Δημοσιεύτηκε στις 27 Μαρτίου 2009
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΡΕΑΛ 79-73
Έκανε το δύο στα δύο ο Ολυμπιακός, έστω και αν δυσκολεύτηκε και ο συνδυασμός μιας αποφασισμένης Ρεάλ με το άγχος του παραλίγο να του κοστίσει. Η πλάστιγγα έγειρε τελικά προς το κόκκινο για δύο βασικούς λόγους: 1ον, το κρεσέντο του Βούισιτς περίπου 3 λεπτά πριν το τέλος που μπήκε από τον πάγκο και μέσα σε τρεις επιθέσεις είχε μία εξαιρετική ασίστ, μία άμυνα στον Ρέγιες και ένα καλάθι, όλα καθοριστικά. 2ον, η παρουσία του Γκριρ, που για μια ακόμη φορά ήταν εξαιρετικός, οδήγησε τον Ολυμπιακό στο σκορ και απέδειξε ότι είναι αυτός στον οποίο μπορεί ανά πάσα στιγμή να στηρίζεται ο Γιαννάκης για να απειλήσει το αντίπαλο καλάθι.
Παράλληλα ο Βασιλόπουλος έδωσε βοήθειες σε άμυνα και επίθεση και ο Πρίντεζης έκανε ένα πολύ καλό ματς. Τα έχετε ξαναδιαβάσει από εμάς, ο Παπαλουκάς και ο Βούισιτς βρίσκονται στο λιμάνι για αυτά τα ματς και αυτό αποδεικνύουν περίτρανα τέτοια εποχή. Το μπασκετικό τους μυαλό κάνει τη διαφορά σε αυτά τα παιχνίδια.
Η Ρεάλ ήταν και πάλι πολύ αξιόμαχη, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το άγχος του γηπεδούχου (φαίνεται ανάγλυφα στο χαμηλό ποσοστό στις βολές), έδωσε την μπάλα στα ατού της που βρίσκονταν σε καλή μέρα, τους Ρέγιες και Μπούλοκ, ήταν ξανά πολύ προσεκτική στα ριμπάουντ, αλλά έχασε αφενός γιατί δεν είχε το χαρακτήρα να κερδίσει στα τελευταία δευτερόλεπτα, αφετέρου γιατί δεν είχε (όπως πάντα θα έλεγα) τον πλουραλισμό για να… μπερδέψει την άμυνα του Ολυμπιακού.
Στην πράξη, η Ρεάλ ουσιαστικά κυνηγούσε σχεδόν σε όλο τα ματς και δεν έχει δείξει ότι έχε το κάτι παραπάνω για να πάρει τη νίκη στο τέλος. Κάτι που αντίθετα δείχνει να διαμορφώνει ο Ολυμπιακός, που μέσα από το κίνητρο και τη δίψα για διάκριση, ο Γιαννάκης του έχει εμφυσήσει τη γνωστή του ψυχολογία του νικητή στα τελευταία λεπτά.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΣΙΕΝΑ 79-84
Ο Παναθηναϊκός έκανε την Πέμπτη όλα όσα δεν έπρεπε να κάνει. Ο BEN την Τρίτη το βράδυ μετά το ματς μου είχε πει: «όταν η Σιένα παίζει έτσι και φτάνει μια ανάσα χωρίς Λαβρίνοβιτς, τότε φοβάμαι ότι είναι πολύ πιθανό να σπάσει την έδρα και να πάρει τη σειρά». Του απάντησα ότι θα επέστρεφε ο Διαμαντίδης στη συνέχεια και δεν θα γινόταν εύκολα αυτό, στο κείμενο της Τρίτης έγραψε «η Σιένα χωρίς τον Λαβρίνοβιτς, με ανύπαρκτη φροντ-λάιν, με τον Σάτο να παίζει συνέχεια στο «4», με μόνο 2 παίκτες σε καλή μέρα, με μόλις 28.5% στα τρίποντα, κατάφερε και πήρε τα ριμπάουντ και έφερε το ματς στους 5 πόντους […]. Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η Σιένα, θεωρητικά, είναι κοντά στην ανατροπή». Τελικά, δυστυχώς, μόλις 2 ημέρες μετά έμελλε να δικαιωθεί απόλυτα.
