Οι Σλοβένοι συνέχισαν αήττητοι στην 3η αγωνιστική του Ευρωμπάσκετ, αφού κέρδισαν αρκετά δύσκολα τους Γεωργιανούς με 72-68. Μαζί τους στη δεύτερη φάση από τον Γ όμιλο έχουν πλεονέκτημα να περάσουν οι Ισπανοί μετά το 60-39 επί των Τσέχων, αλλά και οι Κροάτες που κέρδισαν οριακά με 74-70 τους Πολωνούς. Στον δικό μας όμιλο οι Σουηδοί ντρόπιασαν τους Ρώσους με 81-62, ενώ οι Ιταλοί συνεχίζουν αήττητοι μετά το 62-44 επί των Φινλανδών. Ας δούμε την ημέρα ανά όμιλο:
Γ Όμιλος
Ισπανία – Τσεχία 60-39
Οι Ισπανοί μπήκαν φουριόζοι στον αγώνα με τους Τσέχους, έκαναν… 1 σουτ ανά 28.5 δευτερόλεπτα στο πρώτο δεκάλεπτο, έπαιξαν σκληρή άμυνα, οι Τσέχοι έδειχναν και αρκετά ψαρωμένοι και το 18-7 του ξεκινήματος έθεσε τις ισορροπίες. Στο δεύτερο δεκάλεπτο οι Τσέχοι ανάγκασαν τους αντιπάλους τους σε 6 λάθη, πήραν 5 επιθετικά ριμπάουντ, μείωσαν σε 20-18, αλλά δεν άντεξαν.
Όταν η Ισπανία μπόρεσε να ελέγξει και πάλι το ρυθμό (βασικά, τον… κατέβασε μια ταχύτητα γιατί οι Τσέχοι είχαν κάνει το ματς ροντέο), κράτησε την Τσεχία σε 21 πόντους σε 25:46 ως το τέλος του αγώνα, αναγκάζοντάς την σε επιθέσεις 5 εναντίον 5 και όχι σε αιφνιδιασμούς. Έτσι φτάσαμε σε ένα τόσο χαμηλό σκορ, 99 πόντοι συνολικά από τις δύο ομάδες που σούταραν άθλια
Με 38% στα δίποντα και 23% στα τρίποντα οι Ισπανοί με 26% στα δίποντα και 19% στα τρίποντα οι Τσέχοι. Στην 4η περίοδο μπήκαμε στο 47-37, με την Τσεχία να έχει προηγουμένως πλησιάσει σε 42-37, αλλά κάπου εκεί σταμάτησε να… σκοράρει. Στα τελευταία 11:36 του αγώνα έβαλε 2 πόντους, με το σερί των Ισπανών να είναι 9-0 ως το 51-37 πριν ο Βέσελι με 3:11 για το τέλος μείωσε στους 12. Προφανώς καταλαβαίνετε ότι το ματς ήταν άθλιο από πλευράς θεάματος, ο Ρούντι είχε 14 πόντους και 8 ριμπάουντ με 4 κλεψίματα, ενώ ο Ρούμπιο είχε 10 πόντους και 3 ριμπάουντ για τους Ισπανούς. Απ’ την άλλη ο Βέσελι είχε 7 πόντους και 14 ριμπάουντ, ο Μπάρτον 5 πόντους και 12 ριμπάουντ.
Κροατία – Πολωνία 74-70
Οι Κροάτες έκαναν τρομερό ξεκίνημα στον αγώνα, μπήκαν με 24-4 στο ματς με 8 πόντους του Σίμον, αλλά για κάποιο λόγο… δεν μπόρεσαν να ελέγξουν την αναμέτρηση. Οι Πολωνοί, που έπαιζαν ουσιαστικά με την πλάτη στον τοίχο, άρχισαν να ψαλιδίζουν τη διαφορά, μείωσαν σε 24-12 στο δεκάλεπτο, σε 41-32 στο ημίχρονο, για να πλησιάσουν σε 41-34 στο ξεκίνημα της επανάληψης.
Ο Τόμιτς με τον Μπογκντάνοβιτς έφεραν το ματς στο 56-38 για τους Κροάτες, που και πάλι δεν μπόρεσαν να κρατήσουν το ρυθμό τους και μετά το 62-44 άρχισαν να χάνουν ξανά τον έλεγχο του ματς. Ο Γκόρτατ με τον Βατσίνσκι μείωσαν αρχικά, δύο τρίποντα από τον Ιγκνέρσκι και τον Κελάτι έφεραν το ματς στο 66-61. Η Κροατία τα είχε χαμένα, ο Λάμπε μείωσε σε 66-63 μπαίνοντας στο τελευταίο πεντάλεπτο.
Ο Σουμπάργκα από κλέψιμο ήταν που έγραψε το 68-67, αλλά στην πιο κρίσιμη φάση του αγώνα, ο Τόμιτς σούταρε ταμπλό και έξω με τον Μάρκοτα να παίρνει ανέλπιστο επιθετικό ριμπάουντ για το 70-67 με 1:30 για το φινάλε. Οι Πολωνοί αστόχησαν σε 4 συνεχόμενα τρίποντα στις επόμενες 3 επιθέσεις τους για να έρθει ο Μπογκντάνοβιτς και στα 12 δευτερόλεπτα να γράψει το 72-67. Η τελευταία ευκαιρία των Πολωνών χάθηκε από τα χέρια του Κελάτι στα 9 δευτερόλεπτα, μετά το επιθετικό ριμπάουντ του Ιγκνέρσκι δεν έμενε πια χρόνος (αστόχησε σε λέι απ), ο Ούκιτς καθάρισε τη φάση στα 5 δευτερόλεπτα και με 2/2 βολές έκανε το 74-67 για να απαντήσει ο Σουμπάργκα στην εκπνοή.
Ο Μπογκντάνοβιτς έκανε τρομερό παιχνίδι με 23 πόντους, 6 ριμπάουντ και 8/16 σουτ, ο Σίμον είχε 14 πόντους και 6 ασίστ, ενώ ο Τόμιτς 8 πόντους και 9 ριμπάουντ με τον Ούκιτς να προσθέτει 10 πόντους και 6 ασίστ. Απ’ την άλλη ο Γκόρτατ είχε 14 πόντους, ο Σουμπάργκα 14 με 4 ασίστ, ενώ ο Ιγκνέρσκι ήταν που πήγε να πάρει το ματς με 22 πόντους και 12 ριμπάουντ (και +20 στην διαφορά των δύο ομάδων όσο ήταν στο παρκέ), αλλά δεν τα κατάφερε στο τέλος.
Οι Πολωνοί κυνηγούν θεωρητικά τους Ισπανούς (σε τετραπλή ισοβαθμία με τους Γεωργιανούς και τους Τσέχους), αλλά για να τους φτάσουν θα πρέπει να τους κερδίσουν και οι Γεωργιανοί, που με τη σειρά τους θα πρέπει να χάσουν από την Τσεχία, που θα πρέπει να χάσει από την Κροατία, για να μετρήσουν μετά οι διαφορές πόντων. Άντε τρέχα γύρευε δηλαδή. Προφανώς και έχουν αποκλειστεί, λέει η λογική, ενώ οι Κροάτες είναι κοντά στην πρόκριση, μία νίκη με την Τσεχία θα τους φέρει στη δεύτερη φάση κι ας χάσουν από τους Σλοβένους. Αν τους κερδίσουν, δε, κάνουν χάρη σε… όλους μας, αφού θα έρθουν στη δεύτερη φάση Σλοβένοι, Κροάτες και Ισπανοί, όλοι κουβαλώντας από μια ήττα.
Γεωργία – Σλοβενία 68-72
Οι Σλοβένοι παρέμειναν η μόνη αήττητη ομάδα του ομίλου, αφού πρώτα, όμως, δεινοπάθησαν για να κερδίσουν τους Γεωργιανούς που πουλάνε ακριβά το τομάρι τους. Είναι στο 1-2 αυτή τη στιγμή και έχουν μπροστά τους ματς με τους Τσέχους και τους Ισπανούς. Αν πάρουν το πρώτο θα έχουν πιθανότητες πρόκρισης ως την τελευταία στιγμή. Όπως, βεβαίως, πιθανότητες θα έχουν και οι Τσέχοι αν κερδίσουν.
Το παιχνίδι ήταν κλειστό ως το τέλος του, αλλά κάποιος θα μπορούσε να πει ότι κρίθηκε στη δεύτερη περίοδο. Τότε ήταν που οι Σλοβένοι, που έχαναν με 26-15 εκείνη τη στιγμή, έτρεξαν ένα τρομερό σερί 6-29 μέσα σε 7 λεπτά, αφήνοντας άποντους τους Γεωργιανούς για 5 από αυτά, σκοράροντας 6 συνεχόμενα τρίποντα, για να προηγηθούν με 32-44 στο ημίχρονο. Στα υπόλοιπα 33 λεπτά του αγώνα είχαν μόλις 3/23 τρίποντα, αλλά αυτό το ξέσπασμα έφτανε για να πάρουν τον έλεγχο του ματς.
