Λονδίνο – Ο πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός είναι στον τελικό της Ευρωλίγκας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μετά το εκπληκτικό 69-52 επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον πρώτο ημιτελικό του φάιναλ φορ. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν τον έλεγχο του αγώνα από το ξεκίνημα, δεν επέτρεψαν σε κανένα σημείο στην ΤΣΣΚΑ να πιστέψει ότι θα μπορούσε να ανατρέψει την κατάσταση, η διαφορά ήταν διψήφια σε όλο το δεύτερο ημίχρονο, ο Τεόντοσιτς με τον Κρστιτς εξαφανίστηκαν από την άμυνα του Μπαρτζώκα, με τον Ολυμπιακό να μετατρέπει σε παράσταση για ένα ρόλο τον ημιτελικό.
Την Κυριακή θα αντιμετωπίσει (22:00 ώρα Ελλάδας) στον μεγάλο τελικό τη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία κέρδισε τον δεύτερο ημιτελικό με 74-67 χάρη στην απίστευτη εμφάνιση του Φελίπε Ρέγιες και του Σέρχιο Ροντρίγκεθ. Την Κυριακή οι Μαδριλένοι θα κληθούν να τα καταφέρουν στο απόλυτο τεστ, απέναντι στον πρωταθλητή Ευρώπης, που θα υπερασπιστεί το στέμμα του στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς, δείχνοντας στον ημιτελικό πόσο παντοδύναμος είναι.
Το ματς του Ολυμπιακού ήταν… ντέρμπι για περίπου 8 λεπτά, μέχρι το κάρφωμα του Κρστιτς δηλαδή 2:16 πριν το τέλος της πρώτης περιόδου που έγραψε το 16-17 των Ρώσων. Το αμυντικό πλάνο του Μπαρτζώκα λειτούργησε στην εντέλεια, ο Ολυμπιακός είχε αποφασίσει να σταματήσει με κάθε τρόπο τον Κρστιτς και τον Τεόντοσιτς. Έβγαλε τον δεύτερο εκτός αγώνα, ενώ όταν ο πρώτος έπαιρνε την μπάλα όλη η ομάδα έκλεινε πάνω του και αν αποφάσιζε να πασάρει οι αμυντικοί έβγαιναν πολύ γρήγορα στην περιφέρεια για να κλείσουν ξανά τους παίκτες τους. Επίσης, ο Μπαρτζώκας πόνταρε πολλά στην αθλητικότητα των παικτών του, οι οποίοι κατάφεραν να σταματήσουν στο ένας εναντίον ενός τον Χριάπα και τον Ουίμς, τους δύο που μπήκαν στο ματς καλύτερα απ’ όλους.
Αποτέλεσμα; Ο Τεόντοσιτς έμεινε στο ματς για 29 λεπτά, είχε 5 πόντους με 1/9 σουτ, μόλις 1 ασίστ και 2 λάθη. Ο Παπαλουκάς δεν μπόρεσε να βοηθήσει στο θέμα, αφού στα 11 λεπτά του είχε 2 άστοχα σουτ και 2 λάθη, ενώ ο Κρστιτς έμεινε στους 2 πόντους σε 15 λεπτά με 1/5 σουτ και 0/4 βολές χωρίς να μπορεί να αντεπεξέλθει στον απίστευτο τρόπο με τον οποίο τον έπαιζε η άμυνα του Ολυμπιακού. Χαρακτηριστικό ότι οι 2 πόντοι είναι για τον Κρστιτς η χειρότερη επίδοσή του στην Ευρωλίγκα από τις 11 Δεκεμβρίου του 2003.
Αλλά δεν ήταν μόνο αυτοί. Ο Ολυμπιακός παρέδωσε μαθήματα άμυνας, ανάγκασε την ΤΣΣΚΑ σε 33% στα δίποντα, 29% στα τρίποντα και 8 ασίστ σε όλο το ματς με 13 λάθη, ενώ οι Ρώσοι είχαν 31 άστοχα σουτ εντός παιδιάς και 5 δεύτερες βολές χαμένες, αλλά σε αυτές τις 36 ευκαιρίες για επιθετικό ριμπάουντ, πήραν μόνο 6.
Ο Ολυμπιακός ήταν κι αυτός νευρικός από μακριά, 28% στο τρίποντο, αλλά σούταρε με 49% στα δίποντα και κατέβασε 12 επιθετικά ριμπάουντ, ενώ ασίστ και λάθη ήταν 12-12. Η εικόνα του αγώνα φαίνεται ακόμα καλύτερα από το γεγονός ότι η ΤΣΣΚΑ έκανε 21 δίποντα και 24 τρίποντα, παντελώς εγκλωβισμένη από την «ερυθρόλευκη» άμυνα, ενώ ο Ολυμπιακός 41 δίποντα και 18 τρίποντα, βάζοντας όποτε ήθελε το παιχνίδι στη ρακέτα.
Όλα αυτά έφεραν το ματς σε έναν απίστευτο περίπατο του Ολυμπιακού, με τους Πειραιώτες να έχουν διψήφια διαφορά στα τελευταία 26 λεπτά του ματς, με τους Ρώσους να μην μπορούν ούτε καν κάτω από τους 10 να ρίξουν τη διαφορά, έστω για μία στιγμή. Ο εκνευρισμός τους, η κακή ψυχολογία τους, όλα αυτά φαίνονταν εύγλωττα στις βολές, ο Ολυμπιακός είχε 14/17 και 82%, ενώ η ΤΣΣΚΑ είχε 17/30 και 57%.
Και μιας και η κουβέντα το πήγε στις βολές, θα καταθέσω εδώ το πιο θεαματικό στατιστικό του αγώνα, που δεν είναι άλλο από το απίστευτο της 3ης περιόδου: η ΤΣΣΚΑ στο 3ο δεκάλεπτο δεν έβαλε ούτε ένα καλάθι εντός παιδιάς. Στα 10 λεπτά είχε 8/10 βολές, 0/10 σουτ και 2 λάθη. Φανταστείτε ότι μιλάμε για ημιτελικό Ευρωλίγκας, για μια ομάδα με το ρόστερ της ΤΣΣΚΑ, για ένα ματς στο οποίο οι Ρώσοι έχαναν με 12 πόντους στο ημίχρονο. Κι όμως, εκεί που θα έπρεπε να κάνουν την ανατροπή αν ήθελαν να είχαν ελπίδες νίκης, ο Ολυμπιακός τους ανάγκασε να μείνουν άποντοι εντός παιδιάς επί 10 λεπτά, ταπεινωμένοι και ξεκάθαρα ηττημένοι από την 3η περίοδο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η πιο… δυνατή στιγμή της ΤΣΣΚΑ που όλοι ανασκουμπώθηκαν για την περίπτωση που θα ερχόταν η αντεπίθεση, ήταν στο τρίποντο του Τεόντοσιτς στο 4ο δεκάλεπτο, τρίποντο που έκανε το σκορ… 62-47, μείωσε δηλαδή στους 15 πόντους!
Το ματς ξεκίνησε με τον Ουίμς και τον Χριάπα να πετυχαίνουν τους 13 πρώτους πόντους της ομάδας τους, ως το 12-13. Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι εφόσον η ΤΣΣΚΑ είχε βγάλει αλώβητη τα πρώτα 6 λεπτά παρότι Τεόντοσιτς και Κρστιτς είχαν μείνει στο μηδέν, ο Ολυμπιακός… αδιαφόρησε και συνέχισε πιστός στο πλάνο του. Και πολύ γρήγορα, όταν οι προσωπικοί αντίπαλοι των δύο πρώτων άρχισαν να κλείνουν ένα κλικ πιο γρήγορα, το γεγονός ότι οι δύο δεύτεροι ήταν εκτός αγώνα εκνεύρισε και μπλόκαρε την ΤΣΣΚΑ σε χρόνο ρεκόρ.
