Ο Ολυμπιακός κέρδισε τη Φενέρμπαχτσε με 68-74 στην Τουρκία για να συνεχίσει αήττητος στον όμιλο του Top-16 μετά από 3 αγώνες. Οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν δύο παίκτες από τραυματισμό στη διάρκεια του αγώνα, αλλά έπαιξαν ιδανικά απέναντι στη Φενέρ, υποχρεώνοντας την ομάδα του Ομπράντοβιτς σε ήττα, τρέχοντας ένα 0-9 στο τέλος του ματς. Μεγάλος πρωταγωνιστής στο φινάλε ο Σπανούλης, καλύτερος όλων ο Λοτζέσκι για τον Ολυμπιακό.
Ο Ολυμπιακός έχασε τους Πετγουέι και Λαφαγιέτ στο πρώτο ημίχρονο, τον πρώτο με πόνους στη μέση και τον δεύτερο με τράβηγμα στους οπίσθιους μηριαίους (αμφότεροι θα κάνουν μαγνητική το Σάββατο). Αναγκάστηκε, δηλαδή, να παίξει χωρίς δύο από τους βασικούς του παίκτες σε ένα πολύ δύσκολο και απαιτητικό παιχνίδι. Ιδίως η απουσία του Πετγουέι είναι τεράστια, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Ομπράντοβιτς έπαιζε με φόργουορντ συνεχώς, Βέσελι, Μπιέλιτσα, Πρέλντζιτς, έπαιξαν σχεδόν 80 από τα 200 λεπτά στο παιχνίδι (ασχέτως αν ο Σέρβος αρέσκεται να παίζει τον Πρέλντζιτς στο πλέι μέικερ, δεν παύει να είναι 2.06 και να δημιουργεί μις ματς σε κάθε φάση στον Ολυμπιακό στο ματς).
Όμως, ο Ολυμπιακός κατάφερε να κρατήσει στο απόλυτο τον έλεγχο του ρυθμού στο παιχνίδι, δεν έμεινε πίσω στο σκορ σε σημείο που να μην μπορεί να το ελέγξει, και κατάφερε στο τέλος με την κλάση του Σπανούλη να πάρει το παιχνίδι. Ο Σπανούλης είχε 1 ασίστ και 8 πόντους στο τέλος του αγώνα, σκόραρε τους 8 από τους τελευταίους 9 πόντους της ομάδας τους, τις βολές της ισοφάρισης, αλλά και το τρίποντο που ουσιαστικά έκρινε το ματς. Πέραν του Σπανούλη ο Λοτζέσκι έκανε ένα εκπληκτικό παιχνίδι, 18 πόντοι, με 6/10 σουτ και 8 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα σε 25 λεπτά αλάνθαστος. Πολύ καλός ο Μάντζαρης (χαρακτηριστικό ότι σκόραρε ξανά μετά από 4 ματς χωρίς πόντο), αλλά και ο Ντάνστον με τον Πρίντεζη. Γενικά, όλοι οι παίκτες του Ολυμπιακού έπαιξαν τρομερή άμυνα, ιδίως στην επανάληψη, όταν άλλαζαν στα σκριν και έπρεπε να προσαρμόζονται σε άλλο ρόλο σε κάθε φάση.
