Η εθνική μας ομάδα δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να κάμψει την αντίσταση των Ρώσων στη δεύτερη μέρα του Ευρωμπάσκετ, κερδίζοντας τον αγώνα με 80-71 για να μείνει στην κορυφή του ομίλου με 2-0. Η διαφορά ανέβηκε και στους 22 πόντους στην 4η περίοδο, πριν διεθνείς και… Τρινκιέρι χαλαρώσουν και οι Ρώσοι βρουν τρόπο να μειώσουν.
Μοναδικό μελανό σημείο το γεγονός ότι χτύπησε ο Σπανούλης στον αστράγαλο στο δεύτερο ημίχρονο. Οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για ελαφρύ διάστρεμμα, αλλά μετά τις εξετάσεις θα είναι πιο ασφαλής η διάγνωση. Ας ελπίσουμε να μην είναι κάτι σοβαρό και να μπορέσει να επανέλθει το Σάββατο, ώστε να μην ψαλιδιστούν οι ελπίδες της εθνικής για κατάκτηση του τροπαίου.
Η εθνική στο ξεκίνημα του αγώνα με τους Ρώσους έδειξε την ίδια εικόνα που είχε και στο ματς με τη Σουηδία. Μέτρια άμυνα, νωθρότητα, άργησε να βρει ρυθμό και να μπει στο κλίμα του αγώνα. Αυτό δεν της κόστισε ούτε την Πέμπτη, αλλά είναι προφανές ότι θα πρέπει να το διορθώσει ενόψει των πιο δύσκολων αγώνων. Γιατί με για τους Σουηδούς δεν το συζητάμε καν, με τους Ρώσους ήταν αρκετά περίπου 15 λεπτά για να πάμε από την ισοπαλία στο +22, αλλά στη συνέχεια της διοργάνωσης θα χρειαστεί να παίξουμε και… 40 λεπτά μπάσκετ κάποια στιγμή.
Η εθνική με τον Πρίντεζη φουριόζο μπήκε με 8-2 στο ξεκίνημα, αλλά μετά το πεντάλεπτο οι Ρώσοι ήταν καλύτεροι, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι δεν υπήρχε περιφερειακή άμυνα στην εθνική μας. Ο Μαυροκεφαλίδης ήταν πάρα πολύ μέτριος, δημιουργούσε πρόβλημα στην άμυνα, ο Φριντζόν και ο Καράσεφ έφεραν το ματς στο 8-8 με τον Φριντζόν να σκάει δύο κολλητά τρίποντα για το 14-14 λίγο μετά, μετά από αντίστοιχα καλάθια των Παπανικολάου και Καϊμακόγλου. Η εθνική κράτησε το προβάδισμα μέχρι το τελευταίο δίλεπτο της περιόδου, αλλά ο Αντόνοφ με 4 πόντους έγραψε το 16-18, για να έρθει ο Κβοστόφ με ωραία ενέργεια και σουτ στην εκπνοή να διαμορφώσει το 16-21 στο δεκάλεπτο.
Με τον Περπέρογλου η εθνική έφτασε από το κλέψιμο του Σλούκα στο 20-21, αλλά οι Ρώσοι με Κουλάγκιν και Μόνια απάντησαν για το 20-27. Κάπου εκεί ανέλαβε δράση ο Σπανούλης και πολύ γρήγορα και απλά ξεκόλλησε επιθετικά την εθνική μας, δύο συνεχόμενα τρίποντα για το 26-29, με τον Καϊμακόγλου να σκοράρει για το -1. Το προσπέρασμα ήρθε από τον Μπουρούση, που έγραψε και το 32-29, σε 3:30 η εθνική έγραψε σερί 12-2 με τους Ρώσους να έχουν 1/5 σουτ και 1 λάθος.
Ως το τέλος του ματς δεν ξαναπήραν το προβάδισμα, μπόρεσαν να ισοφαρίσουν για τελευταία φορά με τον Καράσεφ σε 34-34 με 2:39 για το ημίχρονο, αλλά ο Σλούκας και ο Περπέρογλου απάντησαν, με τον Φώτση να γράφει τρίποντο για το 41-34 της ανάπαυλας. Η εθνική έμοιαζε να πατάει καλύτερα πια, 21-7 το σερί της μετά το 20-27, και όντως, το νερό είχε μπει στ’ αυλάκι και αυτό φάνηκε στο ξεκίνημα της επανάληψης.
Το σερί της εθνικής συνεχίστηκε στην 3η περίοδο, ο Ζήσης με τον Παπανικολάου έγραψαν το 46-34, δηλαδή 12-0 και τέλος. Ο Σπανούλης με καλάθι και φάουλ έφερε το ματς στο 51-36, ο Μαυροκεφαλίδης το έκανε 56-39 λίγο μετά με τον Παπανικολάου να ανεβάζει τη διαφορά στους 19 πόντους. Οι Ρώσοι με Μόνια και Καράσεφ προσπάθησαν να μειώσουν, 58-45, αλλά η εθνική κράτησε τον έλεγχο, με τον Περπέρογλου πήγε στο 62-45, για να κλείσει ο Καράσεφ το δεκάλεπτο με λέι απ.
