Ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος από τον Ολυμπιακό και κέρδισε με 51-64 μέσα στο ΣΕΦ στον πρώτο τελικό της Α1 για να κάνει το 0-1 στη σειρά και να πάρει το πλεονέκτημα έδρας. Οι «πράσινοι» είχαν το προβάδισμα σχεδόν σε όλη την αναμέτρηση (πλην του 2-1) και δεν απειλήθηκαν σε κανένα σημείο του αγώνα, ενός αγώνα που κρίθηκε από το τραγικό ποσοστό του Ολυμπιακού πίσω από τα 6.75. Η σειρά μεταφέρεται στο ΟΑΚΑ, εκεί, την Κυριακή στις 21:00 θα γραφτεί η δεύτερη πράξη των τελικών.
Ο πρώτος τελικών των «αιωνίων» είχε πολύ κακό θέαμα, οι δύο προπονητές είχαν προσανατολιστεί στην άμυνα, στην προσπάθεια εξουδετέρωσης των δυνατών χαρτιών του αντιπάλου. Με την ασφάλεια του αποτελέσματος στον σχολιασμό, ο Πεδουλάκης κέρδισε τη μάχη. Όταν κρατάς τον Ολυμπιακό στους 51 πόντους είσαι ξεκάθαρα ο νικητής της μάχης των πάγκων.
Απ’ την άλλη, αν θέλουμε να αφήσουμε τις γνωστές οπαδικές φανφάρες στην άκρη, η μάχη των πάγκων, θεωρώ ότι, έληξε με νίκη του Πεδουλάκη όχι, όμως, τόσο μεγάλη όσο δείχνει το τελικό αποτέλεσμα. Ο Πεδουλάκης πήρε ξεκάθαρα τη μάχη απέναντι στη φροντ λάιν του Ολυμπιακού και απέναντι στον Βασίλη Σπανούλη. Απ’ την άλλη, ο Μπαρτζώκας κέρδισε κι αυτός τη μάχη με τον Δημήτρη Διαμαντίδη, αλλά και με τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη.
Η διαφορά στο ματς έγινε στη σύγκριση των ψηλών των δύο ομάδων, όπου ο Λασμ με τον Γκιστ ήταν πολύ καλύτεροι από εκείνους του Ολυμπιακού, και, βεβαίως, στα τρίποντα. Ουσιαστικά, από εκεί γράφτηκε η ιστορία ολόκληρου του πρώτου αγώνα των τελικών. Κι αν θέλουμε να πιστώσουμε στον Πεδουλάκη και μέρος αυτής της νίκης, εκτός από το πασιφανές αρχικό σχέδιο να μένει ολομόναχος ο Κατσίβελης, είναι το γεγονός ότι είχε τα αντανακλαστικά να «διαβάσει» γρήγορα την αστοχία του Ολυμπιακού και να δώσει εντολή για άμυνες που ανάγκαζαν τους «ερυθρόλευκους» να επιμένουν σε μακρινά σουτ.
Έτσι, ο Ολυμπιακός έφτασε τα 4/29 στο τέλος του αγώνα (14%) και ουσιαστικά πέταξε από το τρίποντο κάθε πιθανότητα νίκης στα σκουπίδια. Και σε αυτό φέρει ξεκάθαρη ευθύνη και ο Γιώργος Μπαρτζώκας για να ολοκληρωθεί η νίκη του Πεδουλάκη στο ματς. Ο Μπαρτζώκας στο πρώτο ημίχρονο άφησε τους παίκτες του να κάνουν 17 τρίποντα και 14 δίποντα, έχοντας 2/17 τρίποντα! Ο Ολυμπιακός έδειξε πολύ αγχωμένος από πολύ νωρίς, σούταρε απ’ έξω και δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο να γίνει ανταγωνιστικός όσον αφορά στην ανατροπή της διαφοράς που έχτισε από το ξεκίνημα ο Παναθηναϊκός.