Ο Παναθηναϊκός έπαιξε πολύ κακό μπάσκετ μετά το 58-42 και ήταν φυσικό ότι έχασε το ματς. Ο Διαμαντίδης ήταν ανέτοιμος (ο dr.Ball είχε πει ότι θα ήταν καλύτερο να μην παίξει) και δεν βοήθησε, καθώς δεν ήταν επιθετική απειλή, ενώ το πρόβλημα και η μία εβδομάδα εκτός προπονήσεων τον ώθησε σε αρκετά λάθη. Ο Πέκοβιτς ήταν καλός στην αρχή, αλλά είναι φυσιολογικό με τέτοια πίεση και σε τόσο μικρή ηλικία να μην μπορεί να πάρει την ομάδα στις πλάτες του στο τέλος. Έχασε την μπάλα μέσα από τα χέρια του δύο φορές, ενώ έχασε και δύο λέι απ. Ο Φώτσης κυριαρχούσε στις ρακέτες στον αέρα, αλλά δεν έβρισκε το δρόμο προς το καλάθι, ενώ τα φάουλ που κέρδιζε κατά κόρον ο Μπατίστ (10 στο σύνολο) πήγαν χαμένα όταν ο Πιανιτζάνι έριξε στο ματς τον Λαβρίνοβιτς.Ο Λιθουανός μπήκε στο πρώτο μέρος και σε 4 λεπτά δεν άγγιξε καθόλου έχοντας μόνο ένα λάθος και ένα κερδισμένο φάουλ. Όταν ο Πιανιτζάνι είδε ότι έχανε το ματς, στο 53-40, τον πέρασε μέσα και σε 12 λεπτά συμμετοχής στο δεύτερο ημίχρονο ο Λαβρίνοβιτς πήρε τον αγώνα έχοντας 9 πόντους (με 2/2δ. 1/1τρ. 2/2β.), 4 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα και 3 κερδισμένα φάουλ!
Το πιο ανησυχητικό για τον Παναθηναϊκό είναι ότι η Σιένα πήρε το διπλό και έσπασε την έδρα σε μία βραδιά που είχε 6/26 τρίποντα, ενώ για να το τραβήξω ακόμη παραπέρα, οι Ιταλοί γύρισαν το ματς από το 58-42 μέχρι το 68-66 και εκείνη την ώρα είχαν 5/23 τρίποντα! Για ακόμη μία φορά πήραν τα ριμπάουντ (27-30) με πιο σημαντική την κυριαρχία τους στα επιθετικά, όπου είχαν σχεδόν τα διπλάσια (7-13). Ο μοναδικός που έπαιρνε ριμπάουντ ήταν ο Φώτσης (είχε 10), ενώ όλη η υπόλοιπη φροντλάιν του Παναθηναϊκού (Μπατίστ, Πέκοβιτς, Τσαρτσαρής) είχε 5 ριμπάουντ. Μπορεί Σπανούλης και Διαμαντίδης να είχαν 9 ριμπάουντ μαζί, αλλά στις μάχες της ρακέτας ο Παναθηναϊκός έχασε πολλά. Αξίζει να σημειώσουμε ότι για δεύτερο αγώνα ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να περιορίσει τον ΜακΙντάιρ. Είναι το τρίτο συνεχόμενο των δύο ομάδων που ο ΜακΙντάιρ σκοράρει πάνω από 20 πόντους και το 2ο από τα 3 που χάνει ο Παναθηναϊκός.
Ο Παναθηναϊκός είχε και περισσότερα λάθη, μάλιστα λάθη σε κρίσιμα σημεία του ματς, που δεν τα συνηθίζει. Το 70-66 έγινε 70-73 με λάθος του Σπανούλη, λάθος του Πέκοβιτς και άστοχο λέι απ του Μαυροβούνιου. Το έχουμε πει από την αρχή της χρονιάς ότι όταν η Σιένα μπαίνει με προβάδισμα στα τελευταία λεπτά, είναι σχεδόν αδύνατο να χάσει το ματς. Και το απέδειξε.
Δηλαδή έχει αποκλειστεί ο Παναθηναϊκός; Εννοείται πως όχι. Με τον Διαμαντίδη σε σαφώς καλύτερη κατάσταση την ερχόμενη εβδομάδα, οι «πράσινοι» θα προσπαθήσουν να κάνουν αυτό που καμία άλλη ομάδα δεν έχει καταφέρει φέτος: να κερδίσουν στην έδρα της Σιένα. Οι Ιταλοί έχουν 12-0 στο πρωτάθλημα και 8-0 στην Ευρωλίγκα φέτος. Συνολικά η Σιένα έχει 14 συνεχόμενες νίκες στην έδρα της στην Ευρωλίγκα, σερί που επιβάλλεται να σπάσει ο Παναθηναϊκός, αλλά και σερί που δείχνει το πόσο δύσκολη είναι πια η αποστολή του.
Ο Παναθηναϊκός έχει το ρόστερ, έχει το ταλέντο, έχει την εμπειρία, έχει την ομάδα για να πάρει το μεγάλο διπλό και να φέρει τη σειρά ξανά στα μέτρα του. Όμως, πλέον, δεν είναι το φαβορί της σειράς.
ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ-ΠΑΡΤΙΖΑΝ 77-50
Άκουσα πολλά για το ματς της ΤΣΣΚΑ με την Παρτιζάν. Για τη διαιτησία, για την ασυλία των Ρώσων, αλλά… είναι δυνατόν; Όταν δεν φτάνεις του 100 πόντους σε… δύο αγώνες δεν μπορείς να μιλάς καν. Κανονικά δεν θα έπρεπε να σου επιτραπεί… η είσοδος στα αποδυτήρια μετά το τέλος του δεύτερου αγώνα, ούτε να παρουσιαστείς στη συνέντευξη Τύπου. Γνωστό ότι τις δύο ομάδες χωρίζει χάος και οικονομικό και ταλέντου και επιρροής στο παρασκήνιο και παικτών, αλλά όχι και 97 πόντους σε 80 λεπτά στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας. Ο Μεσίνα στέλνει μήνυμα ότι η ομάδα του χωρίς Παπαλουκά μπορεί να είναι χειρότερη στην επίθεση και στις εμπνεύσεις, αλλά στην άμυνα σπάει εξίσου κόκκαλα. Η Παρτιζάν είχε 70.4 πόντους μέσο όρο στη χρονιά, είχε 64.3 πόντους στις ήττες της και 75.1 πόντους στις νίκες της, αλλά στα προημιτελικά βάζει… 48.5 πόντους μέσο όρο. Ήταν 1η σε όλη την Ευρωλίγκα στα ριμπάουντ με 35.7 ανά αγώνα και στα προημιτελικά παίρνει 29.5 ανά αγώνα. Εντάξει, το ξέραμε όλοι ότι η ΤΣΣΚΑ θα περάσει, αλλά οι Σέρβοι δεν μπόρεσαν στα δύο πρώτα ματς να δείξουν ότι δικαιολογημένα βρίσκονται εκεί που βρίσκονται. Να δούμε στην αχανή Μπελγκρέιντ Αρίνα…
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-ΤΑΟΥ 85-62
Η Μπαρτσελόνα επανήλθε σήμερα στα γνωστά τα υψηλά στάνταρ και συνέτριψε την Ταού. Το σημερινό ματς δείχνει ότι η σειρά έχει πολύ «ζουμί» ακόμα, όχι μόνο γιατί οι Καταλανοί κέρδισαν για πρώτη φορά φέτος την Ταού, αλλά γιατί έδειξαν ότι μπορούν να το κάνουν με πολύ εμφαντικό τρόπο. Παράλληλα, δύο ακόμα λόγοι που έχει η Μπαρτσελόνα για να αισιοδοξεί είναι ότι έχει κλείσει τόσο τον Σπλίτερ και στα δύο ματς (πράγμα πολύ σημαντικό, 4/10 δίποντα στο πρώτο ματς, 2/6 δίποντα στο δεύτερο συνολικό ranking 0, με 4 φάουλ ανά αγώνα και μόλις 1 κερδισμένο!) όσο και τον Τελέτοβιτς (2/7 σουτ στο πρώτο, 3/8 στο δεύτερο, μόνο 1 κερδισμένο φάουλ και στα δύο ματς).