Η Ευρωλίγκα της σεζόν 2013-14 ξεκίνησε και οι 24 ομάδες βρίσκονται στην αφετηρία της με τον ίδιο στόχο και το ίδιο όνειρο στο βάθος του μυαλού τους: το πολυπόθητο τρόπαιο ή, αλλιώς, την εκθρόνιση του Ολυμπιακού από τον ευρωπαϊκό θώκο, στον οποίο βρίσκεται στρογγυλοκαθισμένος για 2η συνεχόμενη χρονιά. Άλλες με ρεαλιστικές πιθανότητες, άλλες με τρελές ελπίδες, ας δούμε τις ομάδες της φετινής σεζόν, αρχίζοντας από τον όμιλο A.
Όμιλος A
ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Πού βαδίζει: Κάθε χρόνο τα σκάει χοντρά για να ανέβει στην κορυφή της Ευρώπης, κάθε χρόνο το έκανε συνήθειο να πέφτει πάνω στον Ολυμπιακό και να σταματάει εκεί. Φέτος προς το παρόν δεν άλλαξε κάτι, το καλοκαίρι και πάλι έκανε αίσθηση με τις μετεγγραφές της, αν και δεν ήταν πολλές. Ο Ετόρε Μεσίνα στον πάγκο, ο Κάιλ Χάινς, ο Βιτάλι Φριντζόν και ο Τζέρεμι Πάργκο ήρθαν για να γεμίσουν ακόμη περισσότερο μια ήδη γεμάτη ομάδα.
Αν σε αυτούς βάλετε και τον Μίλος Τεόντοσιτς, τον Νενάντ Κρστιτς, τον Βίκτορ Χριάπα, τον Σάσα Καούν, τον Άαρον Τζάκσον, τον Σόνι Ουίμς, τον Βλαντιμίρ Μίτσοφ, τον Αντρέι Βορόντσεβιτς, αλλά και τους Ζοζούλιν, Βορόνοφ, Σουχόβτσοφ, μάλλον μιλάμε για το καλύτερο (ξανά) ρόστερ της Ευρωλίγκας. Μια ομάδα που μπορεί να καυχιέται ότι έχει λύσεις για κάθε θέση, για κάθε πρόβλημα, για κάθε κατάσταση, για κάθε αντίπαλο. Μέχρι… να μην έχει.
Πού πηγαίνει: Προφανώς και στο Μιλάνο. Αδιαπραγμάτευτο. Οτιδήποτε λιγότερο θα είναι παταγώδης αποτυχία. Στο φάιναλ φορ παίζει ρόλο η στιγμή, η βραδιά, όλα. Μέχρι εκεί για τη φετινή ΤΣΣΚΑ δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, καμία έκπτωση. Τα θέλει όλα και θα πρέπει να φτάσει ως το τέλος. Έχει όλα τα φόντα να το κάνει, είναι από τα 4-5 πιο δυνατά φαβορί της διοργάνωσης. Έχει πέσει και σε όμιλο με μεγαθήρια, κάτι που μπορεί να τη βοηθήσει να δει από νωρίς πού πατάει.
Μπαρτσελόνα
Πού βαδίζει: Όπου και τα τελευταία χρόνια, σε τροχιά κορυφής. Δύο συνεχόμενες φορές στο φάιναλ φορ, η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2010 θέλει να επαναλάβει τον θρίαμβό της και φέτος. Και το καλοκαίρι πάλεψε για να είναι σε θέση να το κάνει.
Ο Τσάβι Πασκουάλ θα έχει φέτος στην ομάδα του τον Τζόι Ντόρσεï, τον Κώστα Παπανικολάου, τον Ματσέι Λάμπε και τον Μπόστιαν Νάχμπαρ. Τέσσερις μετεγγραφές πρωτοκλασάτων παικτών, πενταδάτων παικτών αν προτιμάτε, σε μια ομάδα που πέρσι ήταν στο φάιναλ φορ.
Μαζί τους ο Χουέρτας, ο Ναβάρο, ο Τόμιτς, ο Λόρμπεκ, ο Όλεσον, ο Σάδα, αλλά και ο Αμπρίνες, ο Τοντόροβιτς και 2-3 πιτσιρικάδες. Η μαγιά υπάρχει, η Μπαρτσελόνα μοιάζει πάρα πολύ δυνατή και φέτος.
Πού πηγαίνει: Κι αυτή στο Μιλάνο, κι αυτή χωρίς δικαιολογίες αν δεν φτάσει, κι αυτή θέλει κούπα, κι αυτή νιώθει ανάμεσα στα 4-5 πρώτα φαβορί της διοργάνωσης. Από τον πρώτο γύρο θα περάσει «αέρας» μαζί με τις άλλες δύο ισχυρές του ομίλου. Στο Top-16 τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα (για κανέναν), αλλά και εκεί θα νιώθει φαβορί. Αν δεν προκριθεί στο Μιλάνο σίγουρα θα είναι απογοητευμένη με βάση το ρόστερ της, αλλά απ’ την άλλη, δεν γίνεται κάθε χρονιά η τετράδα του φάιναλ φορ να είναι η ίδια, έτσι;
Φενέρμπαχτσε
Πού βαδίζει: Σε ρυθμούς Ομπράντοβιτς. Γύρισε σελίδα, άλλαξε πλευρό και εμπιστεύτηκε τον πολυνίκη Ομπράντοβιτς για να την οδηγήσει στο φάιναλ φορ. Οι σφαλιάρες που τρώνε οι Τούρκοι είναι συνεχείς και ηχηρές στην Ευρωλίγκα, φέτος θέλουν τα πράγματα να είναι διαφορετικά. Και το έδειξαν από το καλοκαίρι: Λίνας Κλέιζα, Λούκα Ζόριτς, Νεμάνια Μπιέλιτσα, κατέφτασαν, οι Τούρκοι έπαιξαν και τα ρέστα τους για να μη φύγει ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς και το πέτυχαν.
Έτσι, μαζί με ΜακΚάλεμπ, Ονάν, Βίντμαρ, Σαβάς, Πρέλντζιτς, Ερμίς, Τουρκγιλμάζ, και αρκετούς ταλαντούχους πιτσιρικάδες, ονειρεύονται κούπες.
Πού πηγαίνει: Δικαιολογημένα; Ναι. Η Φενέρ έχει τρομερό ρόστερ και με βάση αυτό θα πρέπει να έχει στόχο το φάιναλ φορ. Ως τώρα οι τουρκικές ομάδες κάπου βρίσκουν τον τρόπο να την πατάνε και να αποκλείονται, κάθε χρόνο απογοητεύουν και με νέους τρόπους τους οπαδούς τους. Ερωτηματικό θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι η συνύπαρξη του Κλέιζα και του Μπογκντάνοβιτς (ιδίως του πρώτου) με τον Ομπράντοβιτς. Θα πρέπει και οι δύο να κάνουν… αμοιβαίες παραχωρήσεις (στο μυαλό τους) για να μπορέσουν να λειτουργήσουν έτσι ώστε να ηγηθούν της ομάδας.
Ο Κλέιζα είναι πυρηνικό όπλο σε μια ομάδα, αρκεί να μπορεί ο προπονητής να τον εκμεταλλευτεί στο 100% του. Από αυτό ίσως εξαρτηθεί και το μέλλον της Φενέρ στην Ευρωλίγκα, το πόσο μακριά θα φτάσει.
Παρτιζάν
Πού βαδίζει: Γνωστή συνταγή, Ντούσκο Βουγιόσεβιτς στον πάγκο, 10 πιτσιρικάδες Σέρβοι στο ρόστερ, αλλά και… 3 Γάλλοι φέτος, με άλλους 2 ξένους. Η Παρτιζάν δεν μοιάζει εύκολη λεία για κανέναν, αλλά στον όμιλο που έπεσε λογικά ταβάνι έχει την 4η θέση. Που δίνει πρόκριση, πάντως.
Ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβις, ο Ντέγιαν Μούσλι, ο Ντράγκαν Μιλοσάβλιεβιτς, ο Ντζόρτζε Γκάγκιτς, ο Νίκολα Μιλουτίνοφ, είναι φερέλπιδες, όλοι τους μικροί σε ηλικία, ο Μιλοσάβλιεβιτς είναι ο… γηραιότερος των 10 Σέρβων του ρόστερ και είναι 24 χρονών. Είπαμε, η συνταγή είναι η γνωστή.
Από εκεί και πέρα, ο Ζοφρί Λοβέρν, ο Λεό Βέστερμαν, ο Μπόριτς Νταλό είναι 3 Γάλλοι από 22 χρονών και κάτω, με τον Ντάβις Μπέρτανς στα 21 του να είναι πια έτοιμος για να κάνει τη διαφορά. Μέσα σε όλους αυτούς ο Τάρενς Κινσεϊ, στα 29 του, νιώθει… μαθουσάλας, αφού έχει 5 χρόνια διαφορά από τον επόμενο σε ηλικία στο ρόστερ!
Πού πηγαίνει: Θέλει να πάει στο 2ο γύρο και μπορεί να τα καταφέρει. Αν θεωρήσουμε ότι οι 3 μεγάλοι δεν πιάνονται, ίσως είναι το φαβορί από τη δεύτερη τριάδα, γιατί μπορεί να είναι μικρή και άπειρη, αλλά έχει τον Βουγιόσεβιτς, έχει και αυτό το… κάτι παραπάνω που έχουν οι γιουγκοσλαβικές ομάδες, τη δίψα που τις βοηθά να ανέβουν επίπεδο. Όμως, δεν θα είναι εύκολο, μιας και η πρόκριση λογικά θα κριθεί σε 4 ματς, με Ναντέρ και Μπουντιβέλνικ.
Ναντέρ
Πού βαδίζει: Έχει ανοίξει την ντουλάπα της και είδε ότι ήταν το μαγικό πέρασμα για τη Νάρνια. Μπήκε μέσα και τη 2η σεζόν της στην Α1 Γαλλίας στέφθηκε πρωταθλήτρια, για να κάνει φέτος το ντεμπούτο της στην Ευρωλίγκα.
Στον πάγκο το μαγικό ραβδί κρατά ο Πασκάλ Ντοναντιέ, με 5 Αμερικανούς στο παρκέ, Ουίλ Ντάνιελς, Κέβιν Λις, Τρέντον Μίτσαμ, Ντεσόν Τόμας, μαζί με τον παλιό Τζέκελ Φόστερ, οδηγούν την ομάδα. Και οι 4 ντεμπουτάρουν στην Ευρωλίγκα, τον Ντάνιελς θα τον θυμάστε από την Ελλάδα (Καβάλα, Περιστέρι), ο Λις και ο Μίτσαμ έχουν καλές συστάσεις από το γαλλικό πρωτάθλημα, ενώ ο Τόμας θα παίξει την πρώτη του επαγγελματική σεζόν, θεωρείται παίκτης με προδιαγραφές.
Μαζί τους ο Αλί Τραορέ, ο Σέρχι Γκλαντίρ, αλλά και ο Μαρκ Τζούντιθ, ο Μαμ Ζετέ, ο Γιοχάν Πασαβέ.
Πού πηγαίνει: Πόσο μπορεί να κάνει μια τόσο άπειρη ομάδα την παρουσία της αισθητή σε μια διοργάνωση όπως η Ευρωλίγκα; Η λογική λέει λίγο. Απ’ την άλλη, η λογική έλεγε ότι η Ναντέρ δεν θα έπαιρνε πρωτάθλημα πέρσι, αλλά πήρε. Έχει πολύ αθλητικό ρόστερ, έχει ενθουσιασμό και είναι καλό γι’ αυτήν που έχει πέσει σε όμιλο με 3 μεγαθήρια. Ξέρει ότι σε 4 ματς θα παίξει την πρόκριση.
Μπουντιβέλνικ
Πού βαδίζει: Με τον Άιναρς Μπαγκάτσκις στον πάγκο και μια αρκετά καλή ομάδα στο παρκέ, δεν είναι για πέταμα. Ο Έιχερν, ο Σάμερς, ο Μινάρς και ο Ντάουνς είναι Αμερικανοί που μπορούν να βοηθήσουν, ο πρώτος θεωρείται μεγάλη καλαθομηχανή. Ο Ντάριους Λαβρίνοβιτς αποχωρίστηκε τον αδερφό του, ενώ μαζί τους υπάρχουν και ο Άρτουρ Ντρόζντοφ, ο Γιάνις Στρέλνιεκς, με τον Ολεξάντρ Νέρους, τον Μικαΐλις Ανισίμοφ και 3-4 μικρότερους Ουκρανούς.
Πού πηγαίνει: Θέλει να φτάσει στον 2ο γύρο. Κατά βάση εξαρτάται από το πόσο θα τραβήξει ο Λαβρίνοβιτς, πόσο θα μπορεί ο Έιχερν να φορτώνει τα καλάθια με πόντους, πόσο θα αντέξουν οι Αμερικανοί της. Δεν είναι το φαβορί, αλλά απέναντι σε Παρτιζάν και Ναντέρ δεν τη χωρίζουν και τόσα πολλά ώστε να νιώθει χαμένη από χέρι.
Νίκος Κουσούλης