Για άλλη μια χρονιά, ο μπασκετικός Μάρτιος ανήκει στο March Madness και το NCAA. Όπως κάθε σεζόν, όταν το κολεγιακό μπάσκετ φτάνει στη νοκ άουτ τρέλα του Μαρτίου, όλοι λοξοκοιτάζουμε προς τα εκεί, είτε έχουμε ασχοληθεί με αυτό όλη την προηγούμενη σεζόν είτε όχι. Ο απόλυτος στόχος για τον κάθε μπασκετάνθρωπο; Το τέλειο bracket! Το πιο αδύνατο πράγμα που μπορεί κανείς να κυνηγήσει!
Το τέλειο bracket ουσιαστικά σημαίνει να προβλέψει κάποιος σωστά όλα τα παιχνίδια στις φάσεις του March Madness από τους «64» ως και τον τελικό, ήτοι 63 αγώνες συνολικά. Το έχει καταφέρει ποτέ κανείς; Όχι. Θα το καταφέρει ποτέ κανείς; Όχι. Είμαι… πολύ απόλυτος; Για να δούμε τα στοιχεία.
Το Σάββατο το βράδυ έχασε το τέλειο bracket και ο τελευταίος που είχε μείνει να παλεύει γι’ αυτό. Ο 23χρονος Μπραντ Μπίντερ από το Ιλινόις είχε φτάσει πιο κοντά απ’ όλους στο περίφημο 63-0, όταν το Σαββατόβραδο έχασε το νικητή του Σιράκιουζ-Ντέιτον. Το Ντέιτον κέρδισε με 55-53 και ο Μπίντερ είχε επιλέξει το Σιράκιουζ. Ως τότε είχε 36 σωστές επιλογές, έχοντας επιλέξει σωστά όλους τους νικητές στη φάση των «64» συν τα πρώτα 4 ματς της φάσης των «32», πράγμα απίστευτο!
Για να καταλάβετε για πόσο απίστευτη επίδοση μιλάμε, το ESPN ανακοίνωσε ότι μόνο ένας από όσους συμπληρώνουν bracket σε αυτό έχει καταφέρει τα τελευταία 7 χρόνια να βρει και τους 32 νικητές της πρώτης φάσης. Στα τελευταία 13 χρόνια το ESPN ανακοίνωσε ότι είχε περίπου 30 εκατομμύρια συμμετέχοντες, αλλά κανείς δεν πλησίασε ούτε καν κοντά στο περίφημο «perfect bracket». Ο Μπίντερ φέτος έπαιξε στο σάιτ του Yahoo.
Επειδή ξέρετε πόσο μας αρέσουν οι αριθμοί, πάμε ένα μικρό ταξίδι στη χώρα των αριθμών για να καταλάβετε πόσο απίστευτο είναι να καταφέρει κάποιος να συμπληρώσει το τέλειο bracket.
Αν οι 317.000.000 Αμερικανοί (εκτίμηση του 2013 ο πληθυσμός) συμπληρώσουν φέτος ένα τυχαίο bracket, και συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο για τα επόμενα… 290.000.000 χρόνια, τότε θα έχουν 1% πιθανότητες να έχουν πετύχει το τέλειο bracket! Στην πραγματικότητα 0.99%, αλλά ας μην είμαστε υπερβολικοί!
Η τρέλα για το φετινό bracket πήρε τεράστιες διαστάσεις όταν ο Ουόρεν Μπάφετ ανακοίνωσε ότι θα δώσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε όποιον συμπληρώσει το τέλειο bracket! Πολλοί προσπάθησαν, κανείς δεν πέτυχε, τουλάχιστον με βάση όσα έχουν ανακοινώσει ως τώρα οι μεγαλύτεροι πάροχοι brackets (ESPN, CBS, Yahoo, NBC, τα στοιχηματικά πρακτορεία, κτλ). Το CBS ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες δύο χρονιές κανείς δεν πέρασε τα 23 σωστά παιχνίδια. Το ESPN ότι κανείς δεν παραμένει με τέλειο ρεκόρ στο δικό του bracket από το 20ο παιχνίδι και έπειτα φέτος.
Ο Μπίντερ, που έφτασε πιο κοντά απ’ όλους, είπε στο ESPN ότι συμπλήρωσε το bracket του σε 5 λεπτά φεύγοντας από τη δουλειά. Με βάση τις εκτιμήσεις, οι πιθανότητες για να κερδίσει κάποιος το 1 δισεκατομμύριο του Μπάφετ, να συμπληρώσει δηλαδή το τέλειο bracket, είναι 1 προς 9,223,372,036,854,775,808. Ένα προς 9.2 πεντάκις εκατομμύρια είναι αυτό, δεν είναι τυπογραφικό λάθος. Τις πιθανότητες υπολόγισε ο Τζεφ Μπέργκεν, καθηγητής μαθηματικών από το πανεπιστήμιο του ΝτεΠολ. Ο Μπέργκεν, πάντως, υπολόγισε ότι αν κάποιος έχει μπασκετικές γνώσεις, τότε οι πιθανότητες που έχει για να συμπληρώσει το «τέλειο bracket» είναι 1 στα 128.000.000.000, μία στα 128 δισεκατομμύρια, μια χαρά καλές δηλαδή! Οι πιθανότητες για να κερδίσετε το αμερικάνικο powerball (το λόττο εν ολίγοις) είναι μία στα 175 εκατομμύρια. Ή, αν το θέλετε αλλιώς, έχετε περισσότερες πιθανότητες να στρίψετε ένα νόμισμα και να φέρετε 37 συνεχόμενες φορές κορώνα, παρά να ασχολείστε με το μπάσκετ και να συμπληρώσετε το «τέλειο bracket».
Ο Μπέργκεν υπολογίζει ότι θα πρέπει να γίνει το τουρνουά… 64 δισεκατομμύρια συνεχόμενες σεζόν για να κερδίσει κάποιος, αλλά θεωρεί δύσκολο να συνεχιστεί για τόσο το τουρνουά του NCAA!
Το πιο κοντινό που έχει κάποιος φτάσει στο «τέλειο bracket» είναι οι 55 αγώνες, δηλαδή να έχει βρει σωστά όλα τα ματς των φάσεων των «64» και των «32» και τα 7 πρώτα από τη φάση των «16». Το bracket του το είχε συμπληρώσει το 2005 στο ESPN. Το 2010 ο Άλεξ Χέρμαν, 17χρονος από το Σικάγο, πήρε δημοσιότητα γιατί φέρεται ότι είχε φτάσει στις 51 επιτυχημένες επιλογές, πριν χάσει 4ο ματς στους «16» (επειδή ο Χέρμαν ήταν ανήλικος δεν μπορούσε να παίξει στα brackets για λεφτά, οπότε σε αυτό που έπαιζε επιτρέπονταν οι αλλαγές και δεν μπορούσε να αποδειχτεί ότι δεν είχε αλλοιωθεί το bracket του).
Η «τρέλα του Μαρτίου» έχει κολλήσει σε όλους πια, αλλά για να πάρετε άλλη μία ιδέα (αν δεν είχατε ήδη) του πόσο αδιανόητο είναι να βρει κάποιος σωστά όλους τους νικητές, ο Νέιτ Σίλβερ, που πέρσι είχε προβλέψει σωστά τον νικητή των αμερικανικών εκλογών (με ποσοστό, όχι γενικόλογα), μιλώντας για το πόσο δύσκολο είναι να προβλέψεις το νικητή (τον πρώτο μόνο δηλαδή, όχι τα 63 ματς) του March Madness, είπε πέρσι ότι δίνει στην τοπ επιλογή του τότε (το Λούιβιλ) 20% πιθανότητες να πάρει τον τίτλο! Το Λούιβιλ όντως κέρδισε πέρσι τον τίτλο, πάντως.
Οπότε, του χρόνου, ξέροντας τις πιθανότητές σας, συμπληρώστε ένα bracket για να κυνηγήσετε να βάλετε το όνομά σας στο πάνθεον του μπάσκετ. Ή κάντε οτιδήποτε άλλο, καθώς έχετε περισσότερες πιθανότητες να το πετύχετε. Ό,τι κι αν είναι αυτό που θα βάλετε με το μυαλό σας να κάνετε.
Νίκος Κουσούλης