Οι Γεωργιανοί έλεγξαν απόλυτα τα ριμπάουντ, 45-35 με τα επιθετικά στο τρομερό 20-10. Πλησίασαν με 60-59 στα 3:27 όταν ο Μαρκοϊσβίλι σκόραρε με ντράιβ, αλλά ο Λόρμπεκ με τρίποντο έγραψε το 65-61 με 1:47 και στη συνέχεια έκλεψε την μπάλα και κάρφωσε στον αιφνιδιασμό για το 67-61 και τη νίκη της ομάδας του. Ο Γκ. Ντράγκιτς έγραψε το 63-69, ο Λόρμπεκ με 1/2 βολές κράτησε τη Σλοβενία δύο κατοχές μπροστά στα 40 δευτερόλεπτα, 66-70 και το ματς τελείωσε από τα χέρια του Ζόραν Ντράγκιτς στα 5 δευτερόλεπτα.
Ο Λόρμπεκ είχε 18 πόντους, ο Ζόραν Ντράγκιτς 12, ο Γκόραν Ντράγκιτς 11 και 4 ασίστ, ενώ ο Νάχμπαρ είχε 7 με 9 ριμπάουντ. Απ’ την άλλη ο Χίκμαν είχε 19 με 7 ριμπάουντ, ο Σανικίντζε ο καλύτερος με 17 και 13 ριμπάουντ, ενώ Μαρκοϊσβίλι και Τσιντσάντζε είχαν από 10.
Δ Όμιλος
Ρωσία – Σουηδία 62-81
Αν αυτή δεν ήταν η πιο ντροπιαστική βραδιά της Ρωσίας στην ιστορία της, τότε μάλλον έρχεται σε… ισοβαθμία με εκείνη του 1993, όταν είχε χάσει από τη… Σουηδία με 92-100. Οι Σουηδοί έχουν κάνει δύο νίκες τα τελευταία 40 χρόνια στα Ευρωμπάσκετ, έχουν, δηλαδή, εν ολίγοις, πελάτες τους Ρώσους όποτε τους πετυχαίνουν.
Αυτό που δεν είδαμε στα προηγούμενα παιχνίδια, τον Γερέμπκο να μπορεί να παίξει μέσα στην ομάδα χωρίς να χάνεται από τις αντίπαλες άμυνες, το είδαμε με τους Ρώσους, είχε 22 πόντους και 13 ριμπάουντ και ο Μπραντ Ντιν μετά το ματς έπλεε σε πελάγη ευτυχίας: «Αυτή το παιχνίδι ισοφάρισε τις νίκες που είχαμε σε όλη την ιστορία μας. Αλλά μία ακόμα νίκη στα δύο επόμενα παιχνίδια, θα μας βοηθήσει να διπλασιάσουμε το σύνολο. Όμως, νομίζω ότι οι παίκτες μου είναι έτοιμοι πνευματικά για να κερδίσουν και τα δύο, κάτι που δεν με πειράζει αν γίνει».
Οι Σουηδοί ονειρεύονται πρόκριση, όσο γραφικά κι αν ακούγονται όλα αυτά, τη στιγμή που οι Ρώσοι δεν ξεπλένονται με τίποτα με αυτά από αυτή την ήττα: «Τι να πω; Δεν είχαμε ομάδα στο παρκέ. Δεν κάναμε καλή δουλειά. Δεν είχαμε έναν ηγέτη που να μπορεί να πάρει πάνω του το παιχνίδι και γι’ αυτό χάσαμε», ψέλλισε ο Καράσεφ, που αλλιώς θα τα είχε ονειρευτεί τα καλοκαίρια στον πάγκο της εθνικής.
Το πρώτο ημίχρονο ήταν κλειστό μετά το 4-13 των Σουηδών στο ξεκίνημα, με τους Ρώσους να μειώνουν γρήγορα στο καλάθι. Το ημίχρονο έκλεισε στο 29-34, με τη Ρωσία να προσπερνά στο 35-34 και μετά… ήσυχη που έδειξε ότι μπορεί να προηγηθεί δέχτηκε σερί 3-16 από τους Σουηδούς που πήγαν στο 38-50 και δεν ξανακοίταξαν πίσω.
Οι Ρώσοι μείωσαν σε 45-52 στο 30 λεπτό και σε 50-56 λίγο μετά, αλλά Γερέμπκο και Γκάντεφορς με κολλητά τρίποντα άρχισαν ένα 8-25 σερί που έκλεισε τον αγώνα υπέρ τους με θεαματική διαφορά. Οι δυο ομάδες έκαναν 46 λάθη, 24-22. Για τους Ρώσους ο Σβεντ είχε 15 πόντους, αλλά 0 ασίστ, 5 λάθη και 6/14, ενώ ο Αντόνοφ είχε 13. Για τους Σουηδούς εκτός του Γερέμπκο ο Τέιλορ είχε 25 πόντους με 6 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 3 κλεψίματα και 10/18 σουτ με 7 λάθη, ενώ ο Γκραντ είχε 11 πόντους.
Παρά το 0-3 οι Ρώσοι δεν έχουν αποκλειστεί μαθηματικά, αυτό θα γίνει αν χάσουν την Κυριακή από τους Φινλανδούς. Θέλουν και δική τους νίκη και νίκη των Τούρκων επί των Σουηδών για να συνεχίσουν να ελπίζουν.
Ιταλία – Φινλανδία 62-44
Οι Ιταλοί έδειξαν ότι η Φινλανδία δεν έχει γίνει η… νέα υπερδύναμη του ευρωπαϊκού μπάσκετ, με ωραία άμυνα κατάφεραν να ελέγξουν πλήρως τον ρυθμό του αγώνα και απέναντι σε μια ομάδα που είχε μόνο ημίψηλα σχήματα να παρατάξει, σχήματα που ταιριάζουν στα ιταλικά, δεν είχαν κανένα πρόβλημα. Το ημίχρονο τελείωσε με 31-26, οι Φινλανδοί μπήκαν με 2-6 στην επανάληψη, αλλά Αραντόρι και Μέλι έτρεξαν σερί 13-2 για να πάει η Ιταλία στο +12 και να καθαρίσει τον αγώνα.
Οι Ιταλοί κράτησαν τους Φινλανδούς στο 27% εντός παιδιάς, 38% στα δίποντα και 12% στα τρίποντα με 3/26, ενώ οι ασίστ ήταν 10-5. Η άμυνά τους ήταν καταπληκτική σε όλο το ματς, 9, 8 και 10 ήταν οι πόντοι που πέτυχαν οι Φινλανδοί σε 2ο, 3ο και 4ο δεκάλεπτο αντίστοιχα, μετά από ένα πολύ καλό ξεκίνημα.
Αυτή είναι η πρώτη φορά από το 1997 που οι Ιταλοί ξεκινούν ένα Ευρωμπάσκετ με 3 νίκες, έχουν πια χτίσει ψυχολογία, το ματς με την εθνική μας δεν θα είναι καθόλου εύκολο για την ομάδα μας. Πλέον, η Ιταλία έχει 11 συνεχόμενες νίκες σε επίσημα παιχνίδια, αν μετρήσουμε και τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ πέρσι.
Αυτή τη φορά ο Ντατόμε ήταν ξανά πολύ καλός, 1ος σκόρερ με 10 πόντους, είχε 8 ριμπάουντ, 4 ασίστ αλάνθαστος. Ο Μπελινέλι είχε βαλθεί να σπάσει… τα νεύρα του, τελείωσε το ματς με 2/13 σουτ και 7 πόντους, στο 2ο εύστοχο σουτ του σήκωσε τα χέρια ψηλά αγανακτισμένος με την αστοχία του. Ο Αραντόρι είχε 8 πόντους και 5 ασίστ, ο Μέλι 6 πόντους και 6 ριμπάουντ, ενώ ο Τσιντσιαρίνι είχε 9 πόντους και 8 ριμπάουντ. Γενικά, οι Ιταλοί μοιάζουν να έχουν βρει ισορροπίες στο παιχνίδι τους και με τόσους πολλούς καλούς σουτέρ είναι αρκετά επικίνδυνοι. Για τους Φινλανδούς ο Ράνικο είχε 8 πόντους, ενώ άλλους τόσους είχε και ο Σαλίν με 6 ριμπάουντ, αλλά και ο Κοπόνεν.
Τουρκία – Ελλάδα 61-84
Διαβάστε για το ματς της εθνικής μας με τους Τούρκους και τη θεαματική νίκη που μας έφερε στο 3-0!
Νίκος Κουσούλης