Εν ολίγοις, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν μπλοκάρει πλήρως στην επίθεση, δεν έβρισκαν διαδρόμους για τη ρακέτα και όσο δεν έμπαιναν τα σουτ από μακριά, απλώς η κατάσταση χειροτέρευε. Ακόμα κι όταν ο Μπαρτζώκας πέρασε τον Γκεσεβίτσιους στο ματς (και τον άφησε 7:16 μέσα στο παρκέ) δεν μπόρεσε να ηρεμήσει τους παίκτες του όσο θα χρειαζόταν για να έχουν το καθαρό μυαλό να ψάξουν τον ελεύθερο Λιθουανό. Ο Γκεσεβίτσιους βόλταρε ασκόπως επί 7 λεπτά στην επίθεση του Ολυμπιακού, ο Πεδουλάκης του είχε βάλει τον Διαμαντίδη πάνω του για να δυσκολέψει την αρχική πρόθεση για πάσα, όταν στη συνέχεια της επίθεσης ο Γκεσεβίτσιους έμενε μόνος του οι συμπαίκτες του δεν τον «έβλεπαν». Αποτέλεσμα, να πάρει 2 σουτ όλα κι όλα, αμφότερα από ατομικές ενέργειες, το, δε, δεύτερο ήταν ξεκάθαρα σουτ εκνευρισμού επειδή δεν έπαιρνε πάσες. Και αυτό, βεβαίως, στο μεγαλύτερο βαθμό του χρεώνεται ως λάθος στον Μπαρτζώκα που θα έπρεπε να έχει βρει τρόπο να τροφοδοτεί τον Λιθουανό για το σουτ.
Πέραν τούτου, ο Σλούκας είχε 1/6 τρίποντα, ο Σπανούλης 1/5, ο Παπανικολάου 1/4, ο Πρίντεζης 1/3 (με το εύστοχο στο τελευταίο λεπτό σχεδόν), ενώ ο Περπέρογλου 0/3, ο Άντιτς 0/3 και ο Κατσίβελης 0/4. Αυτό που έδειξε ο Ολυμπιακός και πραγματικά είναι ανεξήγητο (τουλάχιστον το γεγονός ότι το έδειξε από πολύ νωρίς στο ματς) είναι ένας εκνευρισμός, μια νευρικότητα που συνεχώς μεγάλωνε και τον έκανε ολοένα και πιο εύθραυστο στην επίθεση.
Απ’ την άλλη, δεν είναι ότι ο Παναθηναϊκός… μάγεψε με τη δική του επίθεση. Οι 64 πόντοι σίγουρα είναι λίγοι αν το δούμε σε απόλυτα νούμερα το ματς, αλλά, όμως, έλεγξε απόλυτα την εξέλιξη του σκορ και σε τέτοια ματς αυτό μετράει. Κράτησε τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ στους 50 πόντους, ακόμα και με ένα σίγουρα απρόσμενο «δώρο» αστοχίας από το τρίποντο, και έσπασε έδρα πιο εύκολα κι απ’ ότι θα φανταζόταν και ο πιο ένθερμος οπαδός του.
Και αυτό αποτελεί ξεκάθαρα παράσημο για την ομάδα του Πεδουλάκη, αλλά, ταυτόχρονα, είναι και ευθύνη του Ολυμπιακού. Μιλώντας ψυχρά, δεν γίνεται πρωταθλητής Ευρώπης και να εμφανίζει αυτή την εικόνα στο γήπεδο του. Και δεν εννοώ τα σουτ, αυτά είναι θέμα ημέρας. Εννοώ τον εκνευρισμό, τα συνεχή νεύρα (Άντιτς και Παπανικολάου τα βασικά παραδείγματα), την αίσθηση που έδιναν οι παίκτες του Ολυμπιακού ότι δεν πιστεύουν ότι μπορεί να γυρίσει το ματς, αίσθηση που ήταν εμφανής από νωρίς σχετικά.
Κοιτώντας τα στατιστικά του αγώνα θα δούμε αυτό που συζητούσαμε τόση ώρα, ότι το ματς κρίθηκε εν πολλοίς από τη γραμμή του τριπόντου. Στα δίποντα οι δυο τους είχαν από 15/31 και 48% αμφότεροι, τα ριμπάουντ ήταν μεν 35-41 αλλά με τα επιθετικά στο 11-7 (δηλαδή σε ποσοστό ο Ολυμπιακός έπαιρνε το 77% των ριμπάουντ στη ρακέτα του και ο Παναθηναϊκός το 76% των ριμπάουντ στη δική του, ουσιαστικά είχαμε ισορροπία), τα λάθη ήταν 13-18, με τα κλεψίματα στο 5-10, δηλαδή ο Παναθηναϊκός κέρδισε πιο πολλά από την επιθετική του άμυνα, αλλά πέταξε και πολλές επιθέσεις από την αντίπαλη πίεση χωρίς να φτάσει στο σουτ (λάθος πάσες και τέλος χρόνου επίθεσης). Με τις βολές στο 47%-65% (αλλά με 4 πόντους διαφορά, 9/19 και 13/20), τις ασίστ στο 9-10 (παρά τα τόσα πεταμένα τρίποντα του Ολυμπιακού) όλο το παιχνίδι κρίθηκε από το τρίποντο.
