Τι κι αν είχε 0/5 ως τότε, τι κι αν ο Ολυμπιακός είχε 31% μέχρι τότε στο ματς πίσω από τα 6,75. Όταν ήρθε η ώρα να γράψει ιστορία, το χέρι του Γιώργου Πρίντεζη ήταν και πάλι αλφάδι, ήταν εκείνο που έβαλε την υπογραφή σε μια ακόμα μεγάλη στιγμή για τον Ολυμπιακό. Τρίποντο στην εκπνοή σε μια φάση που δημιουργήθηκε από την απαράμιλλη κλάση του Σπανούλη και 71-68 με τον Ολυμπιακό να παίρνει μια μαγική πρόκριση στο φάιναλ φορ της Μαδρίτης, μετά από μια βραδιά που θα μείνει χαραγμένη για καιρό στις μνήμες των οπαδών των «ερυθρολεύκων» αλλά και όλων των μπασκετόφιλων. Σε ένα ματς που βρέθηκε να χάνει και με 10 πόντους, ο Ολυμπιακός είχε και πάλι τις ψυχικές και σωματικές δυνάμεις, αλλά και την κλάση, να επιστρέψει και να πάρει τη νίκη με μεγάλους πρωταγωνιστές τους Πρίντεζη, Σπανούλη, Μάντζαρη και Χάντερ γράφοντας ένα ακόμα instant classic στη σύγχρονη ιστορία του.
Η Μπαρτσελόνα εμφανίστηκε πολύ καλύτερη απ’ ότι στο 2ο και το 3ο ματς, έδειξε να παίρνει τον έλεγχο του αγώνα στο 2ο δεκάλεπτο, αλλά η επανάληψη ανήκε στον Ολυμπιακό. Το επιμέρους 42-31 έφτανε για να του χαρίσει τη νίκη και την πρόκριση στη Μαδρίτη, από μια σειρά στην οποία είχε μειονέκτημα έδρας αλλά μπόρεσε να αντιστρέψει τα εις βάρος του προγνωστικά και να δείξει και πάλι πόσο σκληρή και ισορροπημένη ομάδα είναι.
Η συνέχεια θα δοθεί στις 15 Μαΐου στη Μαδρίτη κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στην… κλασσική πλέον αναμέτρηση των δύο στα φάιναλ φορ, αφού θα είναι η 3η φορά τα τελευταία 4 χρόνια που θα βρεθούν οι δυο τους εκεί. Την… πρώτη απ’ τις δύο, οι Ρώσοι είχαν νιώσει όπως ένιωσε απόψε ο Ναβάρο και η παρέα του, τη στιγμή που η μπάλα έφτασε στο διχτάκι στην εκπνοή έχοντας φύγει από τα χέρια του Πρίντεζη, με τον Ολυμπιακό να επιστρέφει στην επανάληψη από διψήφια απόσταση και στα δύο ματς. Βέβαια, εκείνο ήταν κάτι το αδιανόητο, το βράδυ της Πέμπτης ο Ολυμπιακός έδειχνε ακόμα και όταν ήταν 10 πόντους πίσω να έχει πλάνο και συγκεκριμένη λογική στο παιχνίδι του και να μη χάνει την αυτοσυγκέντρωσή του και την ψυχραιμία του.
Τρανότερη απόδειξη για την ψυχολογία και την αυτοσυγκέντρωση μιας ομάδας από τα λάθη και την ευστοχία σε τρίποντα και βολές δεν υπάρχει. Ας δούμε, λοιπόν, τα νούμεα που είχαν οι δυο ομάδες στις δύο κατηγορίες στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα. Ο Ολυμπιακός είχε 8/18 τρίποντα και 44,4% απέναντι στο 28,5% με 2/7 της Μπαρτσελόνα, τα λάθη ήταν 4-9 με τους Ισπανούς να έχουν υπερδιπλάσια, ενώ ο Ολυμπιακός είχε 4/5 βολές και η Μπαρτσελόνα 11/17, δηλαδή 80% έναντι 65%.
Και όλα αυτά σε ένα ματς που ο Ολυμπιακός κατάφερε να μείνει ζωντανός μετά από ένα πρώτο ημίχρονο στο οποίο είχε 1/9 τρίποντα. Μπορεί ο αγώνας να κρίθηκε σε ένα σουτ στην εκπνοή, αλλά η αλήθεια είναι ότι η εικόνα της επανάληψης έδειχνε δυο ομάδες με εντελώς διαφορετική ψυχολογία. Η Μπαρτσελόνα φοβόταν και δίσταζε, ο Ολυμπιακός με την τρομερή βοήθεια του κόσμου του, έδειχνε σίγουρος σε κάθε του πάτημα, ακόμα και όταν κάποιες φάσεις πήγαιναν στραβά.
Σπανούλης, Πρίντεζης και Μάντζαρης έβαλαν όλους τους πόντους του Ολυμπιακού στο 4ο δεκάλεπτο, 7 ο Σπανούλης, 8 ο Πρίντεζης και 6 ο Μάντζαρης με τον Ολυμπιακό να μπαίνει στο τελευταίο λεπτό του ματς 4 πόντους πίσω στο σκορ, αλλά το τρίποντο του Μάντζαρη στα 58 δευτερόλεπτα τον έφερε στο 64-65. Μετά είχαμε τη φάση που, κατά τη γνώμη μου, άλλαξε τις ισορροπίες στο παιχνίδι. Μια απίστευτη ομαδική άμυνα του Ολυμπιακού, που έπνιξε εντελώς την Μπαρτσελόνα, κατέληξε σε κλέψιμο του Λαφαγιέτ και σε λέι απ του Πρίντεζη από ασίστ του Μάντζαρη για το 66-65 στα 40 δευτερόλεπτα.
Η συγκεκριμένη φάση ήταν η… άμυνα της χρονιάς απ’ τον Ολυμπιακό, από την πίεση του Λαφαγιέτ στην επαναφορά, ως το double team από Λαφαγιέτ και Μάντζαρη αμέσως μετά το κέντρο του γηπέδου, η Μπαρτσελόνα έχασε κάθε ίχνος καθαρού μυαλού που μπορεί να είχε με αποτέλεσμα τη λάθος πάσα του Τόμιτς, τη βουτιά του Λαφαγιέτ για το κλέψιμο και το λέι απ του Πρίντεζη. Η Μπαρτσελόνα απάντησε με βολές του Ναβάρο για να πάρει και πάλι προβάδισμα, με τον Σπανούλη να σηκώνεται με όλη την άμυνα για το 68-67 στα 8 δευτερόλεπτα. Ο Ναβάρο πήρε φάουλ απ’ τον Μάντζαρη αμέσως μετά την επαναφορά των Ισπανών, για να βάλει όμως 1/2 βολές και δίνοντας με την εύστοχη ευκαιρία για τάιμ άουτ στον Ολυμπιακό. Από την επαναφορά ο Σλούκας βρήκε τον Πρίντεζη, κι αυτός έστειλε τον Ολυμπιακό στο 5ο φάιναλ φορ τα τελευταία 7 χρόνια να διεκδικήσει τον 4ο τίτλο της ιστορίας του και τον 3ο τα τελευταία 4 χρόνια!
Η τελευταία φάση του ματς δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από την κλάση και τον αλτρουισμό του Σπανούλη. Ο παίκτης του Σλούκα (Όλεσον) έμεινε για double team στον αρχηγό του Ολυμπιακού μαζί με τον Σατοράνσκι, αλλά ο Σπανούλης, αντί να πάει για προσπάθεια, βρήκε κάθετη πάσα ανάμεσα από τα πόδια των δύο παικτών στον αμαρκάριστο Σλούκα στις βολές. Η ισορροπία της άμυνας είχε χαλάσει, η πάσα του Σπανούλη ουσιαστικά τελείωσε μέσα σε 1 δευτερόλεπτο την άμυνα της Μπαρτσελόνα, αφού ο Τόμιτς έφυγε από τον Πρίντεζη για να πάει στον Μάντζαρη κάτω από το καλάθι, μιας και ο δικός του παίκτης (Αμπρίνες) είχε βγει να κλείσει τον αμαρκάριστο Σλούκα. Έτσι ο Πρίντεζης έμεινε ολομόναχος, ο Σλούκας τον είδε και εκείνος εκτέλεσε τους Ισπανούς. Μπορεί με τον Σπανούλη και τον τρόπο που παίζει να το θεωρούμε δεδομένο ή με βάση τα όσα έχουμε συνηθίσει από τον Ολυμπιακό εδώ και κάποια χρόνια, αλλά δεν είναι ούτε συχνό, ούτε και μικρό το να βλέπεις τον καλύτερο παίκτη στην Ευρώπη να εμπιστεύεται τους συμπαίκτες του στη φάση της χρονιάς και να τους απελευθερώνει με μια πάσα, απ’ το να προτιμήσει να παίξει μόνος του τη φάση.
Ο Ολυμπιακός είχε 46% στα δίποντα και 33% στα τρίποντα στο ματς (49% και 30% αντίστοιχα η Μπαρτσελόνα), τα ριμπάουντ ήταν 31-36 (με 10-10 τα επιθετικά), οι ασίστ 17-13, τα κλεψίματα 5-6 και τα λάθη 9-12.
