Το Sports Illustrated, στην ενότητά του «Πού είναι τώρα;», φιλοξενεί στο εξώφυλλό του τον Ντένις Ρόντμαν, ο οποίος παραμένει απολαυστικός, όπως άλλωστε ήταν πάντα. Η φετινή του… ειρηνευτική δράση άφησε πολύ κόσμο με ανοιχτό το στόμα και αμήχανο ως προς το τι θα πει. Εδώ, θα μου πείτε, δεν ξέρει ο ίδιος ο Ντένις τι να πει, πώς μπορεί να ξέρει ο οποιοσδήποτε άλλος; «Η αποστολή μου είναι να σπάσω τον πάγο ανάμεσα σε δύο εχθρικές μεταξύ τους χώρες. Γιατί πρέπει εγώ να εξομαλύνω την κατάσταση, δεν ξέρω».
Ήδη θα καταλάβατε ότι αναφερόμαστε στο ταξίδι του Ρόντμαν στη Βόρειο Κορέα. Ο Ρόντμαν πήγε στη χώρα με μια ελπίδα να φτιάξει τις σχέσεις ανάμεσα στη Βόρειο Κορέα και τις Η.Π.Α. και, βεβαίως, να πάρει το Νόμπελ Ειρήνης! Εκεί τον συνόδευσαν 3 μέλη των Harlem Globetrotters που αγωνίστηκαν σε φιλικό με την εθνική Β. Κορέας, αλλά και ένα συνεργείο από την εκπομπή Vice του HBO.
Ο Ρόντμαν μίλησε προσωπικά με τον Κιμ Γιονγκ-ουν, τον ηγέτη της χώρας, που, για να καταλάβετε πόσο δύσκολο είναι κάτι τέτοιο, για τους Βορειοκορεάτες θεωρείται ύψιστη τιμή να δεις τον Κιμ Γιονγκ-ουν από κοντά (όχι να του μιλήσεις, απλώς να τον δεις), κάτι σαν να βλέπεις τον… θεό.
Ο Κιμ Γιονγκ-ουν είναι φανατικός μπασκετόφιλος, σύμφωνα με τον Ρόντμαν, μάλιστα, μάθαμε ότι ο αδερφός του, Κιμ Γιονγκ-τσουλ, στο σχολείο κυκλοφορούσε με τη φανέλα των Μπουλς του Σκουληκιού. Ο Ρόντμαν βρέθηκε σε ιδιωτικό δείπνο με τον Κιμ Γιονγκ-ουν και του… τραγούδησε και το «My Way» του Σινάτρα. Μετά είπε ότι ο ηγέτης των Βορειοκορεατών είναι «φοβερός τύπος» και «αγαπάει τη ζωή».
Βέβαια, δεν υποδέχτηκαν όλοι στη Δύση με την ίδια χαρά την επίσκεψη του Ρόντμαν. Η Daily Mirror, αγγλική εφημερίδα, είχε δώσει τότε… ρέστα με τον τίτλο της για την επίσκεψη: «The basketball ace and the basketcase», σε ελεύθερη μετάφραση «ο άσος του μπάσκετ και ο διανοητικά ανάπηρος».
Ο Ρόντμαν δίνοντας ρεσιτάλ για το θέμα είπε: «Πριν προσγειωθώ στην Πιονγιανγκ δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω τον Κιμ Γιονγκ-ουν από την Λιλ Κιμ. Δεν ήξερα ούτε πια χώρα κυβερνούσε, ούτε τι γινόταν στη χώρα που κυβερνούσε. Αλλά το θέμα είναι ότι δεν έχει βομβαρδίσει ακόμα κανένα από τα μέρη που έχει απειλήσει ότι θα βομβαρδίσει. Ούτε τη Νότια Κορέα, ούτε τη Χαβάη, ούτε τίποτα. Οι άνθρωποι λένε ότι είναι ο χειρότερος τύπος στον κόσμο. Εγώ το μόνο που ξέρω είναι ότι ο Κιμ μου είπε ότι δεν θέλει να κάνει πόλεμο με την Αμερική. Το μόνο που θέλει είναι να μιλήσει για μπάσκετ με τον Ομπάμα. Δυστυχώς, ο Ομπάμα δεν θέλει να έχει καμία επαφή μαζί του. Οπότε ρωτάω, κύριε Πρόεδρε, πού είναι το πρόβλημα σε ένα απλό τηλεφώνημα; Φίλε, είμαστε στη νέα εποχή. Έλα, Ομπάμα, κάνε την πρώτη κίνηση προς τον Κιμ και γίνετε φίλοι».
Προφανώς όλα αυτά είναι ακριβώς όσο σουρεάλ ακούγονται. Ο Ρόντμαν, πάντως, σχεδιάζει να επιστρέψει τον Αύγουστο στη Βόρειο Κορέα: «Θα χαλαρώσω, θα παίξω λίγο μπασκετάκι, ίσως θα πάω διακοπές με τον Κιμ και την οικογένειά του. Ήδη μίλησα με τον Μεγάλο Ηγέτη για να απελευθερώσει τον Κένεθ Μπέι».
Ο Κένεθ Μπέι είναι Αμερικανός πολίτης, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 15 χρόνια φυλάκισης στη Βόρειο Κορέα για «εγκλήματα που σκόπευαν να ανατρέψουν τη Δημοκρατία της Βορείου Κορέας». Ο Ρόντμαν ζήτησε την απελευθέρωσή του μέσω… Twitter από τον Κιμ Γιονγκ-ουν, με τον Μπέι 7 ημέρες αργότερα να μεταφέρεται σε «ειδική φυλακή» όπως ανακοίνωσε η Βορειοκορεάτικη Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, χωρίς περαιτέρω πληροφορίες. Ο Ρόντμαν ξεκαθάρισε ότι στο αυγουστιάτικο ταξίδι του στη Βόρειο Κορέα θα εξασφαλίσει την ασφαλή επιστροφή του Μπέι στην Αμερική.
Και, βεβαίως, θέλει να είναι υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης, με το Age of Basketball να τον στηρίζει απόλυτα. Γιατί έχουμε δει κολοσσούς να παίρνουν το Νόμπελ Ειρήνης, αλλά έχουμε δει και ορισμένες, ας το πω ευγενικά, τουλάχιστον ατυχείς επιλογές. Ποιος δεν θα ήθελε να δει, άλλωστε, στην τελετή απονομής τον Ρόντμαν και το συνολάκι που θα διάλεγε για την περίσταση;
Η εκπομπή Vice ανέβασε πλάνα από το ταξίδι του Ρόντμαν στη Βόρειο Κορέα, τα πλάνα είναι απίστευτα και αξίζει να τα δείτε, όπως τη στιγμή που ο Κιμ Γιονγκ-ουν μπαίνει στο γήπεδο και ακολουθεί ένα βροντερό standing ovation με ανθρώπους να κλαίνε από χαρά, πράγματα που δείχνουν εύγλωττα πόσο έξω από τα φυσιολογικά όρια ήταν όλα όσα έζησε ο Ντένις στο ταξίδι του.
«Η αποστολή μου είναι να σπάσω τον πάγο ανάμεσα σε δύο εχθρικές χώρες. Γιατί έχει πέσει σε μένα ο κλήρος να απαλύνω τα πράγματα, δεν ξέρω. Απ’ όλους τους ανθρώπους στον Ντέινς Ρόντμαν! Το να μας κρατάω ασφαλείς δεν είναι πραγματικά η δουλειά μου. Είναι η δουλειά του μαύρου τύπου (σ.σ. του Ομπάμα δηλαδή). Αλλά θα σου πω αυτό: αν δεν τερματίσω στην πρώτη τριάδα στην ψηφοφορία για το επόμενο βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, τότε κάτι γίνεται τρομερά λάθος». Εμείς σε στηρίζουμε Ντένις…
Νίκος Κουσούλης
Υ.Γ.: Η φωτογραφία του εξώφυλλου του Sports Illustrated που μας εισάγει στο άρθρο, βρίσκεται σε διαλογική συζήτηση με το εξώφυλλο του 1995, τότε που ο Ρόντμαν έπαιζε στους Σπερς: