Home / ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2015 / Ο Μασιούλις και η Τσεχία!

Ο Μασιούλις και η Τσεχία!

Ο Γιόνας Μασιούλις πρόσφερε μια από τις μεγαλύτερες παραστάσεις στην ιστορία των Ευρωμπάσκετ, για να οδηγήσει τη (λίγη) Λιθουανία στα προημιτελικά του θεσμού. Λίγο νωρίτερα οι Τσέχοι έκαναν ό,τι ήθελαν με το κουφάρι των Κροατών για να τους ξευτιλίσουν για ακόμα μία φορά, ήδη πέρασαν 20 χρόνια από την τελευταία φορά που οι Κροάτες πήραν μετάλλιο. Έκπληξη και η πρόκριση των Λετονών, με την οκτάδα του Ευρωμπάσκετ να έχει σχηματιστεί.

Ο Μασιούλις έκανε πράγματα και θαύματα σε έναν αγώνα που οι Λιθουανοί φαίνονταν πολύ λίγοι για να περάσουν στην οκτάδα. Η ομάδα του ήταν πίσω στο σκορ για περισσότερα από 30 λεπτά στο παιχνίδι και την κρατούσε μόνος του. Στο τέλος, αυτός ήταν που καθάρισε την μπουγάδα, κάνοντας τη διαφορά και στην άμυνα και στην επίθεση. Ο Μασιούλις ήταν απίστευτος στο ματς, έπαιξε 38 λεπτά και είχε 34 πόντους με 8/9 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 9/9 βολές (ανάμεσά τους και οι δύο στο τέλος), 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 4 κλεψίματα, 2 τάπες και 7 κερδισμένα φάουλ, αλλά θα μπορούσε να πει κανείς ότι βλέποντας τον αγώνα, η παρουσία του ήταν πιο καταλυτική και από αυτά τα εξωπραγματικά νούμερα. Από τα δικά του χέρια η Λιθουανία πήρε με 85-81 την πρόκριση στην επόμενη φάση. Άντε κι απ’ του Καλνιέτις, που έπαιξε 36 λεπτά και είχε 11 πόντους και 7 ασίστ με 1 λάθος.

Κάπως έτσι έπεσε στα σκουπίδια η τρομερή εμφάνιση του Πατσούλια, που προκάλεσε ψυχολογικά προβλήματα στον Βαλανσιούνας και έβαλε και 23 πόντους με 8/12 σουτ, 7 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 7 κερδισμένα φάουλ. Η μοίρα της Γεωργίας ίσως να ήταν διαφορετική αν ο Σενγκέλια είχε λίγο μυαλό στο κεφάλι του και δεν έκανε 5ο φάουλ στον Μασιούλις με 7:34 λεπτά για το τέλος, σε κάρφωμα στον αιφνιδιασμό, μόνο και μόνο επειδή είχε νευριάσει με Σανικίτζε-Μαρκοϊσβίλι στην προηγούμενη φάση επειδή δεν του έδωσαν μπάλα. Αλλά μυαλά δεν πουλάει κανείς.

Η Σερβία νωρίτερα είχε κάνει άλλη μια επίδειξη επιθετικών αρετών στο Ευρωμπάσκετ. Ο Μίλος Τεόντοσιτς κάνει απίστευτη διοργάνωση, στο 94-81 επί των Φινλανδών είχε μόλις 8 πόντους, αλλά είχε 9 ασίστ, μοιράζει 7.3 ανά αγώνα. Στις 7 δικές του βάλτε και 5 από τον Νέντοβιτς, άλλες 5 από τον Μάρκοβιτς και θα βρείτε πώς ο Ραντούλιτσα είχε 27 πόντους με 11/12 σουτ (λέι απ ή καρφώματα όλα). Οι περιφερειακοί του τον τροφοδοτούσαν συνεχώς, εκείνος τελείωνε πολύ ωραία τις φάσεις, αλλά οι πάσες του Τεόντοσιτς τον έβγαζαν… τετ-α-τετ με την μπασκέτα σε όλο το ματς. Ο Μπιέλιτσα είχε 19 πόντους και 14 ριμπάουντ και η Σερβία (που μοίρασε 30 ασίστ στον αγώνα) είναι στην οκτάδα.

Εκεί θα κοντραριστεί με την Τσεχία, οπότε δεν θα δούμε το πάντα ξεχωριστό ντέρμπι Σερβία-Κροατία, που, η αλήθεια είναι, προσδοκούσαμε ιδιαίτερα. Οι Τσέχοι έκαναν πλάκα με τους Κροάτες, έφτασαν να προηγηθούν και με 32 πόντους διαφορά στο παιχνίδι, 67-35, είδαν την Κροατία να μειώνει σε 69-56, αλλά δεν ανησύχησαν και πήραν τη νίκη με 80-59. Οι Κροάτες για ακόμα μία φορά ξευτιλίστηκαν σε μεγάλη διοργάνωση, έχουν να πάρουν μετάλλιο από το 1995, κρίμα που τόσο ταλέντο πάει χαμένο κάθε φορά. Οι Τσέχοι κράτησαν τους Κροάτες στο 37% εντός παιδιάς, οι ίδιοι είχαν 50%, ενώ οι ασίστ ήταν 27-13 για τους νικητές και τα λάθη 12-24.

Ο Περάσοβιτς γκρίνιαξε επειδή η Ελλάδα είχε ταξιδέψει με δικό της τσάρτερ από την Κροατία στη Γαλλία το πρωί της Παρασκευής, ενώ η Κροατία (και οι άλλες δύο του ομίλου μας) με το τσάρτερ της FIBA το βράδυ της Πέμπτης, άρα η Ελλάδα ξεκουράστηκε καλύτερα και αναρωτήθηκε αν η Ελλάδα είναι τόσο πιο σημαντική. Πώς αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι οι παίκτες του δεν βλέπονταν και δεν μπορούσαν να κερδίσουν τους Τσέχους, δεν ξέρω. Στη συνέχεια παραιτήθηκε.

Ο Βέσελι είχε 20 πόντους και 13 ριμπάουντ στο ματς με 9/12 δίποντα, έκανε τους Κροάτες να μοιάζουν με εφηβικό, κάτι που πέτυχε ολόκληρη η Τσεχία, αφού έμοιαζε πιο γρήγορη, πιο δυνατή και πιο αθλητική σε κάθε φάση. Κάπου μέσα σε όλο αυτό βάλτε και τον Γίρι Βελς που έκανε επίδειξη μπασκετικής κλάσης με 8 ασίστ στο ματς.

Οι Γάλλοι έκαναν την πλάκα τους με τους Τούρκους, που για περίπου ένα ημίχρονο έδειχναν ότι θα παλέψουν το ματς, αλλά μετά παραδόθηκαν πιο γρήγορα και από την… Ολλανδία στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (για να γράψω και κάτι γραφικό). Οι Τούρκοι άντεξαν μέχρι το 43-36 και μετά πολύ γρήγορα είδαν τους Γάλλους να μετατρέπουν το ματς σε περίπατο. Από το 43-36 πήγαμε στο 72-44 με επιμέρους 29-8 για τους Γάλλους με τους 26.135 θεατές να παραληρούν, αριθμός ρεκόρ για Ευρωμπάσκετ (και όχι μόνο, γενικά στην Ευρώπη σε κλειστά γήπεδα).

Ο Ντε Κολό είχε 15 πόντους, 7 ριμπάουντ, 7 ασίστ, ο Πάρκερ ήταν κάπου ανάμεσα στο βαριέμαι και το δεν βλέπομαι, όταν έβαλε το πρώτο του καλάθι πανηγυρίστηκε σαν γκολ. Οι Γάλλοι έχουν στρωμένο δρόμο για την τετράδα, αφού μπροστά τους θα βρουν τη Λετονία. Οι Λετονοί έκαναν χουνέρι στους Σλοβένους, με αποτέλεσμα ο Ζντοβτς να παραιτηθεί (και αυτός). Οι Σλοβένοι δεν ξευτιλίστηκαν στο βαθμό των Κροατών, πάλεψαν τον αγώνα, αλλά στο τέλος οι Λετονοί είχαν το προβάδισμα και το κράτησαν, παρά τις προσπάθειες του Πρέπελιτς (7 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 5 ασίστ), του Ντράγκιτς (17 πόντοι, 3 κλεψίματα) και του Μπλάζιτς (8 πόντοι).

Απ’ την άλλη ο Στρέλνιεκς ήταν ασταμάτητος με 17 πόντους, 6 ριμπάουντ, 8 ασίστ, ο Κάσπαρς Μπέρζινς είχε 13 πόντους, 6 ριμπάουντ, 5 τάπες. Οι Λετονοί είχαν 63% στα δίποντα έναντι 39% των Σλοβένων, οι ασίστ ήταν 19-13, ενώ οι Σλοβένοι είχαν 6-13 τα επιθετικά ριμπάουντ και 16-10 τα λάθη, αλλά από αυτές τις δύο κατηγορίες πήραν μόλις 7 παραπάνω πόντους από τα επιθετικά ριμπάουντ και 15 πόντους από τα 16 λάθη των Λετονών, εν ολίγοις πέταξαν πολλές ευκαιρίες για σκορ.

