Μειώνεται όσο πάει η προεπιλογή των Αμερικανών για το Μουντομπάσκετ της Ισπανίας, αφού ένας ένας οι παίκτες έχουν αρχίσει να αποχωρούν. Το γαϊτανάκι που άνοιξαν μέσα στη χρονιά οι Τζέιμς, Άντονι, Πολ, και συνέχισαν ο Όλντριτζ με τον Λέοναρντ και τον Ουέστμπρουκ, ήρθαν τώρα να ολοκληρώσουν ο Μπλέικ Γκρίφιν και ο Κέβιν Λοβ.
Ο Κέβιν Λοβ ήταν η πιο πρόσφατη αποχώρηση από την εθνική, με το λόγο να είναι «η τωρινή μου κατάσταση», εν ολίγοις το γεγονός ότι θέλει να φύγει από τους Τίμπεργουλβς και φοβάται μήπως ένας τραυματισμός κάνει τους μνηστήρες να διστάσουν ή να αποσύρουν την προσφορά τους.
Ο Λοβ φοβήθηκε ότι επειδή μπορεί να πάρει και αρκετές εβδομάδες για να ολοκληρωθεί μια συμφωνία για τη μετεγγραφή του, δεν θα μπορούσε να συγκεντρωθεί στις υποχρεώσεις της εθνικής, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, είτε να δώσει το 100% είτε το γεγονός ότι όλοι θα ασχολούνται με αυτό, οπότε καλύτερο θα ήταν να μη δώσει το «παρών».
Ο Τζέρι Κολάντζελο μίλησε για το θέμα λέγοντας ότι «το γεγονός είναι ότι μπορούμε να κοιτάμε μόνο στους παίκτες που έχουμε διαθέσιμους. Η δουλειά μας είναι να φέρουμε εις πέρας τη δουλειά, με το πολύ, πολύ πλήρες ρόστερ μας, και ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε. Δεν μπορείς να κάθεσαι και να κλαίγεσαι πίνοντας σκεφτόμενος τι δεν έχεις. Κοιτάς αυτό που έχεις και λες ‘θα μπορέσουμε να τελειώσουμε τη δουλειά’. Νιώθουμε αυτοπεποίθηση για την ευκαιρία που έχουμε. Είμαστε έτοιμοι. Ο Λοβ ήθελε πραγματικά να παίξει. Ήταν σε άσχημη κατάσταση για την απόφασή του. Αλλά οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν».
Η δουλειά στην οποία αναφερόταν ο Κολάντζελο ήταν το χρυσό μετάλλιο προφανώς, που θα δώσει σε όποιον το κατακτήσει την αυτόματη πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στη Βραζιλία. Ακόμα και ο δεύτερος θα χρειαστεί να περάσει από προκριματικά.
Λίγες ημέρες νωρίτερα αρνήθηκε την πρόσκληση ο Μπλέικ Γκρίφιν, λέγοντας: «Εκτιμώ την πρόσκληση να παίξω για την εθνική ομάδα φέτος το καλοκαίρι. Είναι πραγματικά μια ξεχωριστή ευκαιρία κάθε φορά που έχεις την πιθανότητα να εκπροσωπήσεις τη χώρα σου και ένιωσα τιμή που με συμπεριέλαβαν στην προεπιλογή. Όμως, αυτή τη στιγμή θέλω να συγκεντρωθώ και να αφιερώσω το 100% της ενέργειάς μου στο να βελτιωθώ και να προετοιμαστώ για την επόμενη σεζόν με τους Κλίπερς».
Οι απουσίες του Γκρίφιν και του Λοβ, μαζί με εκείνη του Όλντριτζ, ουσιαστικά αλλάζουν στις Η.Π.Α. ολόκληρο τον αρχικό σχεδιασμό που υπήρχε για το 4-5 της ομάδας, αφού οι τρεις αυτοί θα ήταν τα βασικά στελέχη γύρω από τα οποία θα στηνόταν η ρακέτα των Αμερικανών.
Οπότε, το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις 4 ψηλοί στην προεπιλογή, ο ΝτεΜάρκους Κάζινς, ο Άντονι Ντέιβις, ο Αντρέ Ντράμοντ και ο Κένεθ Φαρίντ, έκανε τον Κολάντζελο με τον Σιζέφσκι να καλέσουν και τον Πολ Μίλσαπ στην προετοιμασία.
Αρχικά ο Κολάντζελο δήλωσε ότι δεν πρόκειται να φέρει άλλον παίκτη και ότι η δωδεκάδα θα βγει από όσους υπάρχουν στην προεπιλογή (17 παίκτες) συν τους 13 νεαρότερους «Επίλεκτους» που θα προπονούνται μαζί τους. Όμως, θα ήταν παράλογο να αρχίσει η προετοιμασία με 4 μόλις ψηλούς, οπότε ο Πολ Μίλσαπ παίρνει ευκαιρία… Γλυνιαδάκη για να είναι στο ρόστερ.
«Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που προστέθηκα στο ρόστερ της εθνικής ομάδας. Ανυπομονώ να προπονηθώ και να συναγωνιστώ με ορισμένους από τους καλύτερους του NBA για την τιμή να εκπροσωπήσω τη χώρα μας στην Ισπανία», είπε ο Μίλσαπ.
Ο Κολάντζελο δήλωσε σχετικά: «Ο Πολ έχει πρότερη εμπειρία με την εθνική ομάδα αφού συμμετείχε στο μίνι καμπ του 2009 και μας προσφέρει έναν βετεράνο παίκτη ρακέτας που έχει αρετές που θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα κερδοφόρες για εμάς».
Μαζί με τον Μίλσαπ στην προεπιλογή προστέθηκε και ο Τζον Ουόλ, οπότε ο αριθμός των παικτών πήγε ξανά στους 19.
Βέβαια, στην περιφέρεια υπάρχουν αρκετές επιλογές, ο Ντέρικ Ρόουζ, ο Στέφεν Κάρι, ο Τζέιμς Χάρντεν, ο Κάιρι Έρβινγκ, ο Ντέιμιαν Λίλαρντ, ο Μπράντλι Μπιλ, ο Κάιλ Κόρβερ, ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν, αλλά και οι Κλέι Τόμπσον, Πολ Τζορτζ, Τσάντλερ Πάρσονς (ο Πάρσονς λογικά θα δει χρόνο και στο «4») και Γκόρντον Χέιγουορντ, που θα κινούνται στο «3». Βέβαια, όλης της προεπιλογής ηγείται ο Κέβιν Ντουράντ, που είναι το μεγαλύτερο όνομα στο ρόστερ και θα είναι και φέτος ο μεγάλος ηγέτης της ομάδας. Μετά την αποχώρηση όλων των άλλων πρωτοκλασάτων έχει πέσει ξανά στις πλάτες του όλο το βάρος του χρυσού μεταλλίου.
Το τι θα καταφέρουν οι Αμερικανοί στην Ισπανία μένει να φανεί, με ένα ιδιαίτερα αποδυναμωμένο ρόστερ σε σχέση με το δυνητικά καλύτερό τους (όχι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία, απουσίες έχουν όλοι, δείτε τη δική μας εθνική ας πούμε), αλλά αρκετά επικίνδυνο, με παίκτες που σίγουρα θα θέλουν να καθιερωθούν και να αποδείξουν ότι ανήκουν στην ελίτ, αλλά που τους λείπει η εμπειρία τέτοιων διοργανώσεων (θυμηθείτε την ομάδα του 2006, ή εκείνη του 2004).
Νίκος Κουσούλης