Οι Γάλλοι εκθρόνισαν τους Ισπανούς στον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ με τον Τόνι Πάρκερ να τους παίρνει από το χέρι και με 32 πόντους και το… block-out του τουρνουά να τους πηγαίνει στον τελικό. Γαλλία-Ισπανία 75-72 στην παράταση και η Ευρώπη θα στέψει άλλον το βράδυ της Κυριακής. Το ρεκόρ των 3 συνεχόμενων που κυνηγούσαν οι Ισπανοί παραπέμφθηκε στις καλένδες, οι Γάλλοι ξόρκισαν το δαίμονά τους στα ντέρμπι.
Νωρίτερα οι Λιθουανοί κυριάρχησαν απόλυτα στο ματς με τους Κροάτες, κέρδισαν με 77-62, με τον Λίνας Κλέιζα να βάζει 17 πόντους στα πρώτα 11 λεπτά και τους Καλνιέτις-Μασιούλις να αναλαμβάνουν τα υπόλοιπα. Την Κυριακή στον μεγάλο τελικό οι Λιθουανοί θα κυνηγήσουν θρίαμβο ανάλογο του 2003. Τέλος, οι Ουκρανοί κατάφεραν να κερδίσουν τους «σκασμένους» από την κούραση Ιταλούς με 66-58 για να πάρουν την πρόκριση στο Μουντομπάσκετ, το καλύτερο δυνατό σενάριο για τη χώρα που θα διοργανώσει το Ευρωμπάσκετ του 2015, προκειμένου να κρατηθεί «ζεστή» ως τότε.
Λιθουανία – Κροατία 77-62
Οι Λιθουανοί μετέτρεψαν σε παράσταση για έναν ρόλο τον ημιτελικό με τους Κροάτες, τελειώνοντας το όνειρο της Κροατίας για το χρυσό. Οι Κροάτες θα πρέπει να παλέψουν με τους Ισπανούς για το χάλκινο μετάλλιο την Κυριακή. Το παιχνίδι ξεκίνησε με τον Λίνας Κλέιζα σε απίστευτη κατάσταση. Ο Κλέιζα σκόραρε με κάθε τρόπο στα πρώτα 11 λεπτά του ματς και όταν… χαλάρωσε το ματς είχε ήδη πάρει το δρόμο του.
Ο Κλέιζα είχε 17 πόντους με 5/7 σουτ, 6/7 βολές και 2 ριμπάουντ στα πρώτα 11 λεπτά του ματς και όταν σταμάτησε το κρεσέντο του το ματς ήταν 29-20. Οι Κροάτες «λύσσαξαν» να γυρίσουν το ματς, σχεδόν τα κατάφεραν, ισοφάρισαν τον αγώνα σε 31-31 με τον Ζόριτς να βάζει 4 μαζεμένους πόντους, αλλά δεν πήραν ποτέ το προβάδισμα στο εξής.
Οι Λιθουανοί έκλεισαν το ημίχρονο στο 40-37, με τον Βαλανσιούνας, τον Μασιούλις και τον Καλνιέτις να απαντούν, με την επανάληψη να τους ανήκει απόλυτα. Τελευταίο προβάδισμα στο ματς για τους Κροάτες ήταν στο 7-10 με καλάθι και φάουλ του Άντριτς, με τους Λιθουανους να μπαίνουν στην επανάληψη με σερί 18-3, σερί το οποίο καθάρισε και τον αγώνα.
Μέσα σε 6 λεπτά το 40-37 είχε γίνει 58-40 και η Κροατία δεν μπόρεσε να ρίξει τη διαφορά ξανά κάτω από τους 14 πόντους ως το τέλος της αναμέτρησης. Έτσι, θα κληθεί την Κυριακή να παλέψει για το 3ο χάλκινο μετάλλιό της μετά από εκείνα του 1993 και του 1995.
Οι Λιθουανοί, απ’ την άλλη, θα πάνε για το 4ο χρυσό τους, καθότι είχαν κερδίσει το 1937, το 1939 και το 2003, ενώ έχουν σίγουρο ήδη το ασημένιο μετάλλιο, όπως το 1995.
