Η Ελλάδα συνέχισε την υπέροχη πορεία της στο Μουντομπάσκετ, κερδίζοντας την Αργεντινή με 79-71 για την τελευταία μέρα των ομίλων, για να τερματίσει πρώτη με 5-0 στο γκρουπ της. Επόμενος αντίπαλος την Κυριακή (19:00) η Σερβία στην πρώτη νοκ άουτ μάχη στους «16» της διοργάνωσης. Καταπληκτικός ο Γιάννης Μπουρούσης, μεγάλο παιχνίδι από Καλάθη, Πρίντεζη, Ζήση για την εθνική μας που είχε τον έλεγχο σε όλο σχεδόν το ματς, κι ας μην ήταν το ίδιο καλή όσο στο ματς με τους Κροάτες. Ή, ακριβώς όπως είπε ο Φώτης Κατσικάρης μετά το ματς: «τώρα σβήνουν τα φώτα, ξεχνάμε ό,τι κάναμε και ετοιμαζόμαστε για έναν πόλεμο».
Η πρώτη πρόκληση ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία για την Ελλάδα, το 5-0 στον όμιλο το πέτυχαν μόλις 3 ομάδες, εμείς, οι Ισπανοί και οι Η.Π.Α.. Τώρα, μπροστά αρχίζουν τα σημαντικά και αυτά που στο τέλος θα κρίνουν αν η πορεία μας στο Μουντομπάσκετ ήταν επιτυχημένη ή όχι. Κακά τα ψέματα, με 5-1 η Ελλάδα θα φύγει από την Ισπανία τερματίζοντας στις θέσεις 9-16 και θα ψάχνουμε μετά ξανά τι έφταιξε και δεν στάθηκε η ομάδα στο ύψος της στα νοκ άουτ. Ο δρόμος για την τετράδα είναι ξεκάθαρα μέσα στις δυνατότητές μας, Σερβία πρώτα και μετά ο νικητής του Βραζιλία-Αργεντινή. Η Ελλάδα πρέπει να πάει αρχής γενομένης στα προημιτελικά και όσο δύσκολο κι αν είναι ένα ματς με τους Σέρβους, που έχουν και γεμάτο ρόστερ και πάντα είναι ιδιαίτεροι οι μεταξύ μας αγώνες, φέτος έχουμε δείξει πολύ καλύτερο πρόσωπο και πρέπει να κερδίσουμε. Υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός για τον κόσμο που παρακολουθεί την εθνική, καλό είναι αυτό μετά από τόσα χρόνια, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και στο μυαλό μας ότι ως τώρα δεν κάναμε τίποτα και να συνεχίσουμε την προσπάθεια με την ίδια μαχητικότητα και ψυχραιμία.
Με την Αργεντινή η εθνική έκανε ένα απίστευτο πρώτο δεκάλεπτο, προηγήθηκε με 28-16 και έθεσε τις βάσεις για τη νίκη. Σημαντικότερη «νίκη» στο ματς είναι ότι κέρδισε πλήρως τη μάχη με τον Λουίς Σκόλα, ο οποίος είχε 17 πόντους, 3 ασίστ, 5 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα (Σκόλα είναι αυτός) αλλά με 6/17 σουτ. Ο Καμπάτσο ασφυκτιούσε στην άμυνα των περιφερειακών μας και είχε 3/14 σουτ, ενώ κανείς δεν κατάφερε να μας προβληματίσει χωρίς να βρούμε λύσεις.
Στα σημεία προς διόρθωση, πέραν της παράδοξης πεντάλεπτης κατάρρευσης (κυρίως πνευματική) στην 4η περίοδο, η διάθεση των διεθνών για… μανούριασμα, κάτι που είδαμε και στον Μπουρούση, και στον Ζήση, και γενικότερα. Ο καλώς εννοούμενος τσαμπουκάς δεν κάνει κακό σε ένα τέτοιο ματς, αλλά το σημαντικότερο είναι να μην χάνει η ομάδα την αυτοσυγκέντρωσή της, κάτι που σχολίασε και ο Κατσικάρης μετά το παιχνίδι, μιλώντας για το τι πρέπει να αλλάξει στη συνέχεια.
Για την εθνική μας ο Μπουρούσης είχε 16 πόντους, 15 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 3 τάπες σε μια εκπληκτική εμφάνιση, όπου (με τους υπόλοιπους της πεντάδας να δίνουν βοήθειες) κατάφερε να περιορίσει και τον Σκόλα, ενώ ο Καλάθης είχε 18 πόντους, 5 ριμπάουντ και 4 ασίστ με 8/12 σουτ εντός παιδιάς. Ο Ζήσης είχε 13 πόντους και 5 ασίστ, ενώ ο Πρίντεζης είχε 15 πόντους και 4 ριμπάουντ με 6/8 σουτ.
Αξία έχει μια ματιά στα στατιστικά. Οι ασίστ ήταν ίδιες για τις δύο ομάδες, 13-13, ενώ η Αργεντινή έκανε πολύ λίγα λάθη, 14-6. Όμως στα ριμπάουντ υπάρχει χαώδης διαφορά, 41-25 με την εθνική μας να ελέγχει τη ρακέτα της κατεβάζοντας 33 από τα 38 ριμπάουντ στο καλάθι της, δηλαδή το 87%, ενώ η Αργεντινή πήρε 20 από τα 28 στη δική της, δηλαδή το 71%. Η Ελλάδα σούταρε με 54% στα δίποντα και 40% στα τρίποντα (αλλά και 94% στις βολές με 15/16), ενώ η Αργεντινή είχε 40% στα δίποντα και 35% στα τρίποντα.
Ο Σκόλα κράτησε την Αργεντινή ως το 6-6 στο ξεκίνημα του ματς, αλλά Καλάθης και Πρίντεζης σκόραραν για το 11-7. Ο Μπουρούσης και ο Πρίντεζης έφεραν το ματς στο 17-9, ενώ μετά την απάντηση του Πριτζιόνι, Πρίντεζης και Καλάθης έγραψαν την πρώτη διψήφια διαφορά, 21-11. Πριτζιόνι και Σκόλα απάντησαν, με τον Καλάθη να σκοράρει για το 26-16 και τον Πρίντεζη να κλείνει το δεκάλεπτο στο 28-16 σε μια τρελή επιθετικά περίοδο για την εθνική μας.
Ο Νοτσιόνι μπήκε δυνατά στη δεύτερη περίοδο, σκόραρε στο πρώτο δίλεπτο για να μειώσει σε 28-22, αλλά ο Σλούκας ξεκόλλησε την εθνική με τρίποντο, 31-22. Ο Σκόλα πέτυχε 6 πόντους για το 31-28, με την εθνική μας να βάζει μόλις 3 πόντους στο πρώτο πεντάλεπτο της περιόδου. Η παραγωγικότητά μας άλλαξε στο δεύτερο μισό, όπου πήγε κοντά στα πρότυπα του πρώτου δεκαλέπτου. Με Μπουρούση και Καλάθη (και τάπα του Μπουρούση στο ενδιάμεσο) πήγαμε στο 36-28, ενώ ο Πρίντεζης με τον Ζήση έφεραν το ματς στο 41-31. Ο Λαπροβίτολα μείωσε, αλλά ο Ζήσης σκόραρε μεγάλο τρίποντο στην εκπνοή της περιόδου για το 44-33 με την εθνική μας να κρατά στο ημίχρονο διψήφια διαφορά. Στη φάση έγινε και ένα καυγαδάκι των ομάδων (που ξεκίνησε από το trash-talking του Ζήση μετά το καλάθι, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη αλλά όχι πριν ανάψουν τα αίματα), που ευτυχώς σκέφτηκαν ότι υπάρχουν και νοκ άουτ μετά και το έκοψαν νωρίς.
Ο Μπουρούσης και ο Πρίντεζης μπήκαν στο δεύτερο ημίχρονο σκοράροντας για το 48-33, ενώ ο Ζήσης έγραψε τη μεγαλύτερη διαφορά του ματς στο 52-33 με 4 μαζεμένους πόντους. Η Αργεντινή έμεινε ζωντανή με 5 πόντους του Πριτζιόνι σε 23 δευτερόλεπτα με κλέψιμο στο ενδιάμεσο, 52-38, η Ελλάδα αστόχησε και ο Λαπροβίτολα έφερε το ματς στο 52-41. Ο Καλάθης έγραψε 4 πόντους για το 56-41 με τον Χέρμαν και τον Καμπάτσο να απαντούν για το 56-46. Η Ελλάδα ήλεγχε τη διαφορά, Βασιλειάδης και Βουγιούκας έγραψαν το 60-46, ξανά στους 10 οι Αργεντινοί, ξανά απάντηση από Βουγιούκα-Καϊμακόγλου για το 64-50.
Στο 4ο δεκάλεπτο η Ελλάδα έχασε την αυτοσυγκέντρωσή της στο πρώτο πεντάλεπτο, με αποτέλεσμα να δεχτεί σερί 6-18 και να κινδυνεύσει να χάσει όσα έχτιζε σε όλο το ματς. Θεωρώ ότι δεν γίνεται να μην το είδε ο Κατσικάρης όλο αυτό που γινόταν στο 4ο δεκάλεπτο, θα μπορούσε να το δει κι ένα πεντάχρονο παιδάκι, οπότε πιστεύω ότι λόγω του γεγονότος ότι ο αγώνας δεν ήταν απόλυτα σημαντικός (ουσιαστικά η πιο σημαντική διαφορά ήταν ότι άλλαζε το διασταύρωμα στην οκτάδα) και επειδή το σκορ του το επέτρεπε (ήμασταν μπροστά σε όλη τη διάρκεια της κατάρρευσης), θέλησε να δει αν η ομάδα θα καταφέρει να αντιδράσει μόνη της, μόνο με αλλαγές, χωρίς τάιμ άουτ. Το αποτέλεσμα του πειράματος είναι συζητήσιμο.
Το έκανε η Ελλάδα, αλλά πρώτα ο Ντέλια με τον Γκουτιέρεζ είχαν φέρει το ματς στο 64-60 μαζί με την ανόητη τεχνική ποινή που δέχτηκε ο Μπουρούσης, για να κρατήσει την Ελλάδα μπροστά ο Ζήσης, αλλά να έρθει ο Καμπάτσο με 8 πόντους και να μειώσει με 4:28 για το τέλος σε 70-68. Κάπου εκεί κατάφερε η Ελλάδα να ξαναβρεί την αυτοσυγκέντρωσή της (και πιστεύω ότι επίτηδες δεν κάλεσε τάιμ άουτ ο Κατσικάρης τόση ώρα κρίνοντας από τα όσα έλεγε στη συνέντευξη τύπου για ηρεμία και να βρίσκει η ομάδα τρόπους να μην χάνει το μυαλό της μέσα στο ματς), μια τάπα του Μπουρούση, 2/2 βολές του Ζήση κι ένα καλάθι του Παπανικολάου εκατέρωθεν αυτής και 74-68, για να γράψει ο Μπουρούσης το 76-68 λίγο μετά. Η άμυνα βγήκε στις επόμενες 3 επιθέσεις της Αργεντινής με τον Μπουρούση να βάζει 1/2 βολές με 1:31 για το τέλος για το 77-68. Ο Σκόλα σκόραρε τρίποντο, ο Μπουρούσης, όμως, κέρδισε επιθετικό ριμπάουντ με 1 λεπτό για το τέλος και σκόραρε λίγο μετά για το 79-71 και το κερασάκι σε μια εκπληκτική εμφάνιση.
Η Ελλάδα έχει δύο μέρες ρεπό τώρα και την Κυριακή στις 19:00 θα παίξει την είσοδό της στα προημιτελικά. Ο Κατσικάρης μίλησε για πόλεμο και ακριβώς έτσι είναι. Το 5-0 είναι μια καλή αρχή, αλλά τον γαμπρό τον ξυρίζουν στα νοκ άουτ. Ό,τι είδαμε ως εδώ ήταν ένα (καλό) ορεκτικό με το κυρίως πιάτο να ακολουθεί. Η εθνική μας παίζει πολύ καλό μπάσκετ, έχει ρόλους στο παρκέ, έχει γρήγορα αντανακλαστικά, λειτουργεί σωστά και νιώθει πίστη στις δυνάμεις της. Πάνω απ’ όλα έχει βρει ισορροπίες και δεν δείχνει να προβληματίζεται να αλλάζει κατεύθυνση από παίκτη σε παίκτη στο κάθε ματς (ο Καϊμακόγλου, ας πούμε ήταν μέτριος με Αργεντινή). Με βάση τα ως τώρα δεδομένα, η φετινή Σερβία, με το μπάσκετ που παίζει, είναι ομάδα που πρέπει να αποκλείσουμε. Την Κυριακή τα σπουδαία…
Τα δεκάλεπτα: 28-16, 44-33, 64-50, 79-71.
Ελλάδα (Κατσικάρης): Μάντζαρης, Μπουρούσης 16 (1τρ. 15ρ., 2ασ. 3κ.), Ζήσης 13 (1τρ. 5ασ.), Βασιλειάδης 2, Καλάθης 18 (2τρ. 5ρ. 4ασ.), Παπανικολάου 6 (4ρ.), Σλούκας 3 (1), Καϊμακόγλου, Αντετοκούνμπο (6ρ.), Βουγιούκας 4, Πρίντεζης 15 (1τρ. 4ρ.).
Αργεντινή (Λάμας): Σκόλα 17 (1τρ. 5ρ. 3ασ. 2κλ.), Μάτα, Καμπάτσο 10 (1τρ. 5ασ.), Πριτζιόνι 10 (2), Λαπροβίτολα 7 (1τρ. 3ρ.), Γκουτιέρεζ 3 (1), Ντέλια 4, Χέρμαν 7 (5ρ.), Νοτσιόνι 8 (4ρ.), Σαφάρ 5 (1).
Νίκος Κουσούλης
Υ.Γ.: Τα highlights του αγώνα: