Το Πάσχα ήρθε και το Age of Basketball επανέρχεται για να σας προτείνει μερικά μπασκετικά ντοκιμαντέρ, αν θέλετε να περάσετε βραδιές… βιντεοθεραπείας τις ημέρες γύρω από την Ανάσταση. Η λίστα έχει 6 ντοκιμαντέρ για όλα τα γούστα, εννοείται ότι δεν είναι εξαντλητική, αλλά θα σας κρατήσει συντροφιά. Τα είδαμε, τα συγκρίναμε και σας τα παρουσιάζουμε για να σας δελεάσουμε…
6. To The Max
Στόρι: Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τα τελευταία πλέι-οφς του Τζόρνταν με τους Μπουλς, με σχετικές συνεντεύξεις διαφόρων μπασκετάνθρωπων. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο πώς προετοιμαζόταν ψυχολογικά οΤζόρνταν για κάθε αγώνα και πώς επανερχόταν από κάθε λογής άσχημες στιγμές.
Θα πατήσεις Pause; Ξέρεις τι θα συμβεί και δε σου δίνει παρά ελάχιστες προσωπικές στιγμές. Είναι, όμως, ο Τζόρνταν.
Μπασκετικό highlight: Είναι ένα ντοκιμαντέρ για τον Τζόρνταν, μπορείς αλήθεια να ξεχωρίσεις ένα highlight;
Πρέπει να ξέρεις ότι: Όπως κάθε ιστορία για κάτι… τελευταίο για τον Τζόρνταν, ο σκηνοθέτης έπεσε έξω για όταν νόμιζε ότι γύριζε ντοκιμαντέρ για τους τελευταίους αγώνες του Μάικλ.
Θα θυμάμαι τη σκηνή… που ο Μπιλ Μάρεϊ προσπαθεί να εξηγήσει γιατί ο Τζόρνταν ανήκει στους καλύτερους των… τελευταίων 25,000 χρόνων.
Ατάκα (ή λόγος για να το δεις): «–Θα ξεκινήσει βασικός σήμερα ο Μάικλ; Έχει χάσει τα πρώτα 65 παιχνίδια της σεζόν! –Ως κανόνας, όταν έχεις άγαλμα έξω από το γήπεδο, συνήθως δεν ξεκινάς απ’τον πάγκο.»
Και για κριτική: Όχι ό,τι πληρέστερο περιμένεις σε ένα ντοκιμαντέρ για τον Τζόρνταν.
Κατάλληλο για… τους φαν του Τζόρνταν.
5. Without Bias
Στόρι: Ο θάνατος του Λεν Μπάιας και η κληρονομιά που άφησε στο μπάσκετ και το νομικό σύστημα. Μεγάλο διάστημα του ντοκιμαντέρ εστιάζει στο χρονικό των 2-3 ημερών γύρω από το θάνατό του με δηλώσεις από φίλους και οικογένεια.
Θα πατήσεις Pause; Όχι τόσο μπάσκετ όσο θα θέλαμε για να καταλάβουμε το μέγεθος του ταλέντου του, αλλά είναι δοσμένο σχεδόν αστυνομικά για να κρατήσει το ενδιαφέρον.
Μπασκετικό highlight: Όταν τον βλέπεις στα κολλεγιακά βίντεο να πατάει και να σηκώνεται με τόση δύναμη καταλαβαίνεις ότι κάτι καλό υπήρχε εκεί…
Πρέπει να ξέρεις ότι: Ο θάνατος του Μπάιας οδήγησε σε αναθεωρήσεις του νομικού συστήματος σχετικά με καταδίκες για κατοχή κοκαΐνης.
Θα θυμάμαι τη σκηνή… που σε φάση από κολλεγιακό αγώνα ο Μπάιας πηδάει για τάπα και το κεφάλι του αγγίζει το στεφάνι.
Ατάκα (ή λόγος για να το δεις): «Μα δεν καταλαβαίνετε. Είναι ο Λεν Μπάιας. Δεν μπορεί να πεθάνει. Πρέπει να έρθετε γρήγορα.»
Και για κριτική: Λιγότερα μπασκετικά ντοκουμέντα από όσα θα θέλαμε.
Κατάλληλο για… φαν του Αμερικάνικου μπάσκετ αλλά και αστυνομικών ντοκιμαντέρ γενικότερα.
4. The Year of the Yao
Στόρι: Αφηγείται την ιστορία της πρώτης σεζόν του Γιάο στο NBA, από τη βραδιά του ντραφτ μέχρι τη μάχη για τα πλέι-οφ. Το ντοκιμαντέρ εστιάζει ιδιαίτερα στη σχέση του Γιάο με τον μεταφραστή του και στην προσπάθειά του να ενταχθεί στην αμερικανική κουλτούρα.
Θα πατήσεις Pause; Το βλέπεις όλο με τη μία. Όχι τόσο για την μπασκετική ιστορία, αλλά για το πώς με έναν άνθρωπο δύο κόσμοι έρχονται πιο κοντά. Είναι κατά βάση το πώς ο Γιάο βάζει το NBA στα σπίτια των Κινέζων και πώς ο αθλητισμός ρίχνει πολιτισμικές γέφυρες.
Μπασκετικό highlight: Χαρακτηριστική έμφαση δίνεται στον πρώτο αγώνα του Γιάο εναντίον του Σακίλ και πώς οι δύο κυρίαρχοι κόσμοι συγκρούονται.
Πρέπει να ξέρεις ότι: Ο Γιάο έγινε η αιτία για τον πρώτο αγώνα μπάσκετ που διεξήχθη στην Κίνα και για ένα τεράστιο άνοιγμα μπασκετικού μάρκετινγκ σε μία αγορά πάνω από 1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων. Το ντοκιμαντέρ τελειώνει πριν καν ο Γιάο αρχίσει τις πολύ καλές χρονιές στο NBA.
Θα θυμάμαι τη σκηνή… που οι συμπαίκτες του στο Χιούστον συζητούν για το ότι στην κουλτούρα του 22χρονου Γιάο δεν είναι επιτρεπτό να κυριαρχείς πάνω στους αντιπάλους σου, οπότε βάζουν στόχο να τον μεταπείσουν!
Ατάκα (ή λόγος για να το δεις): «Δέχεστε επιταγές;».
Και για κριτική: Θα μπορούσε να είχε περισσότερα ντοκουμέντα από τα προ-NBA χρόνια του Γιάο.
Κατάλληλο για… κάθε μπασκετόφιλο.
3. Once Brothers
Στόρι: Η ιστορία της συγκλονιστικής ομάδας της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας και πώς ο πόλεμος και η διάσπαση επηρέασε τους παίκτες εκείνης της γενιάς, σε αφήγηση από τον Βλάντε Ντίβατς. Η έμφαση δίνεται στη σχέση του Ντίβατς με τον Πέτροβιτς και πώς αυτή άλλαξε με τον πόλεμο.
Θα πατήσεις Pause; Ενώ παρελαύνει από την οθόνη όλη εκείνη η χρυσή γενιά που τόσο στενά συνδέθηκε και με την άνοιξη του Ελληνικού μπάσκετ; Ούτε καν.
Μπασκετικό highlight: Διάλεξε ποιο κρεσέντο του Ντράζεν θέλεις να θυμάσαι καλύτερα.
Πρέπει να ξέρεις ότι: Το να παίζεις για τη Γιουγκοσλαβία ή για την Κροατία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ήταν πολύ διαφορετικό για διαφορετικούς ανθρώπους.
Θα θυμάμαι τη σκηνή… που ο Ντίβατς περπατάει στους δρόμους του Ζάγκρεμπ και πολλοί τον κοιτούν περιφρονητικά.
Ατάκα (ή λόγος για να το δεις): «Εσείς τον γεννήσατε, αλλά ανήκει σε όλους μας».
Και για κριτική: Από το ντοκιμαντέρ λείπει ο Βράνκοβιτς, κολλητός φίλος του Ντράζεν και συνοδοιπόρος των δύο σε NBA και Εθνικές.
Κατάλληλο για… κάθε φαν του μπάσκετ σε Ευρώπη και NBA. Κάθε Έλληνα μπασκετόφιλο που θέλει να καταλάβει λίγο καλύτερα τι συνέβαινε στο μυαλό όλων των φοβερών «μωρών» της Γιουγκοσλαβίας που έπαιζαν στα 90s στη χώρα μας.
2. The Other Dream Team
Στόρι: Η συγχρονή πολιτική ιστορία της Λιθουανίας μέσα από τα μάτια του μπάσκετ, με πρωταγωνιστές τον Μαρτσουλιόνις και τον Σαμπόνις. Από τη Σοβιετική καταπίεση στην ανεξαρτησία και από τις πολιτικές μεταγραφές στον τεράστιο μικρό τελικό του 1992 στη Βαρκελώνη. Σε μια μικρή παράλληλη ιστορία βλέπουμε τον Γιόνας Βαλανσιούνας να τα καταφέρνει στο ντραφτ πατώντας στην παρακαταθήκη των προηγούμενων.
Θα πατήσεις Pause; Ούτε για αστείο. Τα εντυπωσιακά ντοκουμέντα κυμαίνονται από τον Χομίτσιους να κάνει λαθρεμπόριο αγοράζοντας ηλεκτρονικά στα ταξίδια του με την ΕΣΣΔ, μέχρι την ιστορία του σκελετού των Grateful Dead να καρφώνει στις μπλούζες των Λιθουανών το 1992 και τις εκτυπωμένες φωτογραφίες του Καρνισόβας από τη Βαρκελώνη!
Μπασκετικό highlight: Τι να πρωτοδιαλέξεις; Την μπασκέτα που έφτιαξε με τα χέρια του ο Μαρτσουλιόνις έξω από το σπίτι του ώστε να μπορεί να παίζει μπάσκετ εντός οπτικής απόστασης από τη μάνα του; Αρχειακό υλικό από το Ευρωπαϊκό του 1939 που κέρδισε η Λιθουανία; Τον Ρεντ Άουερμπαχ να δηλώνει το 1986 ότι ο Σαμπόνις είναι στους 3-4 καλύτερους σέντερ του κόσμου και η ΕΣΣΔ πρέπει να τον αφήσει να ταξιδέψει στις ΗΠΑ;
Πρέπει να ξέρεις ότι: Τα ενδεχόμενα και μόνο μεταγραφής του Μαρτσουλιόνις και του Σαμπόνις στο NBA απαιτούσαν ουσιαστικά πολιτικές και διπλωματικές διαπραγματεύσεις.
Θα θυμάμαι τη σκηνή… που ο Σάσα Βολκόφ (4ος το 1992 με την ομάδα της Πρώην ΕΣΣΔ) δηλώνει «δε θα ήταν σωστό ιστορικά αν είχαμε κερδίσει εμείς…».
Ατάκα (ή λόγος για να το δεις): «Σαρούνας, σήμερα το βράδυ ή θα γίνεις ο πιο πλούσιος Λιθουανός αθλητής ή θα βρεθείς σε φυλακή της Σιβηρίας».
Και για κριτική: Τα πολιτικά ιστορικά στοιχεία, όπως συχνά συμβαίνει στα ντοκιμαντέρ, είναι δοσμένα κάπως μονοδιάστατα.
Κατάλληλο για… μπασκετικούς και ιστορικούς junkies. Μόνο για ενηλίκους όμως, αφού περιλαμβάνει αρκετές βίαιες και σκληρές σκηνές.
1. The Doctor
Στόρι: Η βιογραφία του Τζούλιους Dr.J Έρβινγκ από το σχολείο μέχρι το τέλος της καριέρας του, διανθισμένη με πολλές προσωπικές ιστορίες και πάμπολλες συνεντεύξεις με θρύλους των playgrounds, του ABA και του NBA. Κατά βάθος είναι η ιστορία του πώς ένας θρύλος μπορούσε να γεννηθεί πριν την εποχή της επικοινωνίας.
Θα πατήσεις Pause; Όχι, γιατί μόλις έχεις αρχίσει να συνειδητοποιείς πόσο μεγάλος ήταν…
Μπασκετικό highlight: Όλες οι αγαπημένες σκηνές με τον Dr.J να περπατάει στον αέρα.
Πρέπει να ξέρεις ότι: Ο Έρβινγκ είναι από τους άθλητες που δικαιολογημένα μπορούν να υποστηρίζουν ότι άλλαξαν το άθλημα του μπάσκετ.
Θα θυμάμαι τη σκηνή… που ο Dr.J μετράει τα βήματά του από τη γραμμή του φάουλ και ξεκινάει για το κάρφωμα που έγινε το σήμα κατατεθέν 50άρι σε κάθε μεταγενέστερο διαγωνισμό καρφωμάτων.
Ατάκα (ή λόγος για να το δεις): «Αν έψαχνες τον ορισμό του ‘cool’ σε λεξικό της δεκαετίας του 1970, θα έλεγε ‘βλέπε Τζούλιους Έρβινγκ’».
Και για κριτική: Τίποτα, η τέλεια βιογραφία για τον Dr.J.
Κατάλληλο για… κάθε μπασκετόφιλο.
Α.Κ.