Ο Κέβιν Ντουράντ ψαλίδισε τις ελπίδες των Η.Π.Α. για χρυσό στο Μουντομπάσκετ ανακοινώνοντας την Πέμπτη την αποχώρησή του από το καμπ προετοιμασίας της εθνικής των Αμερικανών, αφήνοντας την Team USA σύξυλη να ψάχνει τρόπο να συνέλθει από το μακράν μεγαλύτερο χτύπημα που δέχτηκε φέτος το καλοκαίρι. Σε μια χρονιά που το ρόστερ της είναι ψαλιδισμένο αρκετά, η απουσία του Ντουράντ μπορεί να αποδειχτεί το σημείο καμπής που θα στοιχίσει στους Αμερικανούς την πορεία που φαντάζονται.
Ο Μάικ Σιζέφσκι και ο Τζέρι Κολάντζελο προσπάθησαν να τον μεταπείσουν, αλλά τελικά δεν τα κατάφεραν ανακοινώνοντας ότι «ο Κέβιν μας είπε ότι είναι σωματικά και πνευματικά εξαντλημένος από τη σεζόν στο NBA και την προσοχή που έδινε στις τόσες υποχρεώσεις του».
Ο Ντουράντ έκανε προετοιμασία με τις Η.Π.Α., αλλά ανακοίνωσε την αποχώρησή του λέγοντας: «Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη απόφαση καθώς νιώθω περήφανος όταν εκπροσωπώ τη χώρα μου Ξέρω ότι το χρωστάω στους συμπαίκτες μου στην εθνική να είμαι εντελώς παρών στην όλη διαδικασία. Μετά από την προετοιμασία που έκανα με την εθνική, κατάλαβα ότι δεν είμαι σε θέση να ολοκληρώσω τις υποχρεώσεις μου στην ομάδα και από πλευράς χρόνου και από πλευράς ενέργειας. Πρέπει να κάνω ένα βήμα πίσω και να πάρω λίγο χρόνο άδεια, και πνευματικά και σωματικά για να ετοιμαστώ για τη νέα σεζόν στο NBA. Θα πανηγυρίζω για την εθνική ομάδα και θα ανυπομονώ για τις μελλοντικές ευκαιρίες που θα έχω να βρεθώ κοντά της».
Ο Τζέρι Κολάντζελο εξέδωσε ανακοίνωση για την αποχώρηση του Ντουράντ: «Προσπάθησε να δοκιμάσει στο καμπ του Λας Βέγκας, αλλά βγαίνοντας από αυτό ένιωσε ότι δεν ήταν προετοιμασμένος να ανταποκριθεί στην υποχρέωση που ανέλαβε απέναντι στην ομάδα. Ο Κόουτς Κ και εγώ στηρίζουμε τον Κέβιν. Το να είναι καλά είναι το πιο σημαντικό πράγμα για εμάς και τον στηρίζουμε στην προσπάθειά του να πάρει το χρόνο του για να είναι έτοιμος για τη νέα σεζόν. Είναι μέρος της εθνικής ομάδας εδώ και 8 χρόνια και μεγάλο κομμάτι της επιτυχίας που έχουμε καταφέρει και ανυπομονούμε να είναι ξανά μέρος της επιτυχίας μας στο μέλλον».
Η αποχώρηση του Ντουράντ άφησε τους Αμερικανούς μουδιασμένους και χωρίς να ξέρουν πώς να αντιδράσουν. Εδώ και αρκετές ημέρες, από τον τραυματισμό του Τζορτζ και μετά υπήρχαν συζητήσεις για το αν θα αποχωρήσει κάποιος παίκτης, με όλους να λένε ότι δεν θα αποχωρήσει κανείς από την προετοιμασία. Τελικά, το μοναδικό όνομα που οι Αμερικανοί δεν θα ήθελαν να δουν να φεύγει από την εθνική φέτος, ήταν αυτό που αποχώρησε. Ο Ντουράντ ήταν ο ηγέτης της ομάδας από το 2010 και μετά και η αποχώρησή του κάνει τα πράγματα πάρα πολύ δύσκολα για τους Αμερικανούς, όσο εύκολο κι αν είναι το bracket στο οποίο έχουν κληρωθεί.
Αν ήταν στην απέναντι πλευρά (αν ας πούμε είχαν Σερβία, Γαλλία, Βραζιλία στον όμιλό τους) θα είχαμε δράματα από πολύ νωρίς με το ρόστερ που παρατάσσουν, αλλά τώρα τα αρκετά εύκολα ματς της αρχής ίσως τους δώσουν τη χρονική δυνατότητα να δέσουν αγωνιστικά, να φτιάξουν ψυχολογία και να είναι πιο έτοιμοι να ανταποκριθούν σε ένα δύσκολο ματς που θα έρθει στη συνέχεια. Σε αυτό οι Αμερικανοί είναι πάρα πολύ τυχεροί φέτος και ίσως είναι ένα σημείο που να κάνει τη διαφορά.
Έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς βλέπουν οι Αμερικανοί φίλαθλοι την αποχώρηση του Ντουράντ στις δημοσκοπήσεις του ESPN. Το 82% από 10.000 άτομα ανέφερε ότι δεν έχει πρόβλημα που ο Ντουράντ αποχώρησε από την εθνική. Το 63% από 35.000 άτομα θεωρεί ότι η αποχώρησή του θα πονέσει «πάρα πολύ» την εθνική, αλλά το 85% από 15.000 άτομα θεωρεί ότι οι Αμερικάνοι θα πάρουν το Μουντομπάσκετ (50% ότι θα δοκιμαστούν, 35% ότι θα το πάρουν σίγουρα).
Βέβαια, το να ρωτάς τους Αμερικανούς να πουν τη γνώμη τους για το διεθνές μπάσκετ είναι σαν να ζητάς νούμερα για το λόττο. Δεν γνωρίζουν και πολλά γι’ αυτό πέραν του ότι… οι δικοί τους είναι οι καλύτεροι. Όμως, αυτό είναι ιδιαίτερα συζητήσιμο φέτος, με ένα ρόστερ που μοιάζει σαν το δεύτερο ή τρίτο των Αμερικανών.
Αν βάλει κανείς κάτω τις απουσίες φέτος (Τζέιμς, Μπράιαντ, Μπος, Χάουαρντ, Άντονι, Ντουράντ, Λοβ, Λέοναρντ, Τζορτζ, Ουέστμπρουκ, Γκρίφιν, Όλντριτζ, και άλλοι), ουσιαστικά μιλάμε για άλλο επίπεδο ομάδας, για άλλη ομάδα. Ο Σιζέφσκι είναι γνώστης του ευρωπαϊκού και διεθνούς μπάσκετ, των απαιτήσεων μιας τέτοιας διοργάνωσης και αποτελεί το μεγαλύτερο χαρτί αυτή της ομάδας. Αλλά το θέμα είναι πώς θα μπορούν να ανταποκριθούν και οι παίκτες του, οι οποίοι δεν έχουν εμπειρίες τέτοιας διοργάνωσης, ενώ ούτως ή άλλως πρόκειται για μια άπειρη και νεανική ομάδα.
Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να αλλάξει όλος ο σχεδιασμός της ομάδας, καθώς με την αποχώρηση του Ντουράντ και τον τραυματισμό του Τζορτζ, ουσιαστικά οι Η.Π.Α. έχασαν τους δύο παίκτες που θα τραβούσαν το κουπί φέτος και που θα ήταν οι ηγέτες του ρόστερ. Μέσα στις επόμενες 3 εβδομάδες οι Αμερικανοί θα πρέπει να βρουν εντελώς διαφορετικές ισορροπίες και λύσεις στην ομάδα τους, πράγμα πολύ δύσκολο, έχοντας πια χάσει τον παίκτη που ήταν ξεκάθαρα το μεγαλύτερο αγωνιστικό τους πλεονέκτημα, και βάσει αξίας, αλλά και βάσει θέσης/σωματότυπου.
Οι Αμερικανοί είναι πάρα πολύ προσεκτικοί στις αντιδράσεις τους προς τον Ντουράντ στα μέσα της χώρας. Τα περισσότερα άρθρα αναφέρουν ότι έχει δώσει πάρα πολλά και του αξίζει ξεκούραση και το αφήνουν εκεί. Βέβαια, για να τα λέμε όλα, το χρονικό σημείο αποχώρησης του Ντουράντ είναι το πλέον ακατάλληλο για την ομάδα.
Είτε ο αστέρας των Θάντερ έφυγε λόγω φόβου από τον τραυματισμό του Τζορτζ, είτε επειδή θεώρησε ότι με όλους τους αστέρες να λείπουν δεν άξιζε να μείνει για να «φορτωθεί» αυτός ενδεχόμενη αποτυχία (τη στιγμή που είχε κερδίσει όλη την επιτυχία του 2010 και δεν είχε κάτι τόσο μεγάλο να πάρει από τη φετινή διοργάνωση), είτε επειδή όντως ένιωσε ξαφνικά τόσο κουρασμένος (ενώ μια βδομάδα πριν δεν το είχε υπολογίσει), με το τελευταίο σενάριο να το θεωρώ και το λιγότερο πιθανό (λογικά είναι ο τρόπος που ο Ντουράντ επέλεξε να χρυσώσει το χάπι στους Αμερικανούς), είτε επειδή παίζει άλλος λόγος, το θέμα και η ουσία της υπόθεσης είναι ότι οι Η.Π.Α. πρέπει να προβληματιστούν ιδιαίτερα φέτος για το πώς προσεγγίζουν οι αστέρες του NBA την εθνική ομάδα.
Κι αν αυτή είναι μια συζήτηση που θα πρέπει να ξεκινήσει στις 23 Σεπτέμβρη, ο Σιζέφσκι πρέπει να βρει ως τις 30 Αυγούστου ισορροπίες για το ρόστερ και τους παίκτες που έχει στα χέρια του, χωρίς τον Κέβιν Ντουράντ, ουσιαστικά χωρίς κανέναν από τους μεγάλους αστέρες της λίγκας. Ο Ντέρικ Ρόουζ έχει δυο χρόνια να παίξει μπάσκετ, ο Στέφεν Κάρι είναι στατιστικά πολύ μεγάλος παίκτης αλλά δεν έχει καθιερωθεί ακόμα στις συνειδήσεις, ο Τζέιμς Χάρντεν είναι περίπου ίδια περίπτωση, έξω από το NBA ακόμα δεν τον βλέπουν με ιδιαίτερο σεβασμό (τουλάχιστον όχι το σεβασμό με τον οποίο βλέπεις ένα μεγάλο παίκτη), ενώ ο Κάιρι Έρβινγκ είναι πολύ νεαρός ακόμα για να θεωρηθεί τέτοιος.
Το καλό για τον Σιζέφσκι και τους Αμερικανούς είναι ότι έχει παίκτες που διψούν πάρα πολύ για δόξα και επιτυχίες, που θέλουν όσο τίποτε άλλο να καθιερωθούν και που αναγνωρίζουν ότι φέτος είναι αυτή η ευκαιρία. Όμως, πια, τα ερωτηματικά είναι πολύ περισσότερα από τις απαντήσεις για τις Η.Π.Α., που μπαίνουν στην πιο δύσκολη γι’ αυτούς διοργάνωση τα τελευταία 6 χρόνια (από τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου) και εύχονται το μαγικό ραβδί του Σιζέφσκι να έχει ακόμα μεγαλύτερες δυνάμεις απ’ όσες γνωρίζουν ως τώρα.
Και μέσα σε όλα, θα πρέπει κάποια στιγμή και η FIBA να δείξει πυγμή στο εν λόγω θέμα. Όπως οι Αμερικανοί τόσες ημέρες φωνάζουν για να μην κατεβαίνουν οι παίκτες τους στις διοργανώσεις της, ίσως θα πρέπει κι εκείνη να σκεφτεί το ενδεχόμενο τιμωρίας των ομάδων που δεν παρατάσσουν τους πρωτοκλασάτους παίκτες τους, ενώ έτσι έχει ανακοινωθεί. Γιατί, ας πούμε, η αποχώρηση του Ντουράντ 3 βδομάδες πριν το Μουντομπάσκετ και ουσιαστικά χωρίς κανέναν λόγο, είναι ξεκάθαρα ένα τεράστιο επιχειρηματικό πλήγμα για τη διοργάνωση, ενώ όσοι είχαν βγάλει εισιτήρια για τα ματς των Η.Π.Α., προφανώς και αρχίζουν να νιώθουν κορόιδα τώρα. Ο δρόμος της επιχειρηματικότητας και των συμβολαίων (διαφημιστικά, τηλεοπτικά, με ομάδες) είναι διπλός και κάποιος θα πρέπει να το δείξει αυτό και στους Αμερικανούς που εδώ και κάποιες μέρες τόσο προβάλλουν την δική τους πλευρά.
Νίκος Κουσούλης