παράγοντες
Μερικά παραδείγματα εφαρμογής taping:
Σε θλάσεις μυών:
Σε προβλήματα αρθρώσεων (παράδειγμα επιγονατίδας):
Σε επικονδυλίτιδες:
Σε τενοντίτιδες:
Σε οσφυαλγία και αυχενικό σύνδρομο:
Για σταθεροποίηση αρθρώσεων:
Το tape θα ήταν προτιμότερο να εφαρμόζεται 20 με 30 λεπτά πριν από τις αθλητικές δραστηριότητες, ώστε το σώμα να μπορέσει να προσαρμοστεί στην καινούρια κατάσταση. Για να είναι αποτελεσματική η εφαρμογή του taping θα πρέπει να έχει προηγηθεί σαφής διάγνωση, να έχουν πιστοποιηθεί οι παθογενετικοί μηχανισμοί και να έχουν τεθεί με σαφήνεια οι στόχοι της θεραπευτικής παρέμβασης. Θα πρέπει αυτός που εφαρμόζει να γνωρίζει καλά την τεχνική του taping καθώς και τις αντενδείξεις εφαρμογής του. Γι’ αυτό θα πρέπει πάντα να εφαρμόζεται από πιστοποιημένο και έμπειρο προσωπικό.
Παναγιώτης Μυλωγιαννάκης, φυσικοθεραπευτής