Εδώ και λίγους μήνες θεωρείται η επιτομή της αυταπάρνησης στα ομαδικά σπορ. Ο Αϊζάια Όστιν έχει ήδη ανέβει δύο φορές έναν προσωπικό Γολγοθά, αλλά τίποτα δεν έμοιαζε να τον σταματά από το όνειρό του να παίξει στο NBA. Μέχρι που λίγες ημέρες πριν το ντραφτ τα νέα ήταν καταστροφικά: Σύνδρομο Μάρφαν και τέλος στην μπασκετική του καριέρα. Αν ήταν στο χέρι του ούτε αυτό θα τον σταματούσε, όπως τίποτε άλλο δεν κατάφερε να σταματήσει ως τώρα τον 20χρονο γίγαντα.
Όταν έχασε το μάτι του στο Γυμνάσιο, όταν διέλυσε τον ώμο του λίγο πριν το περσινό ντραφτ, ο Όστιν απλώς άκουσε αυτό που του είπε η μητέρα του: «Μπορεί να είναι η δικαιολογία σου ή μπορεί να είναι η ιστορία σου». Και τις δύο φορές τα έβαλε με τις πιθανότητες και κέρδισε.
Από το Γυμνάσιο ακόμα τον ήθελαν πολλά κολλέγια, τον παρακολουθούσαν, μιλούσαν μαζί του. Όταν σηκώθηκε για κάρφωμα στο ζέσταμα ενός αγώνα, προσγειώθηκε και έβλεπε «κόκκινο» από τα μάτια του. Το κάρφωμα με κάποιο τρόπο είχε επαναφέρει στο προσκήνιο έναν παλιότερο τραυματισμό, όταν μια μπάλα του μπέιζμπολ τον είχε χτυπήσει στο μάτι δύο χρόνια νωρίτερα. Από το κάρφωμα, του είχε σχιστεί εντελώς ο αμφιβληστροειδής και ο εγκέφαλός του δεν έπαιρνε κανένα σήμα από το ένα του μάτι. Έκανε 4 σοβαρές επεμβάσεις στο μάτι κατά τη διάρκεια ενός έτους, μήπως καταφέρει να σώσει την όρασή του. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και ο Όστιν έμεινε τυφλός απ’ το δεξί του μάτι.
Ένα χρόνο μετά το ατύχημα είχε επιστρέψει στο παρκέ, αλλά η μάχη μόλις ξεκινούσε. Προφανώς, αφού δεν μπορούσε να δει από το ένα μάτι δεν είχε αίσθηση της προοπτικής του χώρου, δεν μπορούσε να υπολογίσει τις αποστάσεις. Αδύνατο να παίξει μπάσκετ; Η λογική λέει ναι. Ο Όστιν είπε όχι. Κράτησε το πρόβλημα του μυστικό από όλους, «αυτό που έτρεμα ήταν μήπως κάποιος μάθει το μυστικό μου». Όλοι ήξεραν ότι είχε τραυματιστεί στο μάτι, αλλά ότι το είχε ξεπεράσει, την ώρα που ο ίδιος φορούσε προσθετικό μάτι!
Παρά το αδιανόητο (για μπάσκετ) πρόβλημα, ο Όστιν όταν τελείωσε το Λύκειο ήταν στο Top-5 της χώρας (ήταν νο.3 στις Η.Π.Α. σύμφωνα με το ESPN) και τα κολέγια έκαναν ουρά έξω από την πόρτα του. Στην τελευταία του σεζόν στο Λύκειο είχε 15.0 πόντους, 11.0 ριμπάουντ και 5.0 τάπες ανά αγώνα. Το πρόβλημά του δεν το ήξεραν, δεν ήθελε να το αποκαλύψει για να μη χάσει ευκαιρίες. Αποφάσισε να πάει στο Μπέιλορ, αφού πρώτα ενημέρωσε τους ανθρώπους του πανεπιστημίου ότι παίζει τυφλός από το ένα μάτι. Στην πρώτη προπόνηση, ο Σκοτ Ντρου λέει ότι η πραγματικότητα τον «χτύπησε» ξαφνικά: «Ξαφνικά, κατά τη διάρκεια της προπόνησης συνειδητοποίησα ότι δεν έβλεπε τη μια πλευρά του γηπέδου και αναρωτήθηκα πώς θα μπορούσα να προπονήσω αυτό το παιδί; Δεν είχα ποτέ πριν κάνει κάτι αντίστοιχο, ούτε μπορούσα να ξέρω πώς είναι».
Ο Όστιν, που είχε πια φτάσει τα 2.16 μέτρα (άνοιγμα χεριών 2.21, όρθιος με σηκωμένα χέρια φτάνει στα 2.82), όμως έδειξε ότι δεν υπήρχε κανείς που να μπορέσει να τον σταματήσει απ’ το να παίξει στο NBA. Στην πρώτη του σεζόν στο Μπέιλορ είχε 13.0 πόντους, 8.3 ριμπάουντ, 1.1 ασίστ και 1.7 τάπες, ενώ σούταρε με 49.7% στα δίποντα και 33.3% στα τρίποντα, παίζοντας 29.9 λεπτά ανά αγώνα.
Επιλέχθηκε στην 3η πεντάδα της All-Big 12 και στην Καλύτερη ρούκι πεντάδα. Στον τελικό του NIT είχε 15 πόντους, 9 ριμπάουντ, 5 τάπες, 4 ασίστ και 2 κλεψίματα στη νίκη του Μπέιλορ επί του Αϊόβα με 74-54. Τον Απρίλιο του 2013 δήλωσε συμμετοχή στο ντραφτ, αλλά ένας σοβαρός τραυματισμός στον ώμο τον ανάγκασε να την αποσύρει και να επιστρέψει στο κολέγιο.
Έκανε εγχείρηση, επέστρεψε στα παρκέ και ήταν σαν να μην είχε χάσει ούτε μια μέρα. Στις 17 Ιανουαρίου του 2014 όλος ο πλανήτης έμαθε αυτό που ως τότε ήξεραν μόνο οι συμπαίκτες του, οι στενοί του φίλοι και η οικογένειά του: ότι ήταν τυφλός από το δεξί μάτι.
Στη 2η σεζόν του επιλέχτηκε στην καλύτερη αμυντική πεντάδα της Big 12, ενώ είχε 11.2 πόντους, 5.5 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ και… 3.1 τάπες ανά αγώνα σε 28 λεπτά ανά ματς.
Για το ντραφτ του 2013 τον υπολόγιζαν στο 20-25 πριν αποσύρει τη συμμετοχή του. Το 2014, παρά την αποκάλυψη για το μάτι του, οι προβλέψεις τον έφερναν στο 15-20. Δεν είναι και λίγο: 20 χρονών, 2.16 μέτρα, με τρομερή έφεση στην τάπα, πολύ αθλητικός, με καλές κινήσεις στην επίθεση, πάρα πολύ καλή ντρίμπλα (για παίκτη του ύψους του), ευλυγισία, ευκινησία και καλούτσικο σουτάκι από μέση απόσταση. Το όνειρο του Όστιν ήταν μια ανάσα απ’ το να γίνει πραγματικότητα.
Μέχρι που, περνώντας τις στάνταρ ιατρικές εξετάσεις του NBA, έσκασε η κεραμίδα: Σύνδρομο Μάρφαν, μια γενετική διαταραχή που εκδηλώνεται στους ιστούς υποστήριξης του οργανισμού: στα οστά, τους αρθρωτικούς συνδέσμους και τους συνδετικούς ιστούς. Αποτέλεσμα είναι η υπερευλυγισία των συνδέσμων, η διαταραγμένη ανάπτυξη των οστών, ενώ συνυπάρχουν προβλήματα σε μάτια, πνεύμονες και καρδιά. Στα προβλήματα που αφορούν στην καρδιά, η αορτή, λόγω της ανωμαλίας στο τοίχωμά της, διαστέλλεται σταδιακά, αυξάνοντας την πιθανότητα για ανεπάρκεια αορτικής βαλβίδας με τελικό αποτέλεσμα την καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά και για ρήξη αορτής, με αποτέλεσμα τον αιφνίδιο θάνατο.
Πρώτη και κύρια συμβουλή των γιατρών; Αποφυγή όλων των αθλημάτων επαφής και της βίαιης αθλητικής δραστηριότητας. Εν ολίγοις; Μπάσκετ τέλος.
«Είπαν ότι δεν θα μπορούσα πια να παίξω μπάσκετ σε ανταγωνιστικό επίπεδο. Βρήκαν το γονίδιο σε δείγμα αίματός μου. Μου είπαν ότι οι αρτηρίες και η καρδιά μου είναι διογκωμένες και αν προπονηθώ πολύ σκληρά και πιέσω τον εαυτό μου, μπορεί να σπάσει η καρδιά μου. Το ντραφτ είναι 4 ημέρες μακριά και είχα ένα όνειρο, να ακούσω να φωνάζουν το όνομά μου», είπε ο Όστιν συντετριμμένος όταν έμαθε τα νέα. Συντετριμμένος γιατί αυτή τη φορά δεν είναι στο χέρι του να επιστρέψει στα παρκέ. Όσο και να θέλει, όσο κι αν πεισμώσει, τώρα δεν μπορεί να τα βάλει κόντρα με τις πιο αδύνατες πιθανότητες και να κερδίσει.
Η μητέρα του ταξίδεψε όλη τη νύχτα από το Κάνσας στο Ντάλας (7-8 ώρες) για να του πει η ίδια τα νέα. Μαζί της, για να του πουν τα νέα, μαζεύτηκαν φίλοι, οικογένεια, ο προπονητής του στο Μπέιλορ, παλιοί προπονητές του απ’ το Λύκειο.
Ο Σκοτ Ντρου του Μπέιλορ είπε: «Είναι σπαρακτικά νέα, αλλά ο Αϊζάια έχει την καλύτερη στήριξη που θα μπορούσε κάποιος να έχει και ξέρει ότι όλο το Μπέιλορ τον στηρίζει. Η υγεία του είναι το πιο σημαντικό πράγμα, και παρότι είναι απίστευτα λυπητερό ότι δεν θα μπορέσει να παίξει στο NBA, η ελπίδα μας είναι να επιστρέψει στο Μπέιλορ για να πάρει το πτυχίο του και να υπηρετήσει ως προπονητής στο μπασκετικό μας πρόγραμμα».
Μετά την ανακοίνωση των νέων, ο κομισάριος του NBA, Άνταμ Σίλβερ, κάλεσε τον Όστιν στο φετινό NBA draft.
Η ιστορία του Όστιν, το scouting report του από το draftexpress και ένα βίντεο με φάσεις από τα χρόνια του στο Λύκειο.
Νίκος Κουσούλης
Υ.Γ.: Ο Όστιν είχε υπογράψει ασφάλιση αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων για την περίπτωση ενός τραυματισμού που θα τερμάτιζε την καριέρα του, όπως είναι τυπικό για τους πολύ καλούς παίκτες του κολεγίου. Το ποσό μπορεί κάποιος να το εισπράξει μόνο αν η ανικανότητα που έχει τερματίζει την καριέρα του, ενώ στην περίπτωση του Όστιν, αν αυτή είχε σχέση με το μάτι του ή τον ώμο του, δεν θα εισέπραττε το ποσό. Συνήθως, υπάρχει μια περίοδος 12 μηνών ώστε να φανεί αν ο αθλητής θα κάνει προσπάθεια να επιστρέψει, αλλά στην περίπτωση του Όστιν αυτό μάλλον θα ξεκαθαριστεί πολύ νωρίτερα, αφού δεν πρόκειται για τραυματισμό, αλλά για ασθένεια που του απαγορεύει το να παίζει μπάσκετ.