Το ρεπό τους απόλαυσαν τη Δευτέρα οι ομάδες του Β και του Γ ομίλου, αφού η FIBA Europe για κάποιο λόγο δεν έβαλε ρεπό την ίδια μέρα στις ομάδες που θα διασταυρωθούν στους «16», αλλά σε ομίλους που δεν θα παίξουν ταυτόχρονα στην επόμενη φάση (άλλη μία καινοτομία). Βέβαια, το πόσο το απόλαυσαν είναι συζητήσιμο, μιας και από τις 12 ομάδες οι 8 είναι στο 1-1 και μάλλον κάθονταν σε αναμμένα κάρβουνα ενόψει των ματς της Τρίτης, οι 2 είναι στο 0-2 με τη μία να έχει αρχίσει τη μουρμούρα ήδη, και μόνο Ελλάδα και Σερβία είχαν το κεφάλι τους ήσυχο.
Β Όμιλος
Οι Σέρβοι, λοιπόν, έδωσαν από νωρίς το στίγμα τους, αφού το 80-70 επί των Ισπανών μάλλον βρήκε τους περισσότερους απροετοίμαστους. Είχαμε πει ότι οι Ισπανοί δεν είναι το φόβητρο άλλων καλοκαιριών, αλλά λίγοι περίμεναν να τους δουν να χάνουν με το πρώτο τζάμπολ. Ο Σκαριόλο θεώρησε ότι το 1ο ματς ήταν μια καλή ευκαιρία για να κάνει διαχείριση χρόνου στον Παού, τον άφησε 28 λεπτά στο παρκέ, στα οποία είχε 16 πόντους και 9 κερδισμένα φάουλ. Απ’ την άλλη με τον Λιουλ και τον Ροντρίγκεθ να χτίζουν νέο κλειστό στους Γερμανούς (2/17 σουτ οι δυο τους) δεν θα μπορούσαν οι Ισπανοί να έχουν πολλές ελπίδες, ιδίως από τη στιγμή που ο Μίροτιτς σούταρε με 3/10. Απ’ την άλλη ο Νεμάνια Μπιέλιτσα απέδειξε ξανά ότι είναι ό,τι πιο κοντινό διαθέτει το σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ στον Τόνι Κούκοτς (ιεροσυλία, αλλά το πόσο κοντινό είναι στην ευχέρεια του καθενός να το προσδιορίσει) με 24 πόντους, 10 ριμπάουντ, 4 ασίστ με 50% εντός παιδιάς.
Τη νύφη για την ήττα των Ισπανών στην πρεμιέρα την πλήρωσαν οι Τούρκοι, που δεν πήγαν υποψιασμένοι στο 2ο ματς και έφαγαν 30 πόντους στο κεφάλι για να βάλουν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Πάντως, έκαναν ροτέισον και έμειναν ξεκούραστοι, κανείς δεν έπαιξε πάνω από τα 24 λεπτά του Οσμάν, δείγμα και του πόσο νωρίς παράτησαν τον αγώνα. Απ’ την άλλη ο Παού είχε 21 πόντους και 7 ριμπάουντ με 7/11 εντός παιδιάς και ο Λιουλ με τον Ροντρίγκεθ και τον Μίροτιτς 12/20 από 5/27, οπότε το 104-77 ήταν δικαιολογημένο.
Πάντως, οι Τούρκοι δεν πολυσκάνε, αφού το 89-87 επί των Ιταλών στην πρεμιέρα τους έβαλε στο χορό της πρόκρισης. Τώρα, τα σπουδαία θα έρθουν το απόγευμα της Τρίτης κόντρα στους Γερμανούς. Στο ματς με τους Ιταλούς είδαμε την Ιταλία να έχει τον Γκαλινάρι σε αδιανόητο βράδυ, 33 πόντους, 5 ριμπάουντ, 9 κερδισμένα φάουλ με 8/8 δίποντα, 1/2 τρίποντα και 14/15 βολές. Κι όμως έχασαν. Παρότι και ο Μπαρνιάνι και ο Τζεντίλε και ο Μπελινέλι ήταν καλοί. Τα σχήματά τους ιδιαίτερα αδόκιμα από το πρώτο κιόλας ματς. Νομίζω αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό με μια ματιά στους χρόνους των Γκαλινάρι (35 λεπτά), Τζεντίλε (35 λεπτά), Μπελινέλι (30 λεπτά), Χάκετ (29 λεπτά).
Δυσκολεύτηκαν πολύ στη ρακέτα με Ερντέν-Ιλιασόβα (τους λείπουν τα κορμιά ούτως ή άλλως), ενώ και ο Μπόμπι Ντίξον ήταν πολύ καλός, 17 πόντοι, 9 ασίστ, 9 κερδισμένα φάουλ με… 4/20 σουτ. Μπόμπι Ντίξον τον λέω εγώ, η FIBA τον λέει… Μοχάμεντ Άλι, μιας και τον δήλωσαν με το νέο του όνομα, αφού πήρε την υπηκοότητα.
Η Γερμανία στην πρεμιέρα κέρδισε την Ισλανδία με Νοβίτσκι και Σρέντερ να κάνουν τη διαφορά (δεν το περίμενε κανείς…), ενώ στη 2η αγωνιστική αυτοκτόνησε κόντρα στους Σέρβους. Με τον Μπενζινχ τραυματία οι Γερμανοί κατάφεραν να είναι κοντά στο σκορ ή και μπροστά στο μεγαλύτερο διάστημα του ματς. Στο τέλος αποφάσισαν να πετάξουν τον αγώνα μόνοι τους. Πρώτα, ο Φλέμινγκ έβαλε… αμυντική πεντάδα, στο 66-66, για να σταματήσει την επίθεση των Σέρβων στα 3 δευτερόλεπτα, αλλά είδε τον Μπιέλιτσα (ποιον άλλον;) να τελειώνει ολομόναχος, αφού στο πρώτο βήμα είχε περάσει τον Πλάις. Μετά, πήραν τάιμ άουτ με 9 δέκατα, ο Σρέντερ… ήθελε να πάρει ένα και με τον Σαφάρτζικ, του πέταξε την μπάλα στη γωνία, εκείνος την έστειλε 3 μέτρα από το στεφάνι και ο Νοβίτσκι έμεινε να κοπανιέται που δεν πήρε πάσα να κάνει αυτός το σουτ του ματς. Πυρηνική φυσική δεν είναι το να δώσεις την μπάλα στον Ντιρκ σε τέτοιες φάσεις, όπως δεν είναι και πυρηνική φυσική ότι αν είσαι τόσο κοντά στο να κλέψεις ματς με τους Σέρβους αφήνεις τον Νοβίτσκις λίγο παραπάνω στο παρκέ. Μια τέτοια νίκη ψάχνει η Γερμανία για την πρόκριση, τώρα θα πρέπει να την αναζητήσει αλλού και πιθανότατα να μπλέξει με ισοβαθμίες.
Αυτοί που ως τώρα είναι χαρούμενοι είναι οι Ισλανδοί, γιατί μπορεί να έχουν δύο ήττες, αλλά συνολικά έχουν ηττηθεί με 13 πόντους. Χαλάρωσαν λίγο οι Γερμανοί στην πρεμιέρα (12-22 το 4ο δεκάλεπτο), δεν ασχολήθηκαν ποτέ οι Ιταλοί, οι δύο πρώτες ήττες ήταν πολύ τιμητικές. Βέβαια, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, με Σέρβους και Ισπανούς. Το ότι κατάφερε ο Πιανιτζάνι, πάντως, να παίξει 36 λεπτά τον Μπελινέλι και 34 τον Τζεντίλε κόντρα στους Ισλανδούς για να μπορέσει να τους κερδίσει, είναι κατόρθωμα. Οι Ιταλοι έχουν μείνει πίσω και θέλουν να ανακάμψουν. Πρώτη «ευκαιρία» το βράδυ της Τρίτης κόντρα στην Ισπανία, σε μια νίκη που αν έρθει θα ταράξει το Ευρωμπάσκετ.
Ο όμιλος έχει πολύ ζουμί ακόμα, είναι πιθανό να κριθεί η πρόκριση σε τριπλή ισοβαθμία (νίκη Γερμανών επί Τούρκων, νίκη Ιταλών επί Γερμανών), αλλά ας περιμένουμε και τα ματς της Τρίτης για να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.
Γ Όμιλος
Ό,τι έκανε η Σερβία στον Β όμιλο το έχει κάνει και η εθνική μας στον Γ και με… καλύτερο στιλ. Κέρδισε ήδη την κύρια αντίπαλό της για την πρωτιά και πια κοιτάζει προς το 5-0. Όχι ότι έχει μεγάλη σημασία, αλλά πλέον δεν δικαιολογείται να χαθεί η πρώτη θέση. Το ματς με τη Γεωργία (της Τρίτης) πιθανότατα είναι και το πιο αδιάφορο, αφού η Ελλάδα τερματίζει 1η αν κερδίσει Σλοβενία και Ολλανδία, ασχέτως του αποτελέσματος με τους Γεωργιανούς. Αλλά ας προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε έναν ρυθμό, σαν και αυτόν που βρήκαμε στο 4ο δεκάλεπτο του ματς με τους Κροάτες, όταν ο Σπανούλης έκανε τους πάντες και πάλι να του υποκλιθούν.
Κάπου εκεί ήταν και ο Μπογκντάνοβιτς που φώναζε από τον πάγκο στον Περάσοβιτς να μπει να πάρει ένα τρίποντο, ευτυχώς για τους Κροάτες επιστρέφει από την Τρίτη και δεν θα χρειαστεί να ξαναδούν τον Χεζόνια να πετάει ταμπλό και έξω στα κρίσιμα. Οι Κροάτες έχουν 1-1 αλλά η λογική λέει ότι έχουν βγάλει τα δύο δύσκολα (Ελλάδα, Σλοβενία) και τώρα θα πάνε στο 4-1. Δεν ξέρω αν… η λογική θα επιβεβαιωθεί (για πολλά χρόνια η μπασκετική Κροατία δεν ήταν φίλη της λογικής), όμως, αν θέλουν να τους πάρει κάποιος στα σοβαρά, οι Κροάτες πρέπει να πάνε στο 4-1.
Όπως είναι η εικόνα του ομίλου ως τώρα, οι Σλοβένοι πάνε για 3οι, με άλλη μία ήττα από την εθνική μας και νίκες με ΠΓΔΜ και Ολλανδία. Οι Σλοβένοι δεν έχουν απεριόριστο ταλέντο (πολλοί παίκτες τους υπάγονται στην κατηγορία του… τίμιος) αλλά αν ο Ζντοβτς τους πει να πάνε να πηδήξουν από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου θα πάνε και το ότι τον ακούνε σε τέτοιο βαθμό τους κάνει πολύ επικίνδυνους. Είναι δεμένοι και είναι 10 άτομα τα οποία μπορούν σε κάθε ματς να παίξουν από 30 λεπτά.
Χαρακτηριστική είναι η εναλλαγή στους χρόνους στα δύο πρώτα παιχνίδια όχι ενός και δύο, αλλά ολόκληρης πεντάδας παικτών: Ντράγκιτς (30-13), Πρέπελιτς (22-30), Νίκολιτς (19-11), Όμιτς (13-23), Κλόμπουτσαρ (18-26). Μέχρι τώρα ο 23χρονος Πρέπελιτς είναι η αποκάλυψη, αλλά και ο Όμιτς δείχνει ότι πια θα μπορεί να στέκεται.
Αυτοί που είναι ήδη… επιτυχημένοι και έχουν βάλει κάτω τα τεφτέρια τους για να δουν πώς μπορούν να περάσουν (πρέπει να πάρουν τους Σλοβένους) είναι οι Ολλανδοί. Μπήκαν στο Ευρωμπάσκετ με τον πλέον εμφαντικό τρόπο, νίκη στην πρεμιέρα επί των Γεωργιανών με 73-72. Ο Κλουφ είχε 22 πόντους και ο Ντε Γιονγκ 16 απέναντι σε μια Γεωργία που απογοητεύει ξανά και είναι πια με το ένα πόδι εκτός συνέχειας, αφού έχει 0-2 και «χρωστάει» ακόμα Ελλάδα και Κροατία. Ο Πατσούλια έκανε… guest εμφάνιση στο πρώτο μόνο ματς (3 πόντοι και 5 φάουλ με 1/6 σουτ στο 2ο), οι άλλοι δεν έχουν ακόμα καταφέρει να αλλάξουν πάσα, οπότε το αν ο Σενγκέλια είναι σε φόρμα μικρή σημασία έχει. Οι Γεωργιανοί είναι πάντως άξιοι της μοίρας τους. Γύρισαν το ματς από το -12, προσπέρασαν με 4 πόντους λίγο πριν το τέλος, αλλά κατάφεραν και έχασαν. Από τους Ολλανδούς, έτσι;
Πάντως, μετά το ρεπό είναι πιθανό να έχουν ανασυγκροτηθεί λίγο ψυχολογικά, οπότε θα πρέπει η εθνική μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτική για να επιβάλλει το ρυθμό της απέναντι σε μια ομάδα που φαίνεται ότι απλώς είναι 5 τύποι που ξέρουν μπάσκετ και φοράνε την ίδια φανέλα.
Ό,τι πήραν οι Ολλανδοί από τους Γεωργιανούς το έχασαν μάλλον από την ΠΓΔΜ που τους κέρδισε για να πάρει το πλεονέκτημα για την πρόκριση. Για την ΠΓΔΜ όλο το Ευρωμπάσκετ είναι το ματς με τους Γεωργιανούς την Τετάρτη. Νίκη σημαίνει και πρόκριση. Αυτό δεν το ξέρουμε… από τώρα μαθηματικά, αλλά για να μη γίνει θα πρέπει οι Ολλανδοί να κερδίσουν δύο από τους Σλοβένους, Κροάτες, Έλληνες. Κομματάκι δύσκολο…
Νίκος Κουσούλης