Η εθνική ομάδα κέρδισε με 82-70 τις Φιλιππίνες για τη δεύτερη βραδιά του Μουντομπάσκετ, για να πάει στο 2-0 στον όμιλο και να παραμείνει στην πρώτη θέση. Δεν έχει πολλά να κερδίσει η εθνική μας από το δεύτερο παιχνίδι της και η αλήθεια είναι ότι δεν έπαιξε ιδιαίτερο μπάσκετ, πιο πολύ με άχαρο χορό έμοιαζε το όλο θέαμα, όπου ο ένας παρτενέρ πατάει τον άλλον. Ο Γιώργος Πρίντεζης έκανε ρεκόρ πόντων στην καριέρα του στην εθνική με 25 πόντους και 8 ριμπάουντ, ενώ πολύ καλός ήταν και ο Γιάννης Μπουρούσης.
Οι Φιλιππίνες φαινόταν ότι εμφανώς το πίστευαν το ματς μετά την πολύ καλή μάχη που έδωσαν το Σάββατο απέναντι στους Κροάτες, αλλά δεν απείλησαν ουσιαστικά την εθνική μας, που δεν δυσκολεύτηκε να συντηρήσει μια διαφορά πάνω από 10 πόντους σε όλη σχεδόν τη διάρκεια του αγώνα. Από εκεί και πέρα, η Ελλάδα είχε ξανά θέμα στην άμυνά της, ιδίως από ένα σημείο και μετά, είχε διαστήματα που έδειχνε ότι βαριόταν στο παρκέ, ενώ σε αρκετές στιγμές του αγώνα έπαιζε σπασμωδικά παρασυρόμενη από τους Φιλιππινέζους και το εντελώς άναρχο στιλ τους.
Το όλο θέαμα ήταν μέτριο είναι η αλήθεια με τους Φιλιππινέζους να μην μπορούν και την εθνική μας να είναι κάπου ανάμεσα στο να μη θέλει και στο να μπερδεύεται. Ξεχώρισε ο Πρίντεζης που μάρκαρε πολύ καλά τον Μπλατς (21 πόντοι αλλά με 6/18 σουτ) και είχε και 25 πόντους με 11/19 σουτ (10/15 δίποντα), συν 8 ριμπάουντ. Ο Μπουρούσης ήταν ο παίκτης που έκανε τη μεγαλύτερη διαφορά στο παρκέ με την παρουσία του, έπαιξε 27 λεπτά (περισσότερο απ’ όλους) και με αυτόν μέσα η Ελλάδα είχε +22 στη διαφορά πόντων (σε ένα ματς που κέρδισε με 12). Ο Μπουρούσης είχε 12 πόντους, 10 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα και 3 τάπες, ενώ καλός ήταν και ο Παπανικολάου με 9 πόντους, 6 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 3 τάπες. Ο Ζήσης ήταν ο περιφερειακός που στάθηκε καλύτερα απ’ όλους, το +12 που είχε στη διαφορά πόντων σε 26 λεπτά το δείχνει, ενώ από εκεί και πέρα Μάντζαρης, Σλούκας, Καϊμακόγλου, Βουγιούκας, Αντετοκούνμπο, δεν ήταν καλοί, όπως επίσης και οι Καλάθης, Βασιλειάδης. Τα 20 λεπτά του Καϊμακόγλου και τα 22 του Βασιλειάδη με βάση την εικόνα τους στο ματς ήταν πάρα πολλά, αλλά ο Κατσικάρης έλεγχε τον αγώνα και δεν ανακάτεψε λίγο την τράπουλα.
Η εθνική από μακριά δεν είχε καμία σχέση με το ματς της πρεμιέρας, έγραψε 5/22 τρίποντα, το κάκιστο 23%, με 54% στα δίποντα. Είχε 45 ριμπάουντ και 14 ασίστ με 6 κλεψίματα και 8 τάπες, συν 12 λάθη. Τα λάθη δεν είναι πολλά, αλλά οι 14 ασίστ είναι πολύ λίγες για ματς απέναντι σε ομάδα που έπαιζε το μπάσκετ που έπαιζαν οι Φιλιππίνες. Το γεγονός ότι στο τέλος του αγώνα φτάσαμε να έχουμε ακριβώς τα ίδια τρίποντα με μια ομάδα που προσπαθεί σε κάθε επίθεση να σουτάρει τρίποντο (6/22) δεν μας τιμά καθόλου, ενώ οι Φιλιππινέζοι είχαν και 41 ριμπάουντ, 10 ασίστ, 8 κλεψίματα και 12 λάθη. Δηλαδή, στατιστικά ελάχιστα ξεχωρίσαμε και το ματς το πήγαμε με τη δεδομένη μας υπεροχή ταλέντου. Το μόνο που μας βγήκε ήταν η άμυνα στο σουτ στη ρακέτα, οι Φιλιππίνες είχαν 18/46 δίποντα στο ματς, ήτοι 39%.
Πολλά να κερδίσουμε από τον αγώνα δεν είχαμε ούτως ή άλλως (εκτός από το ροζ φύλλο μόνο να χάσουμε είχαμε σε περίπτωση που κάτι στράβωνε όπως παραλίγο να γίνει με το περιστατικό στο τέλος αλλά ευτυχώς επικράτησε η λογική πριν γίνει καμιά βλακεία που θα πληρώναμε στη συνέχεια), η εθνική έβγαλε εύκολα και το δεύτερο τεστ, αλλά ακόμα δεν έχει δοκιμαστεί πραγματικά. Η συνέχεια είναι πολύ δυσκολότερη και θα πρέπει να δείξουμε καλύτερο πρόσωπο και στα τρία επόμενα ματς αν θέλουμε να προχωρήσουμε. Το πρώτο με το Πουέρτο Ρίκο είναι το πιο σημαντικό, γλιτώνουμε ουσιαστικά την 4η θέση του ομίλου με νίκη, με τους Πορτορικάνους να παίζουν το τελευταίο τους χαρτί (ήδη δύο ήττες και ακόμα έχουν και τα ματς με τους Κροάτες κι εμάς μπροστά).
Στο παιχνίδι με τις Φιλιππίνες η εθνική μπήκε πολύ καλά στην άμυνα, δέχτηκε μόλις 10 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο ελέγχοντας την αντίπαλό της και ανεβάζοντας σταδιακά το σκορ, με τον Πρίντεζη πρωταγωνιστή. Μπουρούσης, Πρίντεζης και Ζήσης έγραψαν το 6-1, οι Φιλιππίνες έκαναν 3 λεπτά να σκοράρουν εντός παιδιάς, το πέτυχαν δις συνεχόμενα με τον Μπλατς, 6-5, με τον Ζήση να απαντά εκμεταλλευόμενος την εμπειρία του και ανοίγοντας διαδρόμους στην άμυνα των αντιπάλων μας. Πρίντεζης και Μπουρούσης έγραψαν το 14-7, ενώ με 2:13 για το τέλος ο Παπανικολάου μας έφερε στο 16-7. Η διαφορά ανέβηκε από τον Ζήση πάνω από τους 10 πόντους, ο Ουίλιαμ απάντησε με τρίποντο, για να κλείσει ο Ζήσης με βολές την περίοδο στο 20-10.
Ο Φαχάρδο με 4/4 βολές (γενικά αρκετά απρόσεκτη η εθνική μας στα φάουλ βολών, έδωσε 20 βολές στους Φιλιππινέζους) μείωσε σε 22-14, για να έρθει το τρίποντο του Βασιλειάδη (1ο εύστοχο για την εθνική μετά από 11:30 αγώνα και 4 άστοχα) για το 25-14. Ο Καϊμακόγλου με τον Αντεοτοκούνμπο έγραψαν το 28-16 (ο δεύτερος από αντιαθλητικό φάουλ… ράγκμπι καθώς έκανε πάσα που δεν κατάλαβε καν ο αντίπαλός του που έπεσε πάνω του για να του κόψει τον αιφνιδιασμό ενώ η μπάλα είχε ήδη φύγει αλλού), αλλά Μπλατς και Πίνγκρις κράτησαν τις Φιλιππίνες στο 30-20. Ο Νόργουντ μείωσε σε 31-23 με τρίποντο, ο Ντε Οκάμπο σε 32-25 λίγο μετά, αλλά το καλάθι και φάουλ του Σλούκα ανέβασε ξανά τη διαφορά στους 10. Ο Ντέιβιντ μείωσε σε 35-27 με τον Πρίντεζη να κλείνει το ημίχρονο στο +10 για την Ελλάδα.
Μπουρούσης και Παπανικολάου μπήκαν δυνατά στην επανάληψη και με 5 πόντους κι ένα κλέψιμο σε μισό είχαν φέρει το ματς στο 42-27 για να θέσουν τις ισορροπίες του δεύτερου μισού. Με 4 πόντους του Πρίντεζη η Ελλάδα ξέφυγε με 46-29, αλλά ο Μπλατς απάντησε με 4/4 βολές για το 46-33 και ένα καλάθι και φάουλ λίγο μετά για το 46-36. Πρίντεζης και Ντε Οκάμπο έφεραν το ματς στο 48-38, με τον Μπουρούση και τον Καλάθη να σκοράρουν για το 54-38. Ο Άλαμπαγκ μείωσε με τρίποντο, ο Αντετοκούνμπο πέταξε δύο δικά του συνεχόμενα για να έρθει ο Μπλατς για το 54-43. Η Ελλάδα δεν μπορούσε να απομακρυνθεί (η αλήθεια είναι ότι δεν έδειχνε να την ενδιαφέρει και περισσότερο να παίξει σε υψηλότερο ρυθμό στο ματς) με τη διαφορά όμως να μένει σταθερά πάνω από τους 10, 56-43 από τον Μπουρούση και 58-43 από τον Καλάθη.
Φαχάρδο και Τσαν μείωσαν σε 58-48, ο Βουγιούκας απάντησε με τους μόνους του πόντους, με τον Πρίντεζη να γράφει το 62-50 και τον Βασιλειάδη το 65-50 λίγο μετά. Ο Μπλατς και ο Νταλίσταν σκόραραν για το 67-54 για να έρθουν 4 πόντοι του Πρίντεζη και να ισοφαρίσουν τη μεγαλύτερη διαφορά, 71-54. Ο Νταλίσταν με τρίποντο έριξε τη διαφορά στους 11 πόντους, 72-61, για να απαντήσει και πάλι ο Πρίντεζης με 3:18 να απομένουν, με τρίποντο για το 75-61.
Το ματς είχε κριθεί, αλλά στο τέλος οι Φιλιππινέζοι (με τον Μπλατς πια στον πάγκο) κατάφεραν, όταν το παιχνίδι είχε γίνει εντελώς άναρχο, να σκοράρουν με Τενόριο και Αγκουιλάρ για το 76-68 ρίχνοντας τη διαφορά για πρώτη φορά στην επανάληψη κάτω από τους 10 πόντους. Ο Καλάθης απάντησε με τρίποντο στα 20 δευτερόλεπτα, 79-68, ο Φαχάρδο σκόραρε, για να βάλει τρίποντο και ο Καϊμακόγλου στο τέλος για το 82-70 και να έχουμε καυγαδάκι μετά για το αστείο fair play (αυτό της τελευταίας επίθεσης δηλαδή, όχι το κανονικό). Λίγο νωρίτερα ο Τενόριο έριξε μπουνιά στον Παπανικολάου (στη βουβωνική χώρα) και τιμωρήθηκε με αντιαθλητικό φάουλ με τον προπονητή του να του δίνει τα εύσημα, έβγαλε εκτός εαυτού τον Κατσικάρη που για… εκδίκηση έδωσε την εντολή η ομάδα του να σουτάρει στην τελευταία φάση. Στη συνέχεια ο Καϊμακόγλου πήγε να δώσει το χέρι του στους αντιπάλους, δεν του το έδωσαν και έγινε ό,τι έγινε.
Η συνέχεια λέει Πουέρτο Ρίκο στις 21:00 τη Δευτέρα και αυτό είναι το πρώτο δύσκολο ματς μας. Το Πουέρτο Ρίκο έχει απογοητεύσει παντελώς ως τώρα, αν πάρουμε τοις μετρητοίς τα αποτελέσματά του το παιχνίδι πρέπει να είναι εύκολο, αλλά έχει πολύ δυνατό ρόστερ (είτε παίξει ο Αρόγιο είτε όχι) και προφανώς δεν μπορεί κανείς να προσεγγίσει αυτό το ματς όπως τα δύο πρώτα. Ιδίως από τη στιγμή που αν οι Πορτορικάνοι ξεκινήσουν με 0-3 είναι πολύ πιθανό να μείνουν απ’ έξω από τη συνέχεια, άρα θα παίζουν εναντίον μας τη μισή διοργάνωση.
Ας ελπίσουμε ότι θα δούμε και τους υπόλοιπους να ανεβάζουν ρυθμό πια, ιδίως τα ασόδυα, καθότι ως τώρα δεν μπορεί κανείς να πει ότι έχουν φτάσει εκεί που πρέπει. Μετά ακολουθεί ρεπό και, καλώς εχόντων των πραγμάτων τη Δευτέρα, στη συνέχεια η μάχη για την πρωτιά στον όμιλο με Κροάτες και Αργεντινούς.
Τα δεκάλεπτα: 20-10, 37-27, 58-45, 82-70.
Ελλάδα (Κατσικάρης): Μάντζαρης, Μπουρούσης 12 (10ρ. 3κλ. 3κ.), Ζήσης 8 (2ασ.), Βασιλειάδης 6 (2τρ. 3ρ.), Καλάθης 9 (2ασ.), Παπανικολάου 9 (6ρ. 4ασ. 3κ.), Σλούκας 3, Καϊμακόγλου 5 (1τρ. 5ρ.), Αντετοκούνμπο 3 (6ρ.), Βουγιούκας 2, Πρίντεζης 25 (8ρ.).
Φιλιππίνες (Ρέγιες): Άλαπαγκ 3 (1τρ. 3ασ.), Τενόριο 3 (1), Τσαν 3 (1), Ουίλιαμ 5 (1), Ντέιβιντ 2, Ντε Οκάμπο 4 (4ρ.), Νόργουντ 5 (1), Μπλατς 21 (14ρ. 3κλ.), Φαχάρδο 10 (7ρ.), Νταλίσταν 5 (1), Αγκουιλάρ 2, Πίνγκρις 7 (6ρ.).
Νίκος Κουσούλης