Με τον Πρίντεζη και τον Περπέρογλου η εθνική πήγε στο 69-49 στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου, ενώ ο Μαυροκεφαλίδης συνεργάστηκε άψογα με τον Ζήση για το 71-49 και τη μεγαλύτερη διαφορά στο ματς. Λίγο νωρίτερα (στο 64-47) είχε αποχωρίσει ο Σπανούλης τραυματίας από το ματς.
Ο Μαυροκεφαλίδης έγραψε το 73-52 με 5:04 για το τέλος και η Ελλάδα χαλάρωσε για τα καλά. Ο Σβεντ με τον Κβοστόφ έκαναν το 73-60, ο Σοκόλοφ ανέβασε το ρωσικό σερί στο 0-10 για το 73-62 με εύκολο λέι απ, ενώ μετά από ένα καλάθι του Μαυροκεφαλίδη κι ένα του Σβεντ, ο δεύτερος με τρίποντο έριξε τη διαφορά κάτω από τους 10 πόντους, 75-67 με 1:41 για τη λήξη.
Κάπου στο ενδιάμεσο ο Σπανούλης (στο 73-59) είχε μπει άρον άρον, δοκίμασε το πόδι του, πονούσε και αποχώρησε μετά από 36 δευτερόλεπτα. Το λάθος του Σβεντ στο 1:19, που οδήγησε σε κλέψιμο του Παπανικολάου έκρινε και τυπικά το ματς, πριν και μετά από αυτό ο Σλούκας είχε 3/4 βολές για το 78-67. Ο Μόνια και ο Σβεντ πέτυχαν 4 γρήγορους πόντους με ένα λάθος του Μαυροκεφαλίδη στο ενδιάμεσο για το 78-71, αλλά ήμασταν πια στα 11 δευτερόλεπτα, με τον Ζήση να γράφει 2/2 βολές για το τελικό σκορ.
Η εικόνα του τελευταίου πενταλέπτου δεν ήταν εικόνα σοβαρής ομάδας, αυτό είναι σίγουρο. Το ματς είχε κριθεί από το επιμέρους 37-15 που έκανε η Ελλάδα από το 18ο λεπτό ως το 34ο, αλλά θα μπορούσε να έχει δείξει καλύτερο πρόσωπο στο τέλος. Ο τραυματισμός του Σπανούλη λογικό είναι να αποσυντόνισε λίγο την εθνική, και αγωνιστικά, αλλά και στο μυαλό των παικτών που σκέφτονταν αν είχε χτυπήσει ο ηγέτης της ομάδας.
Απ’ την άλλη, δεν είναι λογικό να αποσυντόνισε τον Αντρέα Τρινκιέρι, σε σημείο που να «χάσει» τελείως το τελευταίο πεντάλεπτο του ματς, σα να μην ήταν εκεί. Οκ, είχε κριθεί ο αγώνας, οκ, κρατάμε δυνάμεις για μετά, αλλά όλα έχουν όρια. Το να είσαι μπροστά 22 πόντους και να βρίσκεσαι στο +8 μέσα σε 3 λεπτά είναι απαράδεκτο, όπως κι αν είναι το ματς ή η διοργάνωση.
Η Ελλάδα σούταρε καλά και σε αυτό το παιχνίδι, 58% στα δίποντα και 35% στα τρίποντα, ενώ ήταν βελτιωμένη και στις βολές (71%). Είχε περισσότερες ασίστ (14-12), περισσότερα κλεψίματα (10-6), έλεγξε απόλυτα τα ριμπάουντ (32-24 με τα επιθετικά στο 13-6), αλλά έκανε και πάλι πολλά λάθη, 17-17 στο ματς, τα 5 στο τελευταίο πεντάλεπτο.
Σε ατομικό επίπεδο ο Σπανούλης, ο Πρίντεζης, ο Καϊμακόγλου και ο Περπέρογλου ήταν σταθερά καλοί όσο έπαιξαν, ο Ζήσης επίσης, ο Μπουρούσης καλός ιδίως στην άμυνα, ενώ ο Μαυροκεφαλίδης ήταν καλός (και πάλι) τη δεύτερη φορά που μπήκε στο ματς, κάτι το οποίο είδαμε και με τον Παπανικολάου. Πέντε παίκτες είχαν διψήφιο αριθμό πόντων, ενώ άποντος έμεινε ο Μπράμος.
Στους χρόνους, είδαμε τον Τρινκιέρι να παίζει μόλις 11 λεπτά τον Μπουρούση, δικαιολογείται μόνο στη λογική ότι τον κρατάει ξεκούραστο για τη συνέχεια, ο Μαυροκεφαλίδης έπαιξε 26 (τα πρώτα 7 δεν βλεπόταν), ενώ μου έκαναν εντύπωση και τα μόλις 8 λεπτά του Φώτση, κυρίως το γεγονός ότι δεν έπαιξε μέχρι το 18ο λεπτό, παρότι η Ελλάδα εμφανώς τον είχε ανάγκη. Αυτό δεν μπορώ να το εξηγήσω και ελπίζω να μην έχει στο μυαλό του ο Τρινκιέρι τον Φώτση ως τον 11ο παίκτη, γιατί θα το πληρώσουμε στη συνέχεια σε ματς που θα χρειάζεται να μπει και ο Ιταλός δεν θα τον βάζει (όπως σήμερα), αλλά που δεν θα έχουμε απέναντί μας μια τόσο μέτρια ομάδα.
Και ο Μπράμος έμεινε πάρα πολλή ώρα στον πάγκο, αποτέλεσμα να μη βρει ποτέ ρυθμό στο ματς (έπαιξε 11 λεπτά). Γενικώς, τα αντανακλαστικά του Ιταλού ως τώρα στη διοργάνωση για τον τρόπο αντίδρασής του στη ροή των αγώνων δεν παίρνουν άριστα, μόνο η αλλαγή της… εισόδου του Καϊμακόγλου γίνεται χωρίς δεύτερη σκέψη συνήθως. Ας ελπίσουμε να βελτιωθεί στη συνέχεια, κυρίως να βλέπει ανά πάσα στιγμή τι απαιτεί το ματς και να μη διστάζει να το κάνει, ή να έχει στο μυαλό του τι μπορεί να δώσει ο κάθε παίκτης ώστε να μην αργεί να τον βάζει (ή βγάζει).
Ένα ακόμα που πρέπει να αναφέρουμε στα θετικά είναι ότι η εθνική ούτε σε αυτό το ματς έδειξε να φορτσάρει, αλλά κέρδισε άνετα, επιβεβαιώνοντας το πολύ υψηλό της επίπεδο. Πάντως, καλό θα είναι να το κάνει κάποια στιγμή πριν χρειαστεί από τις ανάγκες του αγώνα.
Για τους Ρώσους ο Καράσεφ ήταν αρκετά καλός, ο Σβεντ δημιούργησε πρόβλημα ουσιαστικά στην 4η περίοδο, αλλά η αλήθεια είναι ότι ως τότε η Ελλάδα τον είχε κλείσει πάρα πολύ καλά. Από εκεί και πέρα, ο Μόνια προσπάθησε αλλά κι αυτός ήταν καλά μαρκαρισμένος και οι υπόλοιποι βρέθηκαν στη γνωστή μετριότητα.
Η Ελλάδα έχει ρεπό την Παρασκευή, επιστρέφει το Σάββατο στις 22:00 το βράδυ με ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι, αυτό απέναντι στους Τούρκους. Οι γείτονες είναι στο 0-2 και ουσιαστικά γι’ αυτούς το ματς είναι τελικός. Θα έχουν και 48 ώρες να το συζητήσουν το πράγμα, θα πρέπει η Ελλάδα να εμφανιστεί πολύ σοβαρή και να περιμένει ότι οι αντίπαλοί της θα τα δώσουν όλα. Το ματς θέλει προσοχή, οι Τούρκοι μπορεί να μην βλέπονται ως τώρα, αλλά έχουν πάρα πολύ δυνατό ρόστερ.
Κούραση δεν υπάρχει ακόμα για την εθνική, το ρεπό ήρθε μόλις μετά από 2 αγώνες, ο Τρινκιέρι έχει καταφέρει να μοιράσει εν πολλοίς το χρόνο (κανείς δεν έχει παίξει ακόμα περισσότερο από τα 47 λεπτά των Μαυροκεφαλίδη και Σλούκα συνολικά, ή από τα 26 του Μαυροκεφαλίδη σε ένα ματς). Ουσιαστικά, το ρεπό μας θα το περάσουμε… σκεπτόμενοι το πόδι του Σπανούλη και ελπίζοντας για το καλύτερο πιθανό σενάριο.
Τα δεκάλεπτα: 16-21, 41-34, 62-47, 80-71.
Ελλάδα (Τρινκιέρι): Σλούκας 7, Μπουρούσης 4 (6ρ.), Ζήσης 5 (6ασ.), Σπανούλης 11 (2τρ. 3ρ. 2κλ.), Περπέρογλου 10 (3ρ. 3ασ.), Φώτσης 3 (1), Παπανικολάου 10 (2), Μαυροκεφαλίδης 10 (6ρ.), Καϊμακόγλου 11 (1τρ. 3ρ.), Μπράμος, Πρίντεζης 9 (4ρ.).
Ρωσία (Β. Καράσεφ): Σ. Καράσεφ 10 (7ρ.), Σοκόλοφ 7, Βαλίεφ 2, Φριντζόν 8 (2τρ. 3κλ.) Κουλάγκιν 5, Σβεντ 17 (1τρ. 3ρ. 4ασ.), Αντόνοφ 7 (1), Μόνια 9 (1τρ. 3ρ. 3ασ.), Κβοστόφ 6, Σαβρασένκο.
Νίκος Κουσούλης