Τελευταίο προβάδισμα της ΤΣΣΚΑ στο 16-17 από το μόνο καλάθι του Κρστιτς στο ματς, με τον Ολυμπιακό να απαντά με ένα 8-0 ως το τέλος της περιόδου με το τρίποντο του Σλούκα στα 3 δευτερόλεπτα να φέρνει το ματς στο 17-24 και την ΤΣΣΚΑ από νωρίς σε ρόλο κομπάρσου.
Η δεύτερη περίοδος ξεκίνησε με τον Άντιτς και τον Χάινς πρωταγωνιστές. Το τρίποντο του πρώτου έκανε το 29-20, ο δεύτερος το 31-23, ενώ ο Άντιτς έγραψε το 33-23 με 6:19 για το τέλος του ημιχρόνου, ανεβάζοντας τη διαφορά στους 10 πόντους, απ’ όπου δεν ξανάπεσε ποτέ στο ματς. Δηλαδή, ο Ολυμπιακός την πρώτη φορά που πήρε διψήφια διαφορά στον ημιτελικό, την κράτησε ως το τέλος του αγώνα.
Ο Σερμαντίνι μετά από απίστευτη μάχη στη ρακέτα έκανε το 38-25 με καλάθι και φάουλ σε φάση διαρκείας για να κλείσει το ημίχρονο στο 40-28, μετά το καλάθι του Σλούκα οι δυο ομάδες πέτυχαν 1 πόντο στα τελευταία 2:35 του πρώτου μέρους. Η ΤΣΣΚΑ προσπάθησε να βελτιώσει την άμυνά της, μπήκε πολύ σκληρά στο 3ο δεκάλεπτο και, πράγματι, τα κατάφερε, ο Ολυμπιακός είχε τη χειρότερή του περίοδο με 13 πόντους. Όμως, την ίδια ώρα οι «ερυθρόλευκοι» έδιναν άλλο ένα αμυντικό σεμινάριο, κρατούσαν τους Ρώσους χωρίς πόντο εντός παιδιάς σε όλη την περίοδο, στον ορισμό της φράσης «σκοράρει με αίμα» για την ΤΣΣΚΑ.
Αποτέλεσμα; Αργά και σταθερά η διαφορά ανέβαινε για τον Ολυμπιακό, που πήγε στο 42-28 με τον Σπανούλη, στο 45-28 με τρίποντο του Παπανικολάου, είδε την ΤΣΣΚΑ να έχει 6/6 βολές για το 45-34, αλλά με τον Χάινς και το τρίποντο του Άντιτς έφτασε στο 52-36.
Η 4η περίοδος ήταν τυπική διαδικασία, κάτι σαν πάρτι για τον κόσμο του Ολυμπιακού, η ΤΣΣΚΑ έβαλε το πρώτο εντός παιδιάς καλάθι της μετά το ημίχρονο με 7:37 να απομένουν για το τέλος με τον Τζάκσον κι ενώ το σκορ ήταν ήδη 57-38. Ο Περπέρογλου απάντησε με τρίποντο για το 60-40 με τον Τεόντοσιτς να μειώνει σε 62-47, αλλά την ΤΣΣΚΑ να ξαναβάζει πόντο 2 λεπτά αργότερα με το ματς πια να έχει τελειώσει οριστικά ακόμη και για τους πιο… αισιόδοξους φίλους της. Ο Σπανούλης και ο Άντιτς έκαναν το 69-49 στο τελευταίο λεπτό, με τον Μίτσοφ να γράφει το τελικό σκορ.