Ο Ολυμπιακός κράτησε τον Ντόλμαν στο 1/5 σουτ, τον Ναβάρο για πρώτη φορά στη σειρά τόσο χαμηλά, 2/6 σουτ, 3 ασίστ και 4 λάθη, τον Πλάις σε ένα μόλις εύστοχο σουτ εντός παιδιάς, τον Τόμας στο 1/5, τον Όλεσον στο 1/3, τον Νάχμπαρ άποντο. Ο Τόμιτς ήταν καλός, αλλά είχε 3/8 βολές, 3 λάθη (ανάμεσά τους εκείνο που έκρινε το ματς), ο Σατοράνσκι ήταν ο καλύτερος των Ισπανών με 12 πόντους, 7 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 2 κλεψίματα, ενώ ο Αμπρίνες είχε 11 πόντους με 4/9 σουτ.
Καλύτερος του Ολυμπιακού ξεκάθαρα ο Βασίλης Σπανούλης, η ενέργεια που έβγαλε στην επανάληψη ήταν αυτή που γύρισε το ματς. Πήρε πολύ μεγάλες φάσεις πάνω του και έδωσε δύναμη στα πόδια των συμπαικτών του, τελείωσε το ματς με 17 πόντους και 5 ασίστ, έχοντας 6/11 σουτ. Από κοντά ο Βαγγέλης Μάντζαρης, είχε 11 πόντους και 3 ασίστ με 3/4 τρίποντα, ενώ πιστώνεται και το μεγαλύτερο μερίδιο του περιορισμού του Ναβάρο. Ο Πρίντεζης είχε καθοριστικές στιγμές, 14 πόντοι και 3 ριμπάουντ με 6 κερδισμένα φάουλ, 5/14 σουτ έχοντας 1/6 τρίποντα, αλλά αυτό το ένα ήταν αρκετό. Σε beast mode ο Χάντερ στη ρακέτα, σε ένα ματς που δεν βγήκε καθόλου στον Ντάνστον (5 φάουλ, 1 ριμπάουντ, 2 πόντοι σε 12 λεπτά), ο Χάντερ έκανε τα πάντα με 8 πόντους και 8 ριμπάουντ, δίνοντας τεράστιες μάχες με τη φροντ λάιν της Μπαρτσελόνα. Ο Πετγουέι έβαλε δύο τρίποντα που μέτρησαν περίπου όσο εκείνο του Πρίντεζη, καθώς ήρθαν σε στιγμή που ο Ολυμπιακός έδειχνε να μην πατά καλά στα πόδια του, ενώ με την παρουσία του στην άμυνα υπενθύμισε σε όλους πόσο βοηθά όταν παίζει να μην έχει ο Ολυμπιακός πρόβλημα στις αλλαγές και τις βοήθειες. Καλός ο Σλούκας αν και άστοχος και με μια-δυο επιπολαιότητες, ενώ και ο Παπαπέτρου έβγαλε μεγάλη ενέργεια στην άμυνα, κάτι που έκαναν και ο Λαφαγιέτ με τον Ντάρντεν. Ο Λοτζέσκι έμεινε άποντος (0/5 σουτ) αλλά είχε 6 ριμπάουντ και 3 ασίστ βοηθώντας κι αυτό έστω και λίγο.
Στις 15 Μαΐου στη Μαδρίτη θα έχουμε επανάληψη του ημιτελικού του 2013 με τον Ολυμπιακό να αντιμετωπίζει την πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Αν τα καταφέρει ξανά απέναντι στην «αρκούδα», στις 17 θα αγωνιστεί σε έναν ακόμα τελικό Ευρωλίγκας κόντρα στο νικητή του αγώνα Φενέρμπαχτσε-Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά γι’ αυτά τα δύο ραντεβού έχουμε όλο το χρόνο μπροστά μας να συζητήσουμε. Η Πέμπτη ανήκει μονάχα στην επιτυχή υπερπροσπάθεια του Ολυμπιακού για το 3-1 με αυτή την εμφάνιση και τη νίκη να αρκούν από μόνες τους για να γράψουν τον επίλογο της μαγικής βραδιάς.
Τα δεκάλεπτα: 16-17, 29-37, 50-50, 71-68.
Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Πετγουέι 8 (2), Χάντερ 8 (8ρ. 2ασ.), Ντάνστον 2, Σπανούλης 17 (3τρ. 5ασ.), Παπαπέτρου, Σλούκας 6 (3ασ.), Πρίντεζης 14 (1τρ. 3ρ. 6κ.φ.), Μάντζαρης 11 (3τρ. 3ασ.), Λαφαγιέτ 2, Ντάρντεν 3, Λοτζέσκι (6ρ. 3ασ. 2κ.).
Μπαρτσελόνα (Πασκουάλ): Ντόλμαν 5 (1), Χουέρτας 2 (3ασ.) Αμπρίνες 11 (2τρ. 2κλ.), Ναβάρο 8 (1τρ. 3ασ.), Σατοράνσκι 12 (1τρ. 7ρ. 3ασ. 2κλ.), Πλάις 4 (7ρ.), Τόμας 4 (4ρ.), Όλεσον 5 (1τρ. 2ασ.), Λάμπε 4, Νάχμπαρ, Τόμιτς 13 (7ρ.).
Νίκος Κουσούλης