Χρειάστηκε να περάσουν 78 χρόνια από την πρώτη της συμμετοχή, χρειάστηκε να έχει πρώτα 37 συμμετοχές σε Ευρωμπάσκετ (τις περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα), χρειάστηκε να περάσει από τις «μαύρες» μέρες του 2005 και την αμφισβήτηση των επόμενων ετών, αλλά, πια, ήρθε η ώρα για την «καταραμένη γενιά» των Γάλλων να γίνει η «χρυσή γενιά»! Η μόνη που έχει φέρει χρυσάφι στη χώρα της, σε οποιαδήποτε από τις τρεις διοργανώσεις!
Ο τελικός με τους Λιθουανούς ήταν παράσταση για έναν ρόλο για την ομάδα του Τόνι Πάρκερ, που κέρδισε με 80-66 και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της. Μπατούμ και Μπ. Ντιο οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του τελικού, MVP του Ευρωμπάσκετ ο Τόνι Πάρκερ, στην καλύτερη πεντάδα μαζί με τους Γκόραν Ντράγκιτς (Σλοβενία), Λίνας Κλέιζα (Λιθουανία), Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς (Κροατία) και Μαρκ Γκασόλ (Ισπανία). Χάλκινοι οι Ισπανοί.
Επιστέγασμα μιας λαμπρής καριέρας για τον Τόνι Πάρκερ το χρυσό αυτό: «Είναι δύσκολο να περιγράψω πώς νιώθω. Το ταξίδι ήταν απίστευτο. Δεν θα άλλαζα τίποτα», είπε τώρα που ξέρει το… happy end, για να συνεχίσει: «Κέρδισα τον τίτλο. Είμαι λίγο κουρασμένος. Το ένιωσα στους ημιτελικούς και στους προημιτελικούς. Πριν από το ματς ο κόουτς μου είπε ‘εμπιστεύσου τους συμπαίκτες σου. Αν βάλεις 10 πόντους θα κερδίσουμε τον τελικό’. Και είχε δίκιο».
Πού κρίθηκε ο τελικός; Ίσως δεν είναι δίκαιο για τον Γιόνας Καζλάουσκας να του το επιρρίψει πλήρως κανείς, ο Λίνας Κλέιζα σίγουρα θα χρειαζόταν κάποια στιγμή μια ανάσα, αλλά η αλήθεια είναι ότι το ματς άλλαξε εικόνα μόλις ο Κλέιζα κάθισε στον πάγκο στη δεύτερη περίοδο.
Με 5:50 για το τέλος του ημιχρόνου ο Καζλάουσκας έβγαζε τον Κλέιζα για να του δώσει ανάσες μετά από ένα σχεδόν επικό ξεκίνημα. Ο Κλέιζα ήταν σεληνιασμένος στα πρώτα 14 λεπτά του ματς, είχε βάλει 16 από τους 29 πόντους της ομάδας του με 3/3 δίποντα, 3/4 τρίποντα και 1/1 βολές, και οι Λιθουανοί ήταν μπροστά με 27-29. Και οι Γάλλοι δεν μπορούσαν να τον σταματήσουν με τίποτα.
Μέχρι να ξαναπάρει προσπάθεια ο Κλέιζα (μπήκε με 2:32 για το τέλος του ημιχρόνου στο 41-34, πήρε ενέργεια στο τελευταίο δευτερόλεπτο, όταν και κέρδισε φάουλ) το σκορ ήταν 47-34 για τους Γάλλους με σερί 20-5 και οι Λιθουανοί είχαν ήδη αποχαιρετήσει το χρυσό μετάλλιο.
Οι συμπαίκτες του έμοιαζαν χαμένοι, εγκλωβισμένοι και χωρίς καθοδήγηση και σαφή προσανατολισμό στο παρκέ, τα είχαν βγει μπαστούνια από την άμυνα των Γάλλων. Κάτι που συνεχίστηκε ως το τέλος. Η Λιθουανία είχε βάλει σε 14 λεπτά 29 πόντους και έβαλε στα επόμενα 26 μόλις 37.
Ο Ντε Κολό και ο Πετρό ξεκίνησαν τη γαλλική αντεπίθεση για το 33-31, αλλά ήταν τα δύο κολλητά τρίποντα του Μπατούμ με ένα του Καλνιέτις στο ενδιάμεσο, που έφεραν το ματς στο 39-34. Ο Σεϊμπούτις και ο Καλνιέτις πέταγαν τις επόμενες επιθέσεις των Λιθουανών και ο Α. Ντιο με ντράιβ έγραφε το 41-34. Οι Γάλλοι πήγαν στο 47-34 μέχρι τα τελευταία 6 δευτερόλεπτα, που οι Λιθουανοί είχαν την μπάλα στα χέρια τους. Ο Πιετρούς έκανε φάουλ στον Κλέιζα για να μην τον αφήσει να σουτάρει, ο Μασιούλις ανέλαβε την επαναφορά από το κέντρο του γηπέδου με 9 δέκατα στο χρονόμετρο, αλλά πέταξε την μπάλα κατευθείαν έξω στην απέναντι πλευρά του γηπέδου. Έτσι, οι Γάλλοι πήραν απρόσμενη κατοχή και ο Α. Ντιο πέταξε τρίποντο από το κέντρο του γηπέδου, 50-34 στην εκπνοή και ήταν σα να έκοψε οριστικά τα πόδια των Λιθουανών.
Οι Γάλλοι πήγαν στο +18 με το ξεκίνημα της επανάληψης με τον Καλνιέτις να μειώνει σε 52-38 από το κλέψιμο του Ντ. Λαβρίνοβιτς. Όμως, το τρίποντο του Μπ. Ντιο και οι 3/3 βολές του Ζελαμπάλ κράτησαν τη διαφορά ψηλά, με τη Λιθουανία να μην έχει σταθερές λύσεις στην επίθεση και να προσπαθεί σπασμωδικά να επιστρέψει στο ματς.
Η διαφορά έφτασε στη μεγαλύτερη τιμή της όταν ο Μπ. Ντιο με 4 συνεχόμενους πόντους μέσα από τη ρακέτα έγραψε το 64-42 για το +22 των Γάλλων. Η 3η περίοδος έκλεισε στο 68-50, οι Λιθουανοί σκόραραν με τον Κλέιζα για το 70-54, αλλά αστόχησαν στις δύο επόμενες επιθέσεις τους (δίποντο Καλνιέτις, τρίποντο Κλέιζα με επιθετικό ριμπάουντ στο ενδιάμεσο) για να έρθουν ο Πάρκερ με τον Μπ. Ντιο και να γράψουν το 74-54 με 5:59 για το τέλος για το οριστικό φινάλε του αγώνα. Η διαφορά έπεσε ξανά στους 14, αλλά μόνο στο τελευταίο λεπτό, όταν ο Καλνιέτις και ο Σεϊμπούτις σκόραραν για το τελικό 80-66.
Οι Γάλλοι σούταραν με 58% στα δίποντα (44% οι Λιθουανοί), τα τρίποντα ήταν 24% για τους Γάλλους και 35% για τους Λιθουανούς, με τα ριμπάουντ στο 42-25 (12-2 τα επιθετικά). Η Γαλλία είχε τέτοια κυριαρχία στα ριμπάουντ (απίστευτη για αγώνα με αντίπαλο λιθουανική ομάδα) που χρειάστηκε να περάσουν 5:46 στον αγώνα για να πάρουν οι Λιθουανοί το πρώτο τους ριμπάουντ στον τελικό! Οι ασίστ ήταν 16-9 και τα λάθη 9-10.
Αυτό που έπαθαν οι Λιθουανοί είναι ότι προδόθηκαν πλήρως από τη φροντ λάιν τους. Ενώ Καλνιέτις (19 πόντοι με 8/19 σουτ) και Κλέιζα (20 πόντοι με 8/12 σουτ και 5 ριμπάουντ) ήταν πολύ καλοί και ο Μασιούλις βοήθησε (7 πόντοι, 6 ριμπάουντ), δεν συνέβη το λιδιο και με τους υπόλοιπους. Μοτιεγιούνας, Βαλανσιούνας και Γιαφτόκας έμειναν άποντοι σε 30 λεπτά συμμετοχής συνολικά με 0/3 σουτ, ο Πότσιους με τον Σεϊμπούτις είχαν 1/8 εντός παιδιάς και ο Ντ. Λαβρίνοβιτς που έβαλε 7 πόντους με 3/5 σουτ δεν μπόρεσε να πάρει ούτε ένα ριμπάουντ.
Απ’ την άλλη ο Μπατούμ είχε 17 πόντους με 6/13 και 6 ριμπάουντ, όσο ήταν στο παρκέ η διαφορά ήταν στο +18 για τη Γαλλία, ο Πάρκερ είχε 12 με 3 ασίστ και 6/17 σουτ, ο Μπ. Ντιο είχε 15 με 7/14 και 6 ριμπάουντ. Ο Αζινσά είχε 4 και 10 ριμπάουντ.
Με την εικόνα των Γάλλων να πανηγυρίζουν με το πολυπόθητο τρόπαιο στην αγκαλιά έσβησαν τα φώτα στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας, που μας κράτησε συντροφιά για 19 ημέρες και μας χάρισε έναν νέο πρωταθλητή Ευρώπης.
Νίκος Κουσούλης