Οι Λιθουανοί είχαν 39% στα τρίποντα, ενώ οι Κροάτες μόλις 3/20 και 15%, με τα λάθη να είναι 10-13 και τις ασίστ 14-12. Ο Γιόνας Καζλάουσκας προφανώς και έδωσε μαθήματα σε αυτό το τουρνουά ξανά, οδήγησε μια ομάδα με 1 πλέι μέικερ και ένα ασόδυο στον τελικό.
«Όταν ξεκινήσαμε την προετοιμασία μας πολλοί ήταν εκείνοι που μας σχολίαζαν αρνητικά, έλεγαν ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα εδώ αυτή η ομάδα… αλλά τώρα έχουμε βρει ρυθμό και είμαστε χαρούμενοι που θα παίξουμε στον τελικό», είπε ο Καζλάουσκας.
Ο Ρέπεσα απ’ την άλλη παραδέχτηκε την ανωτερότητα της Λιθουανίας και μίλησε για «ψυχολογικό άδειασμα» της ομάδας του: «Ξεκάθαρα άξιζαν τη νίκη, έπαιξαν πολύ καλύτερα από εμάς, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο. Ειλικρινά από το πρώτο δευτερόλεπτο έμοιαζαν πιο δυνατοί, πιο γρήγοροι, με καλύτερα αντανακλαστικά. Έμοιαζαν επίσης πιο φρέσκοι από τη δική μας ομάδα. Ίσως η πρόκριση στον ημιτελικό για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια να μας κόστισε σε ενέργεια σωματικά, αλλά και πνευματικά».
Είχα γράψει στην αρχή του τουρνουά ότι η Λιθουανία θα φτάσει μέχρι εκεί που θα αντέξει ο Μάντας Καλνιέτις. Ο Καλνιέτις όχι μόνο άντεξε από την αρχή ως το τέλος του Ευρωμπάσκετ, αλλά ό,τι κι αν γίνει στον τελικό είναι ο ξεκάθαρος MVP της Λιθουανίας στο τουρνουά. Και μόνο το γεγονός ότι έχει παίξει 32+ λεπτά (34 με Σέρβους, 32 με ΠΓΔΜ, 41 με Μαυροβούνιο, 35 με Βοσνία, 34 με Γαλλία, 37 με Ιταλία, 33 με Κροατία) σε όλα τα δύσκολα ματς της Λιθουανίας και έχει σταθεί τόσο καλά του δίνει τον τίτλο αυτόν. Ο Καλνιέτις έχει 11.4 πόντους, 4.8 ριμπάουντ, 5.3 ασίστ στο τουρνουά, και είναι 1ος σκόρερ, 1ος πασέρ, 3ος ριμπάουντερ των Λιθουανών και 1ος προφανώς σε χρόνο συμμετοχής.
Στο ματς είχε 18 πόντους με 7/15 σουτ, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ, ο Μασιούλις ήταν καταπληκτικός με 23 πόντους και 6 ριμπάουντ, έχοντας 4/6 τρίποντα, ενώ ο Κλέιζα είχε 22 πόντους, 11 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 0 λάθη σε μια αρχοντική εμφάνιση. Για τους Κροάτες ο Μπογκντάνοβιτς είχε 15 πόντους αλλά με 5/15 σουτ, ενώ ο Ούκιτς, που τράβηξε τεράστιο λούκι με Ελλάδα και στην οκτάδα ήταν εμφανώς πολύ κουρασμένος, τελείωσε με 0/7 σουτ (7 ριμπάουντ, 5 ασίστ).
Ο Καζλάουσκας για ακόμα μία φορά έδειξε την κλάση του, μπορεί ο χαρακτήρας του να είναι τέτοιος που δεν ταιριάζει με τα ελληνικά χνώτα και να έχει αδυναμίες (ποιος δεν έχει; Ο Ίβκοβιτς έχασε 30 πόντους από την Ισπανία), αλλά δεν παύει να είναι πολύ καλός προπονητής και όποιος το αρνείται αυτό προφανώς και δεν βλέπει αντικειμενικά το θέμα. Την Κυριακή θα κυνηγήσει το χρυσό μετάλλιο για την απόλυτη καταξίωση.
Αν πάρει το χρυσό ο Καζλάουσκας θα γίνει ο 8ος προπονητής στην ιστορία του μπάσκετ που θα έχει κερδίσει χρυσό μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ και παράλληλα θα έχει κατακτήσει και την Ευρωλίγκα (Αλεξάντερ Γκομέλσκι, Άτσα Νίκολιτς, Μίρκο Νόβοσελ, Σάντρο Γκάμπα, Ντούσαν Ίβκοβιτς, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, Σβέτισλαβ Πέσιτς οι 7 που το έχουν καταφέρει).
Ισπανία – Γαλλία 72-75
Τέλος εποχής για τους Ισπανούς; Χωρίς Παού Γκασόλ, Ναβάρο (και Ρέγιες), με έναν άπειρο και μέτριο προπονητή στον πάγκο της, η Ισπανία έμοιαζε κοινή θνητή σε όλο το τουρνουά (αυτά που λέγαμε και πριν το Ευρωμπάσκετ, δηλαδή). Είχε ξεσπάσματα πολύ δυνατά και στιγμές λάμψης (το ματς με τους Σέρβους), αλλά δεν είχε πείσει ότι μπορεί. Και ήρθε η Γαλλία να το επιβεβαιώσει στο έπακρο αυτό. Μια Γαλλία η οποία ξεπέρασε τους δαίμονές της απέναντι στους Ισπανούς, ξεπέρασε πάνω απ’ όλα το κόμπλεξ της στα ντέρμπι για να πάρει την πρόκριση στον τελικό.
Όμως, για να γίνει αυτό έπρεπε οι Γάλλοι να μείνουν ζωντανοί σε μια από τις πιο εφιαλτικές περιόδους της ιστορίας τους, το δεύτερο δεκάλεπτο ήταν κάτι παραπάνω από άθλιο για την ομάδα του Κολέ, που σκόραρε όλους κι όλους 2 πόντους σε πάνω από 9 λεπτά. Όμως, αυτό το δεκάλεπτο ήταν που έδωσε δύναμη στα πόδια των Γάλλων και πίστη στα χέρια τους (μια λαμπάδα στον Πάρκερ γι’ αυτό…).
Δεν ήμουν στα αποδυτήρια, αλλά δεν θέλει και πολλή σκέψη για να μαντέψει κανείς ότι ο Κολέ πρέπει να είπε στους παίκτες του κάτι σαν: ‘Αφού μετά από μια τέτοια περίοδο είμαστε ακόμα μέσα στη διεκδίκηση της νίκης, μπορείτε να καταλάβετε ότι οι Ισπανοί είναι τρωτοί’. Και ήταν. Το δεύτερο ημίχρονο ήταν μια τελείως διαφορετική ιστορία. Μια ιστορία που οδήγησε στην παράταση και την τελική νίκη των Γάλλων, εκθρονίζοντας τους Ισπανούς.
Το πρώτο ημίχρονο κύλησε με την Ισπανία να έχει τον έλεγχο. Μετά το 18-14 της πρώτης περιόδου οι Γάλλοι ισοφάρισαν σε 18-18 μέσα σε 43 δευτερόλεπτα, αλλά στα υπόλοιπα 9:17 ως το ημίχρονο έβαλαν μόλις 2 πόντους και δέχτηκαν 14. Αυτό το 14-2 έφερε τους Ισπανούς μπροστά με 34-20 στην ανάπαυλα, αλλά καθόλου σίγουρους νικητές, γιατί φαινόταν ότι πνίγονταν στην άμυνα των Γάλλων (που, βέβαια, ως τότε ήταν η γνωστή Γαλλία των ντέρμπι που δεν μπορεί να κάνει τίποτα σωστά).
Ως το ημίχρονο ο Πάρκερ έπαιζε μόνος του, είχε 14 πόντους με 7/9 σουτ, ενώ όλη η υπόλοιπη Γαλλία είχε 6 με 3/20, δείγμα της ψυχολογίας τους. Όλα άλλαξαν στο 3ο δεκάλεπτο. Στα πρώτα 5:30 οι Ισπανοί είχαν 0/5 σουτ και 4 λάθη, η άμυνα των Γάλλων έμοιαζε να έχει κλείσει κάθε δίοδο. Στο διάστημα αυτό είχαν μειώσει σε 37-31, για να πλησιάσουν με τον Πάρκερ σε 44-41 λίγο αργότερα. Στο ξεκίνημα του 4ου δεκαλέπτου ο Μπ. Ντιο με τρίποντο μείωσε σε 52-51 για να μας εισάγει στο μπασκετικό μεγαλείο του φινάλε.
Το φινάλε αντάξιο της απίστευτης ομορφιάς του μπάσκετ! Οι Ισπανοί προηγήθηκαν με 60-53 με κάρφωμα του Ρούντι, αλλά αμέσως μετά οι Γάλλοι απάντησαν με… τρίποντο του Πιετρούς (1ο τρίποντο που επιχείρησε στο τουρνουά!), καλάθι που τους έκανε να πατήσουν καλύτερα στα πόδια τους, οι θεοί του μπάσκετ τους ήθελαν. Ο Πάρκερ ισοφάρισε το ματς σε 61-61 και τους έκανε να το πιστέψουν περισσότερο με 3 λεπτά για το τέλος. Η επίθεση με τα δύο άστοχα σουτ του Ροντρίγκεθ (με επιθετικό ριμπάουντ στο ενδιάμεσο) έδωσε ευκαιρία στους Γάλλους, ο Πάρκερ προφανώς και με την κλάση του το είδε και σούταρε χωρίς δεύτερη σκέψη τρίποντο, 63-64 στο δίλεπτο, προβάδισμα για τη Γαλλία.
Ο Γκασόλ απάντησε, οι Γάλλοι πέταξαν μια επίθεση και έτσι φτάσαμε στο τελευταίο λεπτό με άστοχο τρίποντο του Ρούντι. Ο Πάρκερ πήρε το ριμπάουντ, έκανε λάθος, αλλά ο Ροντρίγκεθ βγήκε με την μπάλα εκτός γηπέδου μετά το κλέψιμο και οι Γάλλοι κέρδισαν νέο 24άρι. Ο Αζινσά έβαλε 1/2 βολές και ισοφάρισε σε 65-65 με τους Ισπανούς να αστοχούν στην επόμενη επίθεσή τους και τη Γαλλία να έχει επίθεση στα 28 δευτερόλεπτα, για να δούμε τη φάση του τουρνουά ως τώρα.
Ο Πάρκερ κόπηκε, έπεσε στο παρκέ, οι Ισπανοί βγήκαν στην επίθεση, αλλά ο Γάλλος αστέρας πρόλαβε να γυρίσει και να κάνει block-out στον Κλαβέρ που ήταν ολομόναχος κάτω από το καλάθι την ώρα που οι υπόλοιποι Γάλλοι έκλειναν το σουτ. Ο Πάρκερ παρεμπόδισε τον Κλαβέρ όσο χρειαζόταν για να αστοχήσει στο φόλοου (από το άστοχο τρίποντο του Καλντερόν) και το ματς πήγε στην παράταση.
Εκεί οι δυο ομάδες ήταν στη λογική «πρώτα θα πεθάνω μετά θα φάω πόντο», έτσι το πρώτο 1:30 κύλησε χωρίς σκορ, μέχρι τις βολές του Μαρκ Γκασόλ. Οι Γάλλοι έμοιαζαν πλήρως εγκλωβισμένοι στην επίθεση, αλλά Μπατούμ και Αζινσά έβγαλαν την άμυνα του ματς με 2:50 για το τέλος. Ο Πάρκερ αστόχησε, αλλά μετά η μπάλα έμεινε στα χέρια των Ισπανών που απ’ το άγχος τους δεν εκδήλωσαν καν επίθεση μέχρι να λήξει το 24άρι, για να ισοφαρίσει ο Αζινσά 1:30 πριν το τέλος. Ο Μπατούμ έκλεψε την μπάλα από τον Γκασόλ και ο Πάρκερ με 2/2 βολές έβαλε τη Γαλλία στο τελευταίο λεπτό με 67-69 μπροστά. Ο Κλαβέρ πήρε την επίθεση για τους Ισπανούς αλλά έκανε έρμπολ σε τρίποντο, ο Πάρκερ έφυγε στον αιφνιδιασμό, ο Κλαβέρ έκανε ξεκάθαρο αντιαθλητικό φάουλ που δεν δόθηκε (στο πνεύμα της στιγμής), αλλά ο Γάλλος αστέρας στη γραμμή έγραψε 2/2 βολές για το 67-71 με 42 δευτερόλεπτα για το τέλος.
Ο Ροντρίγκεθ κράτησε ζωντανή την ομάδα του και ο Ρούντι έκλεψε την μπάλα από την απρόσεχτη πάσα του Πάρκερ αλλά ο Ροντρίγκεθ αστόχησε υπό την ασφυκτική πίεση του Α. Ντιο και το 69-71 παρέμεινε. Ο Α. Ντιο είχε 2/2 βολές στα 23 δευτερόλεπτα για το 69-73, αλλά ο Ροντρίγκεθ κατάφερε να διασχίσει το γήπεδο, να σκοράρει και να πάρει και φάουλ μέσα σε 4 δεύτερα, 72-73! Ο Α. Ντιο ήταν ξανά ψύχραιμος, 2/2 βολές στα 18 δευτερόλεπτα και 72-75.
Στην τελευταία επίθεση του ημιτελικού ο Ροντρίγκεθ αστόχησε σε σουτ, αλλά η Ισπανία (με επιθετικό φάουλ του Γκασόλ) κέρδισε νέα επίθεση με 10 δευτερόλεπτα, ο Καλντερόν πήγε να τον χρησιμοποιήσει ως σκαλοπάτι (πάρε-δώσε) για να ξανακερδίσει ντρίμπλα για το τελευταίο σουτ, αλλά ο Μαρκ προφανώς και δεν σκεφτόταν εκείνη τη στιγμή, είχε τη φαεινή ιδέα να κρατήσει την μπάλα και να… πάρει αυτός το τρίποντο της ισοφάρισης υπό ασφυκτική πίεση. Έρμπολ (η φάτσα του Ροντρίγκεθ στο σουτ του Γκασόλ ήταν όλα τα λεφτά) και τέλος στην κυριαρχία των Ισπανών μετά από δύο συνεχόμενα χρυσά μετάλλια.
Ο Πάρκερ είχε 32 πόντους με 11/19 σουτ και 8/9 βολές, 6 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα και 11 κερδισμένα φάουλ. Ο Μπ. Ντιο ήταν πάρα πολύ καλός με 8 πόντους, 8 ριμπάουντ και 3 ασίστ (3/12 σουτ, αλλά τρομερή άμυνα), ενώ προφανώς καθοριστικός στο τέλος ήταν και ο Α. Ντιο με 10 πόντους (4/4 βολές στην παράταση). Για τους Ισπανούς ο Μαρκ Γκασόλ είχε 19 πόντους και 9 ριμπάουντ, αλλά με 6 λάθη, ο Ρούντι είχε 17 πόντους με 6/11, ο Ροντρίγκεθ ήταν ο καλύτερος όλων με 11 πόντους, 6 ριμπάουντ και 9 ασίστ.
Ο Μπορίς Ντιο μετά το ματς είπε αυτό ακριβώς που έγραψα πιο πάνω: «Στα αποδυτήρια είδαμε το σκορ και καταλάβαμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι, το σκορ είχε μείνει πολύ χαμηλά». Λίγο μετά έκανε και τη δήλωση του Ευρωμπάσκετ, δήλωση που συνοψίζει… τις πίκρες τόσων χρόνων των Γάλλων σε μια πρόταση: «Είμαι περήφανος για την ομάδα γιατί βελτιωνόμασταν χρόνο με το χρόνο. Αρχικά χάναμε 20 πόντους από αυτούς, μετά 10, μετά στα τελευταία δευτερόλεπτα, σήμερα επιτέλους τους κερδίσαμε».
Ιταλία – Ουκρανία 58-66
Η FIBA θα ήθελε όσο τίποτε άλλο να κρατήσει «ζεστή» την Ουκρανία ενόψει του Ευρωμπάσκετ του 2015, το οποίο και διοργανώνει, ο Φρατέλο φέτος… της έκανε τη χάρη. Απ’ τη μία τα καλά νέα είναι ότι δεν θα «ανταγωνιστούμε» την οικοδέσποινα του επόμενου Ευρωμπάσκετ για μία wild card για το Μουντομπάσκετ, απ’ την άλλη, τα κακά νέα είναι ότι μία από τις Ιταλία και Σερβία θα κυνηγά wild card. Και, αμφότερες, με ισχυρό λόμπι και έχοντας μπει οκτάδα στο Ευρωμπάσκετ.
«Μάλλον δεν το πιστεύω ακόμα βαθιά μέσα μου, γιατί κανείς μας, ούτε εγώ, δεν έχει ποτέ βρεθεί σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, οπότε είναι απίστευτο. Αυτή είναι μια πραγματικά ιστορική στιγμή για εμάς, για το ουκρανικό μπάσκετ», ο Μακσίμ Πουστοσβόνοφ έγραψε με τα λόγια του τον καλύτερο επίλογο για την Ουκρανία στο τουρνουά. Οι Ουκρανοί ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, έφτασαν με το σπαθί τους στην πρόκριση στο Μουντομπάσκετ και το Σάββατο το βράδυ θα παίξουν με τους Σλοβένους κάτι σαν… αγώνα επίδειξης για το μπιζάρισμα.
«Όλα τα λεφτά» ήταν το ματς της Παρασκευής. Εκεί οι Ιταλοί ήταν πάρα πολύ κουρασμένοι και αυτό φάνηκε όσο περνούσε η ώρα. Με αγώνα 15 ώρες νωρίτερα, με εξάντληση σωματική από την υπερπροσπάθεια όλου του τουρνουά. Γιατί, ας μην ξεχνάμε ότι, η Ιταλία έπαιζε με τεράστιες απουσίες.
Το Σάββατο θα πρέπει να κρατηθεί όσο μπορεί ώστε να τα δώσει όλα με τη Σερβία. Το ματς της 7ης-8ης θέσης φέτος δεν είναι αγώνας παρηγοριάς, πρόκειται για τον πρώιμο τελικό του Ευρωμπάσκετ, τον αγώνα που χωρίζει την επιτυχία (Μουντομπάσκετ) από την καταστροφή για τις ομάδες.
Οι Ιταλοί έκαναν 32 τρίποντα στο ματς, έβαλαν μόλις 10, ενώ είχαν 34 δίποντα (32%). Όταν είδαν ότι οι δυνάμεις τους τους άφηναν άρχισαν να σουτάρουν ακόμα περισσότερο από το τρίποντο, με το ποσοστό τους εντός παιδιάς να πέφτει από το 44% του πρώτου ημιχρόνου στο 32% στην επανάληψη. Οι Ουκρανοί σούταραν με 46% στα δίποντα και οι πόντοι από τη ρακέτα ήταν 22-10.
Οι 4 μαζεμένοι πόντοι του Τζέτερ στο 4ο δεκάλεπτο έγραψαν το 48-55, ενώ ο Πουστοζβόνοφ έφερε το ματς στο 48-59 με 4 δικούς του. Οι Ιταλοί έκαναν 5 λεπτά να σκοράρουν, είχαν 10 συνολικά στα τελευταία 11 λεπτά του ματς και οι βολές του Τζέτερ στα 40 δευτερόλεπτα για το 58-65 έγραψαν το οριστικό φινάλε στον αγώνα.
Ο Μπελινέλι είχε 7 πόντους με 2/19 σουτ, ο Ντατόμε 11 με 4/11, ο Αραντόρι 15 με 5/13 (και 9 ριμπάουντ), ο Τζεντίλε 10 με 4/11, ο Τσιντσιαρίνι 3 με 1/4, ο Μέλι 8 με 8 ριμπάουντ. Για τους Ουκρανούς ο Τζέτερ είχε 20 πόντους με 4 ριμπάουντ και 4 ασίστ και ο Πουστοζβόνοφ 8 πόντους με 4/5.
Νίκος Κουσούλης