Απ’ την άλλη, ο Ομπράντοβιτς εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν διαχειρίζεται καλά το υλικό που έχει στα χέρια του, κάτι που ίσως του κόστισε το παιχνίδι. Ο Μπογκντάνοβιτς δεν βγαίνει από το παρκέ (ιδίως τώρα που λείπει ο Χίκμαν) παρά μόνο αν… παρακαλέσει ή αν σταματήσει τον αιφνιδιασμό κάτω από το καλάθι και πετάξει την μπάλα με no look πάσα διαγώνια στο τρίποντο στο πουθενά, ο Ζήσης δεν παίζει στον ρόλο που τον βολεύει (21 λεπτά στο παρκέ δεν σούταρε καν και απλώς μοίραζε πάσες), ο Πρέλντζιτς πρέπει ντε και καλά να γίνει Κούκοτς για κάποιο λόγο και να κατεβάζει την μπάλα, ο Μπιέλιτσα με τον Βέσελι είναι οι πιο βασικές αιχμές στη ρακέτα, αλλά παίζουν όπως θέλουν, με αποτέλεσμα η Φενέρ να μην έχει αυτοματισμούς και να πνίγεται στο πέντε εναντίον πέντε. Μόνο ο Γκάντλοκ αποτελεί όαση, αλλά παίζει μόνος του και εκτός συστημάτων, εντελώς ελεύθερος (στο ματς ήταν ασταμάτητος με 23 πόντους και 9/20 σουτ). Τέλος, Ερντέν και Ζόριτς ήταν σχεδόν διακοσμητικά στοιχεία στο παιχνίδι, με τη Φενέρ να θεωρώ ότι προσέγγισε λάθος το ματς, ή ότι δεν περίμενε τέτοια άμυνα από τον Ολυμπιακό, άμυνα που θα την μπλοκάρει εντελώς.
Προφανώς αυτά δεν τον πειράζουν ιδιαίτερα τον Ολυμπιακό, που έχει ως τώρα δυο μεγάλες εκτός έδρας νίκες και ήδη σε 3 αγώνες βρίσκεται 2 νίκες πάνω από την 5η θέση. Στο ματς στην Τουρκία είχε 38% στα δίποντα και 57% στα τρίποντα με 12/21 (515 και 39% αντίστοιχα η Φενέρ), ενώ τα ριμπάουντ ήταν 26-33 (με 7-8 τα επιθετικά), οι ασίστ 14-16, τα λάθη 11-15.
Το ματς ξεκίνησε με τον Ντάνστον να σκοράρει για το 4-4 πριν ο Ντάρντεν φέρει τον Ολυμπιακό στο 4-6. Η Φενέρ απάντησε με τον Πρέλντζιτς για το 9-8 (που σκόραρε 7 πόντους στο ξεκίνημα και εξαφανίστηκε τελείως όσο ο Ομπράντοβιτς επέμενε να τον παίζει στον άσο) για να έρθει ο Βέσελι για το 13-8 της ομάδας του. Ο Σπανούλης απάντησε με τρίποντο, αλλά ο Γκάντλοκ με τον Μπιέλιτσα έφεραν τη Φενέρ στο 18-11. Ο Λαφαγιέτ και ο Χάντερ σκόραραν για το 20-16, με την περίοδο να κλείνει από τον Μπιέλιτσα στο 22-16.
Ο Ολυμπιακός μπήκε με Χάντερ και Λαφαγιέτ στο 2ο δεκάλεπτο για το 22-21, αλλά κάπου εκεί ο δεύτερος αποχώρησε τραυματίας. Οι «ερυθρόλευκοι» δέχτηκαν ένα τρίποντο του Γκάντλοκ, αλλά δεν χρειάστηκαν χρόνο για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, ο Μάντζαρης απάντησε, με τον Πρίντεζη και τον Κατσίβελη να φέρνουν μπροστά τον Ολυμπιακό 26-28. Ο Σιπάχι με τον Γκάντλοκ απάντησαν για το 34-30, με τον Σφαιρόπουλο να ζητά τάιμ άουτ και τον Λοτζέσκι να επιστρέφει με δύο τρίποντα σε δύο επιθέσεις για το 34-36, ενώ αυτός και ο Πρίντεζης ολοκλήρωσαν ένα 0-10 για το 34-40, με τη Φενέρ να μην μπορεί να αντιδράσει. Ο Βέσελι το διέκοψε με βολές, αλλά ο Σπανούλης έκλεισε το ημίχρονο με τρίποντο για το 36-43 και τη μεγαλύτερη ως τότε διαφορά του Ολυμπιακού στο ματς.
Με το που ξεκίνησε η επανάληψη ο Ντάρντεν έφερε τον Ολυμπιακό στο 36-46 με τρίποντο, για να μειώσουν Γκάντλοκ και Βέσελι σε 40-46 πριν ο Σλούκας γράψει κι αυτός τρίποντο, 40-49. Ο Βέσελι σκόραρε ξανά για το 44-49 με τον Λοτζέσκι να συνεχίζει για το 44-52. Η Φενέρ πλησίασε με τον Γκάντλοκ στο 52-54, αλλά ο Σλούκας από τη γραμμή έκλεισε την 3η περίοδο στο 52-56.
Το 4ο δεκάλεπτο ξεκίνησε με τη Φενέρ να ισοφαρίζει τον αγώνα στο 56-56 και με τον Μπογκντάνοβιτς να προσπερνά, 59-56. Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε σε 60-60 με Μάντζαρη και Λοτζέσκι, αλλά ο Μπιέλιτσα με τον Γκάντλοκ έφεραν τον αγώνα στο 66-62. Ο Πρίντεζης από ασίστ του Σπανούλη μπαίνοντας στο τελευταίο δίλεπτο μείωσε στον πόντο με τρίποντο, για να απαντήσει ο Μπογκντάνοβιτς για το 68-65. Ο Σπανούλης κέρδισε φάουλ σε τρίποντο, 68-68 με 3/3 βολές, ενώ μετά από δύο άστοχα σουτ του Γκάντλοκ ο Σπανούλης έβαλε το καλάθι του αγώνα, τρίποντο και 68-71 στα τελευταία 20 δευτερόλεπτα. Από την επαναφορά Χάντερ και Λοτζέσκι πίεσαν την μπάλα, ο δεύτερος έκλεψε και κέρδισε φάουλ για το 68-72 με 1/2 βολές, ενώ μετά από ένα ακόμα άστοχο σουτ (στο τελευταίο λεπτό Γκάντλοκ και Μπογκντάνοβιτς είχαν 0/4 τρίποντα) ο Σπανούλης με βολές διαμόρφωσε το τελικό 68-74.
Νίκη και 3-0 για τον Ολυμπιακό με τη συνέχεια να λέει Λαμποράλ στο ΣΕΦ στις 23 του Γενάρη. Η Λαμποράλ βρίσκεται στο 1-2 και θα θέλει πολύ το ματς, αλλά είναι μέσα στις δυνατότητες του Ολυμπιακού να το πάρει και να μείνει αήττητος στον όμιλο. Ο Ολυμπιακός παρουσιάζεται πάρα πολύ καλός και, πλέον, το σενάριο που τον θέλει αήττητο στον πρώτο γύρο δεν είναι απίστευτο, αλλά καλό θα είναι να περιμένουμε τα δύο ματς με Εφές και ΤΣΣΚΑ.
Τα δεκάλεπτα: 22-16, 36-43, 52-56, 68-74.
Φενέρμπαχτσέ (Ομπράντοβιτς): Γκάντλοκ 23 (5), Ζήσης (4ασ.), Μπιέλιτσα 9 (6ρ.), Ερντέν, Μπογκντάνοβιτς 10 (2τρ. 3ρ.), Σαβάς, Ζόριτς, Βέσελι 13 (5ρ.), Σιπάχι 4 (1), Πρέλντζιτς 9 (1τρ. 3ρ. 2κλ.).
Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Πετγουέι (3ρ.), Χάντερ 4 (3ρ.), Ντάνστον 6 (5ρ.), Σπανούλης 16 (3τρ. 3ρ. 6ασ. 5κ.φ.), Σλούκας 5 (1), Πρίντεζης 7 (1), Μάντζαρης 5 (1), Κατσίβελης 2, Λαφαγιέτ 6 (2), Ντάρντεν 5 (1), Λοτζέσκι 18 (3τρ. 8ρ. 2κλ.).
Νίκος Κουσούλης