Εκεί ο Ολυμπιακός είχε 4/29 και 14% και ο Παναθηναϊκός 7/22 και 32%. Για να το δούμε πιο σωστά αυτό, ότι δηλαδή τα τρίποντα έκαναν τη διαφορά, με το σκορ στο 40-49 ο Ολυμπιακός έγραψε σε τρεις επιθέσεις 0/3 τρίποντα, με τον Παναθηναϊκό να πηγαίνει στο 42-61 και τον Ολυμπιακό να φτάνει στα 3/27 ως εκείνο το σημείο. Βεβαίως, όταν σουτάρεις με 11% και επιμένεις να παίρνεις σχεδόν 30 σουτ, δεν μπορείς παρά να καταστρέψεις και όλο σου το παιχνίδι, αλλά και να μείνεις πίσω στο σκορ αρκετά. Όπως κι έγινε.
Γιατί με σκορ στους 65 πόντους, το ματς δεν είχε εικόνα για διαφορά 20 πόντων που πήρε ο Παναθηναϊκός στο τελευταίο δίλεπτο. Βεβαίως, για να μην παρεξηγηθώ, τα άστοχα τρίποντα του Ολυμπιακού δεν αποτελούν δικαιολογία ήττας, δεν έχω πει σε κανένα σημείο ότι όλα τα άλλα τα έκαναν σωστά οι «ερυθρόλευκοι». Ίσα ίσα που τα τρίποντα (αν και πολλά ήταν ελεύθερα, τουλάχιστον 14-15 από τα άστοχα) δείχνουν αμηχανία επιθετική και εγκλωβισμένη αγωνιστικά και ψυχολογικά ομάδα.
Ένα άλλο πάρα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο του ντέρμπι ήταν το γεγονός ότι είδαμε και τους δύο να… κερδίζουν τη μάχη απέναντι στο αστέρι των αντιπάλων. Με το σκορ στο 22-31 στο ημίχρονο, ο Σπανούλης είχε 6 πόντους με 2/8 σουτ και 1/2 βολές, 0 ασίστ και 1 λάθος, ενώ ο Διαμαντίδης είχε 0 πόντους, 0/1 σουτ, 1 ασίστ και 3 λάθη. Δεν άλλαξε κάτι ως το τέλος, μπορεί ο Σπανούλης να τελείωσε με το μεγαλύτερο ranking του Ολυμπιακού (9 δηλαδή), αλλά είχε 11 πόντους με 3/10 σουτ, 4/6 βολές, 4 ασίστ και 2 λάθη, συν 6 κερδισμένα φάουλ, ενώ ο Διαμαντίδης τελείωσε με το 3ο ranking της ομάδας του (12) και είχε 4 πόντους με 1/5 σουτ, 2/2 βολές, 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 4 κλεψίματα και 6 κερδισμένα φάουλ, με 4 λάθη. Κανείς από τους δυο τους δεν ήταν καθοριστικός στην εξέλιξη.
Αυτοί που ήταν καθοριστικοί ήταν ο Γκιστ με 10 πόντους και 11 ριμπάουντ, ο Λασμ με 8 πόντους, 6 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα και 3 τάπες παρά τα 3/10 σουτ, και ο Ούκιτς με 12 πόντους, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα και 5/10 σουτ. Απ’ την άλλη, ο Ολυμπιακός δεν βρήκε κάτι αντίστοιχο από κανέναν παίκτη του.
Το ματς ξεκίνησε δίνοντάς μας τον τόνο από το τζάμπολ, με Γκιστ, Μασιούλις και Ούκιτς ο Παναθηναϊκός μπήκε με 2-8, ενώ έφτασε στο 11-19 στο τέλος της περιόδου με τρίποντα από Γκουίν και Μασιούλις και το μόνο σημείο της αναμέτρησης που ο Σχορτσανίτης έκανε τη διαφορά για την ομάδα του.
Στο 2ο δεκάλεπτο ο Ούκιτς με τρίποντο έγραψε το 11-22 και σε εκείνο το σημείο ο Ολυμπιακός είχε 1/7 τρίποντα και ο Παναθηναϊκός 4/6. Οι «ερυθρόλευκοι» απάντησαν με 5-0 για το 16-22, με τον Χάινς να βγάζει τη γνωστή του ενέργεια, αλλά πηγαίνοντας στα 1/11 τρίποντα είδαν τον Μπράμος να ευστοχεί από μακριά για το 16-25.
Η φάση με τον Άντιτς και τον Λασμ που χρεώθηκαν από ένα φάουλ και στη συνέχεια ο Σκοπιανός με αντιαθλητικό (σωστή απόφαση) είδε τον Παναθηναϊκό να παίρνει 4 πόντους (όλοι από τον Λασμ) για το 16-29 και τον Ολυμπιακό να βυθίζεται ακόμη περισσότερο στην κακή του ψυχολογία.
Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα ως το τέλος του ημιχρόνου, μετά το 21-29 από τρίποντο του Σπανούλη και καλάθι του Περπέρογλου, οι «ερυθρόλευκοι» έβγαζαν βιαστικές επιθέσεις (ακόμα και αιφνιδιασμούς) σουτάροντας από το τρίποντο, για να πάνε στο 2/17 με 5 συνεχόμενα άστοχα ως το 22-31 της ανάπαυλας.
Η δυο ομάδες αντάλλασσαν καλάθια στο ξεκίνημα της επανάληψης και αυτό επέτρεψε στον Παναθηναϊκό να κρατήσει την αυτοκυριαρχία του και την ηρεμία του σε ένα διάστημα που ο Ολυμπιακός θα επιχειρούσε την αντεπίθεσή του, με τον Σπανούλη να μειώνει σε 28-35, τον Παπανικολάου να βάζει το 3ο τρίποντο της ομάδας του για το 31-38 (3/19), αλλά την επόμενη φάση μάλλον να κρίνει πολλά για την εξέλιξη. Ο Πάουελ έχασε λέι απ, ο Παναθηναϊκός βγήκε στον αιφνιδιασμό, ο Λασμ μας χάρισε την πιο ωραία φάση του αγώνα με ένα τρομερό κάρφωμα, 31-40, το οποίο έγινε 31-44 από το 1ο καλάθι του Διαμαντίδη στο ματς 4 λεπτά πριν το τέλος του δεκαλέπτου.
Ο Παναθηναϊκός πήγε στο 33-48 μετά από ακόμα ένα άστοχο τρίποντο του Ολυμπιακού με 2:50 για το δεκάλεπτο, αλλά η είσοδος του Γκεσεβίτσιους φάνηκε να «φοβίζει» λίγο την «πράσινη» άμυνα που έκλεισε προς τον Λιθουανό, με τον Ολυμπιακό να βρίσκει διαδρόμους. Ο Χάινς και ο Πρίντεζης έγραψαν το 38-49 για να σκοράρει μετά ο Γκεσεβίτσιους για το 40-49, τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός είχε συνεχόμενα άστοχα τρίποντα.
Το παιχνίδι, όμως, κρίθηκε οριστικά στο επόμενο λεπτό. Ο Ολυμπιακός βγήκε επίθεση στο 40-49 με τον Χάινς, ο Γκεσεβίτσιους ήταν ολομόναχος στη γωνία, ο Χάινς δίστασε, φάνηκε όλο το γήπεδο να του φωνάζει για την πάσα, πήγε να την κάνει ενώ είχε αποφασίσει να κάνει ντράιβ, έκανε λάθος. Η συνέχεια είδε τους «ερυθρολεύκους» να πετάνε άλλα δύο νευρικά τρίποντα με τον Ούκιτς να πετυχαίνει το πρώτο καλάθι του Παναθηναϊκού μετά από σχεδόν 7 λεπτά στο ματς για το 40-51.
Το τρίποντο του Μπράμου για το 40-54 ανάγκασε τον Ολυμπιακό σε οριστικό «αντίο» στη νίκη, με το τελευταίο τετράλεπτο να είναι διαδικαστικό. Με τον Μπράμο ο Παναθηναϊκός πήγε στο 41-59, ο Λασμ έκανε το 42-61, με τον Μπαρτζώκα να παίρνει τάιμ άουτ για να ζητήσει προφανώς το μάζεμα της διαφοράς. Η χαλάρωση μετά το τάιμ άουτ ήταν εμφανής, με τον Πρίντεζη, τον Σλούκα και τον Κατσίβελη, ο Ολυμπιακός κατάφερε να ρίξει τη διαφορά από τους 19 στους 13 στο φινάλε. Επόμενο ραντεβού στο ΟΑΚΑ την Κυριακή…
Τα δεκάλεπτα: 11-19, 22-31, 36-49, 51-64.
Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 5 (6ρ.), Άντιτς, Σπανούλης 11 (1ρ. 4ασ.), Περπέρογλου 5, Σερμαντίνι, Σλούκας 5 (1), Πάουελ 6, Γκεσεβίτσιους 2, Πρίντεζης 9 (1), Παπανικολάου 6 (1τρ. 4ρ.), Κατσίβελης 2.
Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Σχορτσανίτης 3, Μπράμος 11 (3), Κάρι 6, Μασιούλις 7 (2τρ. 5ρ.), Ούκιτς 12 (1), Λασμ 8 (6ρ. 4ασ. 3κ.), Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 4 (7ρ. 4κλ.), Γκιστ 10 (11ρ.), Γκουίν 3 (1), Ξανθόπουλος.
Νίκος Κουσούλης