Οι Ιταλοί έκαναν περίπατο με το Ισραήλ, που ήθελε αλλά δεν μπορούσε. Ένα ξέσπασμα στην 3η περίοδο αρκούσε για να γίνει το 40-32 γρήγορα 68-39 και να μπουν οι Ιταλοί οκτάδα. Η ιταλική ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι ο Ντατόμε δεν θα ξαναπαίξει ως το τέλος της διοργάνωσης, ενώ με το Ισραήλ ο Αντρέα Μπαρνιάνι χτύπησε στη γάμπα και θα κάνει μαγνητική τομογραφία για να δει αν έχει κάτι σοβαρό. Οι γιατροί της ομάδας δήλωσαν ότι ο Μπαρνιάνι δεν είναι καλά ψυχολογικά γιατί έχει ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς στη γάμπα. Μόνο αυτό έλειπε από τους Ιταλούς, απ’ τη μία, απ’ την άλλη αυτό είναι το καλύτερο σενάριο για τους Σέρβους (το να μειώνονται οι Ιταλοί σαν τους 10 μικρούς νέγρους της Αγκάθα Κρίστι).

Ο Μπελινέλι είχε 14 πόντους και 4 ασίστ με 4/8 τρίποντα στο ματς, ο Γκαλινάρι 6 πόντους με 3/10 σουτ, ο Μπαρνιάνι έπαιξε μόλις 12 λεπτά, ο Χάκετ είχε 6 πόντους και 4 ασίστ. Θα πείτε πέραν της άμυνας (δέχτηκαν μόλις 52 πόντους οι Ιταλοί), ποιος έπαιξε; Ε, όλα τα υπόλοιπα τα έκανε ο Τζεντίλε: 27 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 6/8 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 9/11 βολές, 9 κερδισμένα φάουλ. Δεν ήθελε περισσότερο. Με το Ισραήλ έπαιζαν και κατάφεραν να περιορίσουν και τον Κάσπι (8 πόντοι, 6 ριμπάουντ, 6 κερδισμένα φάουλ). Εδώ έπαιξε 10 λεπτά μέχρι και ο Ντέλα Βάλε. Ποιος είναι αυτός θα πείτε; Ακριβώς!

Οκτάδα και για τους Ισπανούς, οι επόμενοι αντίπαλοί μας στη διοργάνωση. Οι Ισπανοί φαίνεται ότι θα πάνε ως εκεί που θα αντέξει ο Παού Γκασόλ, ο οποίος φέτος παίζει μόνος του σε κάθε ματς: 30 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 4 ασίστ, με 11/14 σουτ σε 31 λεπτά εναντίον της Πολωνίας (ήταν που ο Γκόρτατ θα τον δυσκόλευε). Καλός και ο Λιουλ με 12 πόντους και 3 ασίστ, μέτριος ξανά ο Ροντριγκεθ, 8 πόντοι, 5 ασίστ, 3 λάθη με 3/9 σουτ, ενώ 15 πόντους με 8 ριμπάουντ έβαλε ο Μίροτιτς. Ο Ρούντι προφυλάχθηκε και δεν έπαιξε με τους Πολωνούς, οι Ισπανοί πήραν το ματς με 80-66, αλλά και πάλι δεν έπεισαν ότι είναι το ίδιο δυνατοί με άλλες σεζόν. Αυτός ήταν ένας ευγενικός τρόπος για να πω ότι δεν είναι το ίδιο δυνατοί, το ρόστερ τους έχει αρκετούς μέτριους παίκτες, ενώ ως τώρα όλους τους τραβάει ο Παού, που μαζί με τον Μίροτιτς είναι οι μόνοι πραγματικά φορμαρισμένοι.

Τα προημιτελικά ξεκινούν, από τους 8 μόνο ένας δεν θα είναι στο προολυμπιακό του χρόνου (τρεις δηλαδή, αλλά οι άλλοι δύο θα είναι απευθείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες). Όμως, μόνο ένας θα πάρει χρυσάφι. Και αυτό κυνηγούν όλοι.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Αχ αυτή η ομάδα…

Αν η Πέμπτη ήταν η βραδιά του ενός, η Παρασκευή ήταν η βραδιά της ομάδας. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *