Δημοσιεύτηκε στις 6 Μαρτίου 2009
Τα 6 φαβορί από την αρχή της χρονιάς θα είναι στα πλέι οφς: Μπαρτσελόνα, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Σιένα, Ταού και ΤΣΣΚΑ επιβεβαίωσαν αυτό που όλοι περιμέναμε. Να περάσουν από τις δύο φάσεις ομίλων. Από τις 4 ομάδες που θεωρούσαμε ότι πάλευαν για τις άλλες δύο θέσεις, πέρασε η μία: η Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς Μακάμπι, Μάλαγα και Ρόμα αποκλείστηκαν. Οι δύο τελευταίες, μάλιστα, έπεσαν θύματα της μοναδικής, θα λέγαμε, «έκπληξης», της Παρτιζάν. Βέβαια, οι Σέρβοι πλέον πρέπει να συγκαταλέγονται στις πλέον σταθερές ομάδες, τουλάχιστον όσο έχουν τον ίδιο προπονητή και τον ίδιο κορμό παικτών. Οπότε από τώρα ζούμε στον πυρετό των νοκ άουτ αγώνων, best-of-5 φέτος για πρώτη φορά.
Και τι θα κριθεί την 6η αγωνιστική; Όσο κι αν φαίνεται πως όλα έχουν ξεκαθαρίσει, δεν είναι έτσι. Γιατί την 6η αγωνιστική θα ξεκαθαρίσει η πρώτη και η δεύτερη θέση σε κάθε σχεδόν όμιλο. Μοναδικές που ξέρουν από τώρα πώς θα τερματίσουν είναι η Σιένα και η ΤΣΣΚΑ, με τους Ρώσους να είναι σίγουρα πρώτοι και τους Ιταλούς δεύτεροι.
Όμως, η 6η αγωνιστική θα έχει 5 αγώνες (από τους 8), οι οποίοι θα περιλαμβάνουν μια, τουλάχιστον, ομάδα που θα «καίγεται» για τη νίκη. Μακράν καλύτερο όλων το παιχνίδι Ταού-Ολυμπιακός, καθώς είναι το μόνο ανάμεσα σε δύο ομάδες που έχουν περάσει και που θα παίξουν την κατάταξη του ομίλου μεταξύ τους. Ο Παναθηναϊκός θέλει νίκη επί της Μάλαγα για να είναι 1ος, την ώρα που η Παρτιζάν θα πρέπει να κερδίσει τη Ρόμα για να ελπίζει, ενώ η Μπαρτσελόνα πρέπει να περάσει από το Ισραήλ, με τη Ρεάλ να θέλει να καθαρίσει την Αλμπα για να περιμένει το δώρο από τη Μακάμπι.
Στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός επικράτησε της Αρμάνι παίζοντας καλύτερο μπάσκετ από τους Ιταλούς, είναι η αλήθεια. Μόλις 7 λάθη, 16 ασίστ (4 οι Ιταλοί) και απίστευτες εμπνεύσεις από τον Νικόλα Βούισιτς. Βούισιτς και Μπουρούσης πήραν ουσιαστικά το ματς μόνοι τους, παίρνοντας λίγη βοήθεια από Παπαλουκά και Χαλπερίν. Οι δύο ψηλοί του Ολυμπιακού συνθέτουν αυτή την περίοδο το καλύτερο δίδυμο ψηλών στην Ευρώπη από πλευράς φόρμας.
Η περιφέρεια του Ολυμπιακού ήταν πολύ κακή και εκτός από τον Τσίλντρες, κανείς άλλος δεν έχει δικαιολογία για τα τόσα ελεύθερα χαμένα σουτ, αλλά και για την παντελή έλλειψη μπλοκ στο πρώτο ημίχρονο. Τα ριμπάουντ ισορρόπησαν στην επανάληψη (16-7 για να πάμε στο τελικό 33-34) και προφανώς σε αυτό μέτρησαν και οι φωνές του Γιαννάκη στα αποδυτήρια. Η άμυνα του Ολυμπιακού δεν ήταν κακή, αλλά με τόσα επιθετικά ριμπάουντ των Ιταλών πάει χαμένη όλη η προσπάθεια. Πρόκριση, λοιπόν, και πλέον Ταού. Ο Ολυμπιακός αν θέλει το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφς θα πρέπει να περάσει από τη Βιτόρια. Βέβαια, αν θέλει να πάει στο Βερολίνο θα πρέπει να φέρει ένα μεγάλο διπλό, ή στη Βιτόρια ή στη Βαρκελώνη. Εκτός κι αν η Μπαρτσελόνα αυτοκτονήσει στο Ισραήλ, που δεν το… βλέπω να έρχεται. Αν, πάντως χάσει η Μπαρτσελόνα στο Ισραήλ οι δύο ομάδες θα πρέπει να διαλέξουν είτε Μπαρτσελόνα με πλεονέκτημα είτε Ρεάλ με μειονέκτημα έδρας… δύσκολο δίλημμα! Τα ματς των δύο ομίλων είναι όλα την ίδια ώρα, στις 21:15 την άλλη Πέμπτη.
Ο Παναθηναϊκός δεν τα κατάφερε στο Βελιγράδι, αλλά αφού μπόρεσε να προφυλάξει τη διαφορά των 18 πόντων, δεν έγινε κάτι ιδιαίτερα κακό. Το ματς πήγε να ξεφύγει μετά το 35-40, όταν η Παρτιζάν έκανε σερί 22-4 για να πάει στο 57-44, αλλά ευτυχώς για τους «πρασίνους» μίλησε η εμπειρία και η ποιότητα της ομάδας, ώστε να μείνει το ματς κάτω από τους 10 πόντους.
Το ευρωπαϊκό ρεκόρ που σημειώθηκε ήταν μοναδικό, αφού 22.567 φίλοι του μπάσκετ βρέθηκαν στο γήπεδο για να δουν το ματς και ήταν και ο βασικός λόγος που η Παρτιζάν κέρδισε, αφού ο κόσμος έδινε φτερά στα πόδια των παικτών και αυτό φαινόταν ξεκάθαρα. Διαμαντίδης και Σπανούλης (επιτυχημένα μόνο ο πρώτος) πήραν το ματς στα χέρια τους όταν έφτασε στο -13 με τον Διαμαντίδη να πετυχαίνει τα κρίσιμα καλάθια που η ομάδα του ήθελε για να μην έχει άγχος στο τέλος. Σημαντική ήταν και η συνεισφορά του Αντώνη Φώτση, που βοήθησε αρκετά στη ρακέτα τη μέρα που ο Μπατίστ ήταν άποντος.
Πριν κλείσω το άρθρο θα πάρω αφορμή από το 22.567 της Παρτιζάν να σχολιάσω ένα δυσάρεστο γεγονός που δείχνει πόσο πίσω είναι το δικό μας μπάσκετ. Στο Μάλαγα-Ρόμα, ένα ματς αδιάφορο με δύο ομάδες αποκλεισμένες και τη Μάλαγα μέσα σε μια εβδομάδα να έχει χάσει Κύπελλο και Ευρωλίγκα, πήγαν 6.400 άνθρωποι για να δουν μπάσκετ. Στο Πανελλήνιος-Ντιναμό τα εισιτήρια που κόπηκαν ήταν… 35, και στον αγώνα βρέθηκαν 200 άτομα, μαζί με διαρκείας και προσκλήσεις. Το ίδιο συμβαίνει και στα ματς του Πανιωνίου. Δεν ανέφερα τυχαία τις δύο αυτές ομάδες, αλλά γιατί είναι οι δύο των οποίων οι πρόεδροι σκέφτονται να αποχωρήσουν επειδή πήραν εγγυημένα συμβόλαια στην Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Για μένα, Πανιώνιος και Πανελλήνιος δεν θα έπρεπε εξαρχής να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρωλίγκα με τόσο λίγο κόσμο. Και εξηγούμαι: το επαγγελματικό μπάσκετ δεν υπάρχει για να υπάρχει, υπάρχει απλώς και μόνο επειδή υπάρχει ο κόσμος που το βλέπει. Από αυτό ζει. Άρα ομάδες που δεν έχουν κόσμο δεν θα έπρεπε να υφίστανται επαγγελματικά, τουλάχιστον όχι σε αυτό το επίπεδο. Μπορεί να ακούγεται σκληρό για την ιστορία κάποιων συλλόγων, αλλά έτσι είναι. Τα 200 άτομα σε αγώνα Eurocup ή τα λιγότερα από 1.000 σε αγώνα Ευρωλίγκας είναι μόνο άξια προβληματισμού και σκέψης για τις ομάδες.