Το NBA δοκιμάζει αυτή την Κυριακή αγώνα 44 λεπτών στο ματς ανάμεσα στους Μπρούκλιν Νετς και τους Μπόστον Σέλτικς, στην προσπάθειά του να μειώσει την κούραση των παικτών της λίγκας. Όμως, Ντιρκ Νοβίτσκι και ΛεΜπρον Τζέιμς διαφωνούν αμφότεροι με αυτή την κίνηση, λέγοντας ότι νόημα θα είχε μόνο αν το NBA μείωνε τους αγώνες, όχι αν μειώσει τη διάρκεια του κάθε ματς.
Ο Ντιρκ είπε: «Νομίζω ότι δεν χρειάζεσαι 82 αγώνες για να καθορίσεις τους καλύτερους 8 σε κάθε περιφέρεια. Αυτό θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο γρήγορα, αλλά πάντα καταλαβαίνω ότι είναι στη μέση τα χρήματα, και κάθε χαμένο παιχνίδι σημαίνει χαμένα χρήματα για όλες τις πλευρές, τη λίγκα, τους ιδιοκτήτες, τους παίκτες. Τα καταλαβαίνω όλα αυτά και γι’ αυτό δεν πιστεύω ότι πρόκειται να αλλάξει κάτι σύντομα».
Ο μεγάλος Γερμανός θεωρεί ότι μια σεζόν με περίπου 60+ αγώνες θα ήταν το καλύτερο δυνατό, με τα back-to-back παιχνίδια να φεύγουν από το πρόγραμμα: «Ειλικρινά, δεν ήμουν ποτέ μεγάλος οπαδός των back-to-back παιχνιδιών, ούτε όταν ήμουν 20 χρονών. Νομίζω ότι δεν θα έπρεπε ποτέ να έχεις να παίξεις στο υψηλότερο επίπεδο δύο νύχτες στη σειρά και να πρέπει να πετάξεις από πόλη σε πόλη στο ενδιάμεσο. Προφανώς και τα καταφέρνεις. Έχουμε τους καλύτερους αθλητές στον κόσμο, αλλά νομίζω ότι αυτό έχει επιπτώσεις στο προϊόν. Πέρσι, αρκετές ομάδες ερχόντουσαν εδώ για 4ο παιχνίδι σε 5 βραδιές κι εμείς καθόμασταν και ξεκουραζόμασταν και στο ματς τις διαλύαμε».
Ο Νοβίτσκι δεν έμεινε σε αυτό, αλλά τάχθηκε με τα εκατομμύρια των μπασκετόφιλων στο θέμα των τάιμ άουτ στο τέλος του ματς, θεωρώντας ότι υπάρχουν πάρα πολλά που μόνο κακό κάνουν: «Είναι ένα τόσο διασκεδαστικό, γρήγορο παιχνίδι. Μετά, γίνεται κάτι και σκοράρει η μια ομάδα, οκ, μετά υπάρχει τάιμ άουτ και κάθεσαι για δυο λεπτά. Μετά γίνεται κάτι άλλο, σκοράρει η άλλη ομάδα, ισοφαρίζει, κι άλλο τάιμ άουτ, κάθεσαι για άλλα δύο λεπτά. Δεν υπάρχει κανένα άλλο σπορ που να διακόπτεται τόσο πολύ στο τέλος. Αυτό είναι κάτι που θα κοιτούσα. Και οι δύο ομάδες σκέφτονται ‘έχουν κι άλλο τάιμ άουτ; Μου κάνεις πλάκα;’ Αυτό είναι κάτι άσχημο, αλλά πέραν αυτού, νομίζω ότι το παιχνίδι είναι υπέροχο».
Ο ΛεΜπρον Τζέιμς συμφωνεί απόλυτα με τον Ντιρκ στα παραπάνω: «Δεν έχει σχέση με τα λεπτά, αλλά με τα παιχνίδια. Τα λεπτά δεν σημαίνουν τίποτα. Μπορούμε να παίξουμε και 50λεπτα παιχνίδια αν έπρεπε. Είναι τα παιχνίδια που όλοι εμείς οι παίκτες θεωρούμε ότι είναι πάρα πολλά στη σεζόν. Τα 82 παιχνίδια είναι πάρα πολλά. Αλλά δεν είναι τα λεπτά, το να αφαιρέσεις λεπτά από ένα ματς δεν μικραίνει τον αγώνα καθόλου. Από τη στιγμή που θα βγεις στο παρκέ και θα παίξεις δεν έχει καμία σημασία αν θα παίξεις 22 λεπτά ή αν θα παίξεις 40. Αν παίξεις, αυτό έχει επίπτωση στο σώμα σου ούτως ή άλλως. Άρα δεν είναι τα λιγότερα λεπτά, είναι τα λιγότερα παιχνίδια».
Ο ΛεΜπρον συνέχισε: «Πρέπει να συνεχίσουμε να προωθούμε το παιχνίδι και αν οι παίκτες τραυματίζονται επειδή είναι πάρα πολλά τα παιχνίδια, τότε δεν μπορούμε να προωθούμε τα ματς σε υψηλό επίπεδο. Έχουμε δύο παίκτες από τους μεγαλύτερους αστέρες της λίγκας μας εκτός τώρα. Δεν λέω ότι είναι λόγω των αγώνων, αλλά κάθε τι θα βοηθήσει».
Όμως, κάποιος άλλος διαφωνεί με όλο αυτό. Ο Μάικλ Τζόρνταν ανέφερε ότι πρέπει να έχει 82 σεζόν η χρονιά: «Αγαπάω και τα δύο αυτά παιδιά, αλλά ως ιδιοκτήτης που έπαιξε το παιχνίδι, αγαπάω να παίζω. Αν δεν έπαιζα 82 αγώνες, θα έπαιζα και κάπου αλλού γιατί τόση ήταν η αγάπη για το παιχνίδι που είχα. Σαν παίκτης ποτέ δεν σκέφτηκα ότι τα 82 παιχνίδια ήταν θέμα. Αλλά αν αυτό είναι αυτό που θέλουν, εμείς ως ιδιοκτήτες και οι παίκτες μπορούμε να το εκτιμήσουμε και να το συζητήσουμε. Αλλά θα βγάζουμε λιγότερα χρήματα ως ιδιοκτήτες. Είναι έτοιμοι να αφήσουν χρήματα για να παίξουν λιγότερα παιχνίδια; Αυτή είναι η ερώτηση γιατί δεν μπορείς να βγάλεις τα ίδια λεφτά παίζοντας λιγότερο».
Όσον αφορά στα παιχνίδια 44 λεπτών, ούτε ο Τζόρνταν βλέπει το νόημα σε αυτή την κίνηση: «Δεν θα μείωνα ποτέ τη διάρκεια ενός αγώνα για 4 λεπτά, εκτός αν οι παίκτες είχαν θέματα φυσικής κατάστασης. Δεν είναι φούτμπολ. Δεν έχουμε να ανησυχούμε για διασείσεις και σωματική καταστροφή όπως έχουν οι παίκτες του φούτμπολ μετά που αποσύρονται. Μπορώ να καταλάβω τους παίκτες του φούτμπολ να θέλουν λιγότερα παιχνίδια από άποψη φυσικής κατάστασης. Αλλά το μπάσκετ δεν είναι το ίδιο».
Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο NBA έχει ανοίξει άλλη μία πολύ μεγάλη συζήτηση που θα μας απασχολήσει αρκετά στο μέλλον.
Νίκος Κουσούλης