Δημοσιεύτηκε στις 9 Ιανουαρίου 2009
Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε, κυρίως, γιατί δεν μπόρεσε να διαφυλάξει τη ρακέτα του. Δέχθηκε περίπου 50 πόντους από τους παίκτες που χρησιμοποίησε ο Γκέρσον στη φροντ-λάιν, ενώ και τα περισσότερα δίποντα του Αρόγιο μπήκαν από διεισδύσεις. Ο Βούισιτς δε βοήθησε στα ριμπάουντ, ενώ τα 12 που πήρε ο Μπουρούσης «κρύβουν» τα 5 επιθετικά που του πήρε ο Φίσερ, 4 από τα οποία κατέληξαν σε φόλου ή άμεσο καλάθι, τελικό αποτέλεσμα στα ριμπάουντ 37-28 υπέρ της Μακάμπι. Έτσι, με τον Γκριρ να είναι εκτός κλίματος, τον Τσίλντρες να έχει 50% σε ό,τι δοκίμασε και τον Μπράουν να ολοκληρώνει από την περιφέρεια ό,τι περίσσευε από τους ψηλούς, ο Ολυμπιακός, με καλύτερους τον Χαλπερίν και τον Παπαλουκά, δεν μπόρεσε να διεκδικήσει κάτι καλύτερο.
Το νόημα της ήττας είναι ότι ο Ολυμπιακός χρειάζεται ακόμη δουλειά για να κερδίσει τα δύσκολα εκτός έδρας ματς και δεν πρέπει να «βραχυκυκλώνει» όταν ο αντίπαλός του μπαίνει στο γήπεδο καλά διαβασμένος. Πρακτικά, αυτή η ήττα σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός για να βγει πρώτος θα πρέπει ο ίδιος να κερδίσει τη ΛεΜάν ενώ η Μακάμπι να πάρει τη νίκη μέσα στην Ισπανία επί της Μάλαγα (με λιγότερους από 26 πόντους). Οι «ερυθρόλευκοι» κινδυνεύουν να χάσουν τη δεύτερη θέση μόνο αν χάσουν από τους Γάλλους.
Ο Παναθηναϊκός έκανε ένα καλό παιχνίδι στην Ιταλία, πιθανώς πιο μυαλωμένο και από αυτό του πρώτου γύρου στο ΟΑΚΑ εναντίον της Σιένα, είχε διαστήματα που είχε τον έλεγχο του αγώνα, αλλά το τέλος τον βρήκε ηττημένο, κυρίως, επειδή οι Ιταλοί μπόρεσαν να πάρουν το πάνω χέρι στο τέλος με δύο κλεψίματα και με δύο τρίποντα εκτός λογικής από Καραρέτο και Μακιντάιρ, με τον πρώτο να τελειώνει το ματς με ένα ακόμη εύστοχο σουτ έξω από τα 6,25, με το οποίο έφτασε τα 5/5.
Οι «πράσινοι» έπαιξαν εξαιρετικά το πικ εν ρολ με τον Μπατίστ, που βρέθηκε σε μεγάλη μέρα με 10/13 δίποντα και 8/9 βολές, και πήραν σουτ με καλούτσικα ποσοστά από τους περιφερειακούς τους. Ωστόσο, έκαναν πάρα πάρα πολλά λάθη (27 είναι τεράστιος αριθμός ακόμη και αν συνυπολογίσει κανείς ότι η Σιένα έκανε 22), έχασαν κρίσιμα αμυντικά ριμπάουντ στο τέλος που έδιναν δεύτερες ευκαιρίες στους Ιταλούς και δεν είχαν το χαρακτήρα που έδειξε η Σιένα στο φινάλε, για τη νοοτροπία νικητή της οποίας τα έχουμε ξαναπεί. Έτσι, έχασαν μια νίκη που θα μπορούσαν να είχαν πάρει και που 3-4 λεπτά πριν τη λήξη το momentum ήταν δικό τους.
Ένα μεγάλο αστεράκι πρέπει να βάλουμε δίπλα στο όνομα του Φώτση που έκανε πιθανώς το χειρότερο παιχνίδι που θα μπορούσε με 0 πόντους, 2 ριμπάουντ, 2 λάθη και 2 φάουλ σε περίπου 20 λεπτά συμμετοχής. Ο «μπάτμαν» είναι ένας από τους πιο χαρισματικούς Έλληνες παίκτες και θα πρέπει να βρει τον εαυτό του αυτήν την εποχή για να προσφέρει αυτά που μπορεί. Αυτή η ήττα φέρνει ουσιαστικά τρίτο τον Παναθηναϊκό, κατάληξη που προκαλεί λίγο προβληματισμό δεδομένου ότι τον βρίσκει κάτω από τις άλλες δύο καλές ομάδες του ομίλου.
Στη Ρώμη έγινε ματσάρα με την Ταού να καταφέρνει να αποδράσει στην παράταση με την υπερπολύτιμη εκτός έδρας νίκη στηριζόμενη βασικά στον Ρακόσεβιτς που τα έκανε όλα τέλεια εκτός από τα τρίποντα, αλλά και τον Μάικλ να είναι καθοριστικός στην παράταση, την ώρα που Σπλίτερ και Τελέτοβιτς, ενώ άρχισαν καλά, ήταν χειρότεροι όσο περνούσε η ώρα. Η Ρόμα έχασε μεγάλη ευκαιρία για την πρωτιά, παρότι είχε σε καλή μέρα τον Τζάαμπερ και μπόρεσε να εκμεταλλευτεί στα δύσκολα την αξία του Χάτσον. Δεν είχε, όμως, το χαρακτήρα και την εμπειρία στην παράταση για να πάρει το ματς.
Στον τρίτο αγώνα στην Ιταλία, η Αρμάνι πήρε το αποτέλεσμα που… περιμέναμε απέναντι στη Ρεάλ χάρη στο εξαιρετικό της τελευταίο δεκάλεπτο (21-8 επιμέρους σκορ) και τον οίστρο του Μορντέντε έξω από τα 6,25 (αυτό δεν είναι έκπληξη, ο άνθρωπος είναι ο πιο εύστοχος στην ιστορία της Ευρωλίγκας). Ο όμιλος είναι ακόμα πολύ ανοικτός με 4 ομάδες να παίζουν για 4 θέσεις και τον Πανιώνιο να κυνηγάει.
Η Μάλαγα πήρε μια πολύ δύσκολη νίκη στην Κροατία, με τον Πρκάτσιν να χάνει λέι-απ νίκης και πλέον οι Ισπανοί ξέρουν ότι αν κερδίσουν θα είναι πρώτοι στον όμιλο. Στη Σλοβενία, η Φενέρ κερδίζοντας καθαρά την Ολίμπια «καθάρισε» και την πρόκριση και μπορεί να κυνηγήσει τη δύσκολη νίκη με 10 πόντους επί της Ρόμα για να ανέβει δεύτερη.
Τέλος, στο «κλου» της ημέρας η Ζαλγκίρις δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την απόλυτη ανατροπή. Κέρδισε τη Νανσί παίρνοντας και τη διαφορά, αλλά αυτό δε θα της αρκέσει στην τριπλή ισοβαθμία. Ήταν ένα σπάνιο ματς με τις δύο ομάδες να δίνουν τα πάντα για την επιβίωσή τους και να στέλνουν συνέχεια η μία την άλλη στις βολές στο τέλος. Εξαιτίας των πολλών φάουλ και βολών ο αγώνας βγάζει φοβερά στατιστικά: 105-94 τελικό σκορ με τις δύο ομάδες να είναι στο 79-78 2 λεπτά πριν τη λήξη (!) για να βάλουν μαζί 24 βολές στα τελευταία 120 δευτερόλεπτα (!), 41-36 σκορ τελευταίας περιόδου (!) και 9 παίκτες με 4 ή 5 φάουλ!