Σε ατομικό επίπεδο ο Ολυμπιακός, αφού πρώτα πω ότι με δεδομένο ότι το ματς κερδήθηκε από την τρομερή προσήλωση στο αμυντικό πλάνο και την προσπάθεια στα μετόπισθεν άρα δύσκολα θα βρει κάποιος παίκτη που υστέρησε αφού το πλάνο λειτούργησε στην εντέλεια, είχε τον Κάιλ Χάινς να κάνει τρομερό παιχνίδι και να είναι ξεκάθαρα ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου έχοντας σε 20 λεπτά 13 πόντους, 10 ριμπάουντ και 2 ασίστ. Από κοντά και ο Σπανούλης, ο οποίος έπαιξε πολύ ώριμα με 8 πόντους, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 1 κλέψιμο και 7 κερδισμένα φάουλ, βέβαια είχε και 0/6 τρίποντα, γι’ αυτό και δεν μπορεί κανείς να τον βάλει σε τόσο υψηλή θέση όπως τον Χάινς. Ο Ολυμπιακός είδε 7 παίκτες του να έχουν ranking από 4 ως 9 σκοράροντας και οι 7 από 5 ως 13 πόντους. Κατάφερε να κάνει και συντήρηση δυνάμεων, ο Σπανούλης έπαιξε 32 λεπτά, ο Λο 28 και όλοι οι άλλοι από 22 (Άντιτς) και κάτω. Μοναδικός που υστέρησε ήταν ο Πάουελ (άποντος με 0/2 σουτ και 2 λάθη σε 8 λεπτά), αλλά δεν στοίχισε στην ομάδα του, ίσα ίσα που ο Σερμαντίντι βρήκε την ευκαιρία να παίξει περισσότερο μήπως και χρειαστεί στον τελικό.
Ο τελικός είναι την Κυριακή, ο Ολυμπιακός πηγαίνει με τον αέρα του πρωταθλητή Ευρώπης, τον αέρα της ομάδας που κράτησε στους 52 πόντους την ΤΣΣΚΑ και μετέτρεψε σε περίπατο τον ημιτελικό. Σίγουρος για τον εαυτό του και αισιόδοξος για το repeat, το οποίο πλέον απέχει μόλις 40 λεπτά! Απ’ την άλλη, μόνο κάποιος χαζός θα υποτιμούσε τη Ρεάλ Μαδρίτης που έφτασε στον τελικό και θα είναι πολύ διψασμένη (πιο διψασμένη από τον Ολυμπιακό προφανώς), αφού έχει να πάρει Ευρωλίγκα από τη Σαραγόσα το 1995, απέναντι στον Ολυμπιακό και τότε.
Και μπορεί ο Αρλάουκας να είναι και τώρα στο γήπεδο, αλλά θα κάθεται στις θέσεις των σχολιαστών, ενώ κάπου εκεί γύρω θα είναι και ο Σαμπόνις. Οι υπόλοιποι των Μαδριλένων στο παρκέ θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα με την πιο σκληρή ομάδα της Ευρώπης, έναν Ολυμπιακό που στον ημιτελικό παρέδωσε μαθήματα μπάσκετ με τον Μπαρτζώκα να κάνει μια από τις καλύτερες εμφανίσεις όλων των εποχών προπονητή σε αγώνα φάιναλ φορ (και το λέω με απόλυτη συναίσθηση της βαρύτητας που έχει μια τέτοια φράση).
Τα δεκάλεπτα: 24-17, 40-28, 53-36, 69-52.
Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 13 (10ρ. 2κλ.), Λο 6, Άντιτς 13 (2τρ. 3ρ.), Σπανούλης 8 (5ρ. 4ασ. 7κ.φ.), Περπέρογλου 8 (1), Σερμαντίνι 5 (3ρ.), Σλούκας 5 (1τρ. 4ρ. 3ασ.), Πάουελ, Πρίντεζης 6 (5ρ.), Παπανικολάου 5 (1τρ. 3ρ.), Κατσίβελης.
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Μεσίνα): Τεόντοσιτς 5 (1τρ. 3ρ. 5κ.φ.), Μίτσοφ 3 (1), Τζάκσον 7 (1), Κρστιτς 2, Ουίμς 13 (2τρ. 3ρ. 4κ.φ.), Έρτσεγκ 2, Βορόντσεβιτς 2, Καούν 7 (7ρ. 3κ.), Χριάπα 11 (2τρ. 5ρ. 6κ.φ.), Παπαλουκάς.
Νίκος Κουσούλης