Το Ευρωμπάσκετ ξεκινά και το Age of Basketball ρίχνει την τελευταία ματιά στις 24 ομάδες που θα σταθούν στο πρώτο τζάμπολ. Συνεχίζουμε με τον Β όμιλο της διοργάνωσης, όμιλο που έχει 5 ομάδες να παλεύουν για 3 θέσεις με τη Λετονία να ελπίζει ακόμα κι αυτή. Τέσσερις γιουγκοσλαβικές ομάδες και δύο σοβιετικές μάχονται για 3 θέσεις και ο Β όμιλος θα έχει ξεχωριστή ένταση σε όλα τα παιχνίδια του…
ΣΕΡΒΙΑ
Ποια είναι: Όχι η ομάδα που θα περίμενε κανείς. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς είναι εγγύηση στον πάγκο της, αλλά στο παρκέ θα βρείτε πολύ περισσότερους άγνωστους παίκτες απ’ ότι θα περιμένατε. Δεν είναι ότι… γέρασαν οι προηγούμενοι, είναι ότι οι Σέρβοι φέτος χτυπήθηκαν από τραυματισμούς αλλά θεώρησαν και καλό να δοκιμάσουν ξανά το πείραμα με τους πολλούς, άγνωστους, διψασμένους πιτσιρικάδες. Πάρτε μια γεύση: Άντζουσιτς, Γκαγκιτς, Κάλινιτς, Κάτιτς, Νεμάνια Κρστιτς, Μίσιτς, Μπογκντάνοβιτς, Στίματς. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, οι 9 δεν είναι πρωτοκλασάτοι παίκτες, ενώ και ο Μάρκοβιτς σηκώνει συζήτηση.
Γιατί ήρθε: Για να κάνει την έκπληξη. Με το ρόστερ αυτό δεν είναι φαβορί, αλλά είναι Σέρβοι, έχουν τον Ίβκοβιτς, κανείς δεν μπορεί να τους πετάξει στην άκρη χωρίς δεύτερη σκέψη. Όλοι είναι στο «δεν τους βλέπω», αλλά και στο «αλλά λες;».
Το αστέρι: Ο Νενάντ Κρστιτς. Δεν υπάρχει κι άλλος. Είναι ένας από τους καλύτερους σέντερ του Ευρωμπάσκετ και θα έχει πάρα πολλή δουλειά αν θέλει η χώρα του να περάσει από τον όμιλο.
Ο x-factor: Ο Νεμάνια Μπιέλιτσα έφτασε από το σημείο να είναι βοηθητικός στην εθνική στο να είναι ένα από τα δυνατά της όπλα, ένα από τα αστέρια της. Πολύ βάρος θα πέσει και στις δικές του πλάτες και το ταλέντο του θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία των Σέρβων.
Η απουσία: Αυτή του Μίλος Τεόντοσιτς είναι η απουσία που μάλλον δεν θα ξεπεράσουν οι Σέρβοι. Μπορεί να είναι αργός, μπορεί να είναι ατομιστής κάποιες φορές, μπορεί να μην παίζει άμυνα, αλλά το μυαλό του, η εκτελεστική του δεινότητα και η ικανότητά του στην πάσα θα ανέβαζαν τη Σερβία επίπεδο. Και το χρειαζόταν πολύ φέτος.
Η έκπληξη: Ο Νεμάνια Νέντοβιτς είναι μόλις 22 χρονών, αλλά μετά από μια καλή χρονιά στην Ευρωλίγκα έχει την ευκαιρία να γίνει το next big thing των Σέρβων. Η απουσία του Τεόντοσιτς του δίνει όλο το χώρο που θέλει στο Ευρωμπάσκετ. Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι του.
Η (ατυχής) δήλωση: «Νιώθω καλύτερα, κινούμαι κανονικά. Αλλά και πριν πάμε στο τουρνουά της Γαλλίας ένιωθα καλά για τρεις ημέρες, έκανα και δυο προπονήσεις, και τελικά δεν μπόρεσα». Ο απών Βλάντιμιρ Λούσιτς προβλέποντας ότι θα παίξει στο Ευρωμπάσκετ, αλλά αμέσως μετά το… σκέφτηκε καλύτερα.
Πού πάει: Δεν έχει το θεαματικό ρόστερ, αλλά στα φιλικά έδειξε πολύ σοβαρό πρόσωπο. Μοιάζει πειθαρχημένη, μοιάζει ομάδα του προπονητή, μοιάζει να κερδίζει εύκολα τις (απλώς) καλές ομάδες. Από εκεί και πέρα, δεν ξέρω κατά πόσο έχει το σθένος και την εμπειρία να πάει πολύ καλά σε ένα τέτοιο τουρνουά. Το όνομά της δεν μας επιτρέπει να την αφήσουμε εύκολα στην άκρη, το ρόστερ της μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι μπορεί να μείνει και στον όμιλο. Δύσκολα, πάντως, να μείνει εκτός, λογικά θα μπει οκτάδα αν περάσει απ’ τον όμιλο. Μετά…
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Ποια είναι: Η πιο τρελή ομάδα του Ευρωμπάσκετ. Γεμάτη ταλέντο, γεμάτη από παικταράδες στο «3» και πάνω, αλλά εντελώς άδεια στα γκαρντ. Καλνιέτις, Ντελινινκάιτις και μετά; Σεϊμπούτις και Πότσιους θα παίζουν στο ασόδυο αλλιώς δεν βγαίνει το πράγμα. Πάντως, το ρόστερ της είναι από τα πιο γεμάτα της διοργάνωσης, την καθιστά ένα από τα ισχυρά φαβορί. Ιδίως αν μπορέσει ο Καζλάουσκας να επιβάλλει το ρυθμό του σε κάθε ματς. Μοτιεγιούνας, οι δύο Λαβρίνοβιτς, Βαλανσιούνας, Γιαφτόκας, Κουζμίνσκας, Μασιούλις, πολύ δυνατή και γεμάτη ομάδα.
Γιατί ήρθε: Ήρθε για το τρόπαιο. Αυτό θέλει, αυτό ψιλοδηλώνει, αυτό επιζητά. Αλλά ήρθε χωρίς πλέι μέικερ για το τρόπαιο. Προφανώς μετά τον Σάρας το χάος…
Το αστέρι: Ο Λίνας Κλέιζα είναι το αδιαμφισβήτητο αστέρι μιας πολύ δυνατής ομάδας. Δεινός σκόρερ, «κωλοπαιδαράς» όσο χρειάζεται στο παρκέ, παίκτης που γουστάρει να είναι ηγέτης, θα πρέπει να οδηγήσει τους Λιθουανούς ψηλά. Ένα από τα μεγάλα αστέρια του Ευρωμπάσκετ.
Ο x-factor: Θα κάνω την έκπληξη και θα βάλω εδώ τον Γιόνας Καζλάουσκας. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις δικές του αντιδράσεις και το δικό του μυαλό. Είναι πολύ καλός προπονητής, αλλά όχι τόσο fighter όσο θα χρειαζόταν πολλές φορές. Οι Λιθουανοί θέλουν το χρυσό, ο Καζλάουσκας πρέπει να κάνει τη διαφορά, ιδίως μετά το ιδιόμορφο ρόστερ που επέλεξε.
Η απουσία: Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους σταμάτησε από την εθνική και οι Λιθουανοί κατεβαίνουν με… 1,5 πλέι μέικερ στο Ευρωμπάσκετ. Τυχαίο;
Η έκπληξη: Ο Μάντας Καλνιέτις. Ουσιαστικά ή θα πρέπει οι Λιθουανοί να παίζουν χωρίς πλέι μέικερ ή θα πρέπει ο Καλνιέτις να κάνει το τουρνουά της ζωής του. Μπορεί να σταθεί τόσο ψηλά;
Η (βλακώδης) δήλωση: «Σέβομαι τους ανθρώπους όλων εθνικοτήτων και όλων των θρησκειών. Δεν ήθελα να προσβάλω κανέναν. Ζητώ συγγνώμη και απολογούμαι για την απρόσεκτη ενέργειά μου». Κσιστόφ Λαβρίνοβιτς μετά τη φαεινή ιδέα που είχε να ζωγραφίσει σβάστικα στην τσάντα του μπροστά στους φωτογράφους, για να προκαλέσει την αντίδραση του Αρβίντας Σαμπόνις: «Ίσως η βλακεία δεν έχει όρια, αλλά η ηλιθιότητα των φωτογράφων είναι ίσως μεγαλύτερη. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε όλοι είμαστε υπέρ της Λιθουανίας. Προφανώς δεν κατάλαβε τι έκανε». Κι αν δεν σας έκανε αρκετή εντύπωση από μόνο του το κουφό βλακώδες του πράγματος, ας το δούμε πιο… πολιτικά. Μιλάμε για έναν (πρώην) Σοβιετικό, έτσι;
Πού πάει: Όσο μακριά αντέξει να τη φτάσει ο Καλνιέτις; Είναι δίκαιο να πέσει όλο το βάρος στις πλάτες του; Μάλλον όχι. Θεωρώ ότι οι Λιθουανοί θα περάσουν από τον όμιλο, είναι ένα από τα φαβορί για την τετράδα, ίσως και τον τελικό. Έχουν δεδομένες αδυναμίες, αλλά έχουν και τεράστια δύναμη σε ορισμένα σημεία. Μια από τις πιο δυνατές ομάδες της διοργάνωσης.
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Ποια είναι: Η… Σερβία των εναλλακτικών. Μπασκετικά πάντα, μην μας κατηγορήσουν και για γεωπολιτικά αδιάφορους. Είναι μια δυνατή ομάδα που δείχνει ότι ήρθε για να μείνει. Καλό ρόστερ, που θα ήταν ακόμα καλύτερο αν έπαιζε και ο Πέκοβιτς.
Γιατί ήρθε: Για να εδραιωθεί. Η ίδια δεν θέλει να θεωρείται η… «Σερβία των φτωχών» μπασκετικά (επιμένω εγώ…), θέλει να δείξει ότι αξίζει τουλάχιστον της ίδιας προσοχής με τους γείτονές της. Για να δούμε…
Το αστέρι: Ο Νίκολα Βούτσεβιτς. Στην προηγούμενη διοργάνωση (και πιο πριν) έγραφα για το νέο μεγάλο αστέρι των Γιουγκοσλάβων, πριν καν παίξει επαγγελματικό αγώνα. Ο Βούτσεβιτς πια με έχει δικαιώσει απόλυτα, προέρχεται από μια καταπληκτική σεζόν στο NBA και δείχνει ότι είναι εδώ για να μας κάνει να τον μνημονεύουμε για πολλά χρόνια.
Ο x-factor: Ο Βλάντιμιρ Ντάσιτς είναι ένας παίκτης που δεν μπορείς να προσπεράσεις εύκολα. Στα 2.08 μπορεί να παίξει και στο «3» και στο «4», ο Ντάσιτς είναι ένα πολύπλευρο ταλέντο που μπορεί να κάνει τα πάντα στο παρκέ. Στην καλή του μέρα κάνει τη διαφορά, στην κακή του χάνεται. Με τον Πέκοβιτς απόντα, οι Μαυροβούνιοι δεν έχουν την πολυτέλεια να τον δουν σε κακή μέρα…
Η απουσία: Ο Νίκολα Πέκοβιτς. Το ήθελε, αλλά το γεγονός ότι άργησε να υπογράψει με τους Τίμπεργουλβς έκανε την ομοσπονδία της χώρας του στις 6 Αυγούστου να τον κόψει από την προετοιμασία, καθώς χωρίς ασφάλιση δεν θα έπαιζε.
Η έκπληξη: Ο Ταϊρίς Ράις είναι ο… 3ος Αμερικανός σε 3 χρόνια για το Μαυροβούνιο μετά τους Κουκ και Ρόκστι. Μόλις πήρε μετεγγραφή από τη Μπάγερν στη Μακάμπι, το Ευρωμπάσκετ θα είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για να κάνει το κομμάτι του. Ή, για να το πούμε αλλιώς, για να δοκιμαστεί στα δύσκολα. Για να δούμε…
Η (εργατική) δήλωση: «Είναι αδύνατο να αγωνιστώ χωρίς ασφάλιση. Κανένας δεν θα το έκανε». Νικόλα Πέκοβιτς για τους λόγους που δεν έπαιξε με την εθνική ενώ το ήθελε.
Πού πάει: Μπορεί να φτάσει ως το Μουντομπάσκετ; Έχει καλό ρόστερ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να ξεχωρίσει. Αν είχε και τον Πέκοβιτς θα μιλούσαμε για ένα από τα φαβορί. Τώρα, αν μπορέσει να μπει στην εξάδα χωρίς τον Πέκοβιτς, τότε τι θα έκανε με αυτόν; Θα είναι πολύ δύσκολος αντίπαλος για όλους, πάντως, παρότι δεν έχει εξασφαλισμένη την πρόκριση από τον πολύ δύσκολο όμιλο στον οποίο έπεσε.
ΠΓΔΜ
Ποια είναι: Κοιτάς το ρόστερ της, δεν σου πολυγεμίζει το μάτι. Θες να την πετάξεις αλλά κάτι σε κρατάει. Μάλλον είναι το ίδιο που σε κράταγε και το 2011, όταν η ΠΓΔΜ μπήκε τετράδα. Οπότε κράτα μια πισινή. Παρόμοιο ρόστερ, παρόμοιο στιλ, εξίσου σκληρή ομάδα, με τον Άντιτς… NBAερ πια. Γκεσέφσκι, Ιλιέφσκι, Σαμαρτζίσκι, οι Στογιανόφσκι, Τσεκόφσκι, Κοστόσκι, όλη η παλιοπαρέα και, βεβαίως, ο ΜακΚάλεμπ.
Γιατί ήρθε: Για να επαναλάβει παρόμοιες επιτυχές με το 2011. Για να μπει στην εξάδα που στέλνει στο Μουντομπάσκετ. Πολύ δύσκολο, αλλά όποιος θέλει να πει εκ των προτέρων ότι δεν της δίνει τύχη, ας το τολμήσει. Γιατί το 2011 πολλοί κατάπιαν την γλώσσα τους…
Το αστέρι: Ο Μπο ΜακΚάλεμπ υπήρχαν στιγμές μέσα στη σεζόν που έμοιαζε να… είχε ξεχάσει το μπάσκετ. Σε μια Φενέρ που δεν έβγαζε κανένα νόημα αγωνιστικά, ο ΜακΚάλεμπ δεν μπορούμε να πούμε ότι… άνθισε, αν και δεν έκανε κακή χρονιά αν δει κανείς τα νούμερά του. Στην εθνική, όμως, είναι και πάλι θανατηφόρος και το πρώτο βιολί.
Ο x-factor: Ο Πέρο Άντιτς είναι ο πιο σκληρός παίκτης της ΠΓΔΜ και ένας από τους 2-3 πιο σκληρούς του Ευρωμπάσκετ. Είναι ο παίκτης που θα σπρώξει, που θα μπει μπροστά σε κάθε καυγά, που θα προστατεύσει τους συμπαίκτες του, που θα κατεβάσει τα ριμπάουντ, που θα κάνει τα σκριν που τα… θυμάσαι από τον πόνο το βράδυ όταν χαλαρώνεις μετά το ματς, αλλά και εκείνος που θα πάρει 5-6 τρίποντα από τα 7-8 μέτρα, όπλο πολύ δυνατό για παίκτη του ύψους του.
Η απουσία: Ουσιαστικά καμία. Οι πρώτοι 7-8 παίκτες της εθνικής είναι όλοι εδώ. Και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η ΠΓΔΜ νιώθει άκρως αισιόδοξη για το τουρνουά.
Η έκπληξη: Οι Γκεσεφκσι και Τσεκόφσκι είναι 36 και 34 χρονών αντίστοιχα. Η ακμή τους έχει περάσει, αλλά με την εμπειρία τους μπορούν να προσφέρουν από 5-10 λεπτά πολύ ποιοτικού μπάσκετ για την ομάδα τους.
Η (ψαγμένη) δήλωση: «Φέτος είναι άλλη ιστορία. Κανείς δεν θα μας δει ως το αουτσάιντερ, αλλά ένα καλό αποτέλεσμα είναι πιθανό, αλλά δεν ξέρω αν θα είναι η τετράδα ξανά. Το πιο σημαντικό είναι να αφήνουμε τις καρδιές μας στο γήπεδο σε κάθε παιχνίδι». Βλάντο Ιλιέφσκι απαντώντας για το πώς βλέπει το τελευταίο τουρνουά που θα παίξει με την εθνική ομάδα.
Πού πάει: Είναι μια από τις πιο σκληρές ομάδες του τουρνουά. Μια από τις πιο σοβαρές και καλοστημένες. Μια ομάδα που αρέσκεται σε χαμηλά σκορ και ξέρει πώς να τα πετύχει. Είναι μια δύσκολη ομάδα για να κερδίσεις, αλλά παίζει σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο. Δεν έχει σίγουρη την πρόκριση, θα πρέπει να παλέψει πάρα πολύ. Σίγουρα θα είναι αποτυχία αν δεν τα καταφέρει, αλλά έχει κληρωθεί σε πολύ ισορροπημένο όμιλο. Αν περάσει, λογικά θα βρεθεί και οκτάδα.
ΒΟΣΝΙΑ ΚΑΙ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Ποια είναι: Μια ομάδα με αρκετό ταλέντο που για κάποιο περίεργο λόγο κανείς δεν μπορεί να πάρει πολύ στα σοβαρά. Χωρίς εξήγηση. Με Τελέτοβιτς, Ντζέντοβιτς, Πάσαλιτς, Ράιτ, Σινάνοβιτς, Γκόρντιτς, Κικάνοβιτς, θα έπρεπε να είναι στις καλές ομάδες του τουρνουά. Έχει το ρόστερ για να θεωρηθεί τέτοια. Όμως, παλιότερες παρουσίες της, αλλά και μια αστάθεια στα φιλικά, δεν τη φέρνουν τόσο ψηλά στις συνειδήσεις.
Γιατί ήρθε: Ήρθε για να αποδείξει ότι είναι στις καλές ομάδες. Σε έναν κολασμένο όμιλο η Βοσνία ξεκινά ως 5η και θέλει να ανέβει στην τριάδα. Πάρα πολύ δύσκολο να τα καταφέρει, αλλά όποιος τη θεωρήσει αμελητέα ποσότητα, θα βρεθεί προ εκπλήξεως. Και σε αυτόν τον όμιλο κάθε νίκη μπορεί να σημάνει τη διαφορά από την πρόκριση και τον αποκλεισμό.
Το αστέρι: Ο Μίρζα Τελέτοβιτς προέρχεται από μια πάρα πολύ άσχημη σεζόν στο NBA που τον έχει προφανώς απογοητεύσει, αλλά στα φιλικά έδειξε σε όλους ότι είναι ακόμη αυτός ο nice-to-watch παιχταράς που είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια. Απομένει στα 28 του να σηκώσει στις πλάτες του και την εθνική ομάδα, κάνοντας τη διαφορά σε μια νικηφόρα πορεία.
Ο x-factor: Ο Νεμάνια Ντζέντοβιτς είναι πολύπλευρο ταλέντο και από την παρουσία του στο τουρνουά θα εξαρτηθούν πολλά για τους Βόσνιους. Πρέπει να δίνει βοήθειες στον Ράιτ στον άσο, αλλά και να σκοράρει, ο Ντζέντοβιτς χρειάζεται ένα πολύ καλό τουρνουά.
Η απουσία: Ο Κέναν Μπαϊράμοβιτς δεν θα είναι ούτε και φέτος στην εθνική ομάδα, σε αντίθεση, πάντως, με το περασμένο Ευρωμπάσκετ που είχε δώσει το «παρών».
Η έκπληξη: Ο Άντρια Στιπάνοβιτς μπορεί να μην έχει παίξει ποτέ σε Ευρωλίγκα ή Eurocup, αλλά είναι παίκτης με έφεση στο ριμπάουντ και καλό σκορ από κοντινή απόσταση.
Η (ξεκάθαρη) δήλωση: «Δεν πάμε στη Σλοβενία ως αουτσάιντερ. Νομίζω ότι θα προκριθούμε στον δεύτερο γύρο». Ο Άτσο Πέτροβιτς ενθουσιασμένος με το υλικό που είχε στα χέρια του στις 21 Ιουνίου.
Πού πάει: Θέλει την πρόκριση. Αλλά είναι αουτσάιντερ για να την πάρει. Θα παλέψει και είναι καιρός ο Τελέτοβιτς να κάνει τη διαφορά σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Αλλά για κάποιο λόγο οι άλλες τρεις γιουγκοσλαβικές μοιάζουν πιο ψημένες και έτοιμες. Ίδωμεν, όμως, μην την ξεγράφετε…
ΛΕΤΟΝΙΑ
Ποια είναι: Μια άτυχη ομάδα. Αν ήταν στον πρώτο όμιλο θα ήταν φαβορί για την πρόκριση. Είναι στον δεύτερο και θα είναι χαρούμενη αν πάρει έστω και μία νίκη. Ξεκινά με τη Βοσνία, πράγμα καλό αν ήθελε την πρόκριση, αλλά κακό αν θέλει μια νίκη και μόνο. Από εκεί και πέρα πολλά τα γνωστά ονόματα, Σκελε, Φραϊμάνις, Γιανισένοκς, Κούκσικς, Μπέρζινς, Μπέτανς, Μπλουμς, Σελάκοφς και πάει λέγοντας.
Γιατί ήρθε: Για να παλέψει για την πρόκριση, αλλά μάλλον αυτό δεν είναι εφικτό σενάριο. Αν το πετύχει θα έχει… κουφάνει όλο το Ευρωμπάσκετ, η λογική λέει στο 0-5 ή στο 1-4 ότι θα τη βρούμε στο τέλος.
Το αστέρι: Ο Άρμαντς Σκέλε είναι πολύ έμπειρος και πολύ καλός γκαρντ. Δεν είναι το μεγάλο αστέρι, αλλά είναι παίκτης που με την εμπειρία του μπορεί να ηγηθεί της ομάδας του στο παρκέ.
Ο x-factor: Ο Γιάνις Μπλουμς πρέπει να ανεβάσει ρυθμούς και να βοηθήσει την ομάδα του, αν θέλει να τη δει με ροζ φύλλο όταν η περιπέτεια του Ευρωμπάσκετ τελειώσει.
Η απουσία: Ο Άντρις Μπιέντρινς θα είναι και πάλι απών, όπως άλλωστε είναι τα τελευταία 4 χρόνια. Οπότε, ο Ντάβις Μπέρτανς είναι η μεγάλη απουσία των Λετονών, ο τραυματισμός του τον κράτησε εκτός Σλοβενίας.
Η έκπληξη: Από τη Ρίγα στην Μπιλμπάο μετά από μια πάρα πολύ καλή σεζόν και ο Νταΐρις Μπέρτανς νιώθει ότι φέτος είναι η χρονιά του. Μπορεί να ξεχωρίσει και στο Ευρωμπάσκετ στα 24 του;
Η δήλωση: «Πριν δυο χρόνια, μετά από τέτοιο αποτέλεσμα θα ήμασταν εκστασιασμένοι. Τώρα ξέρουμε ότι δεν σημαίνει τίποτα. Ο κόουτς μας είπε μόνο ότι κάναμε 20 λάθη. Οπότε όχι, δεν χαιρόμαστε». Ο Ρόλαντς Φραϊμάνις και η παρέα του δεν χάρηκαν καν τα ροζ φύλλα στα φιλικά (72-52 επί των Ρώσων εν προκειμένω) με την ελπίδα ότι θα είναι πιο έτοιμοι στα επίσημα…
Πού πάει: Λογικά στην 6η θέση του ομίλου. Απ’ την άλλη ο Μπαγκάτσκις έχει φτιάξει ένα σκληρό σύνολο, το οποίο δεν χάνει εύκολα ούτε δέχεται εύκολα καλάθι. Όμως σε τέτοιο όμιλο μπορεί να κάνει 3 νίκες και να περάσει; Πάρα πολύ δύσκολο, για να μην πω αδύνατο…
Νίκος Κουσούλης